Oricât de rigidă ar fi o companie (ca reguli şi proceduri), flexibilitatea este cuvântul rege

Oana Botolan Datki, Managing Partner Consulteam South East Europe are o vastă experiență în domeniul consultanței și al trainingului, dar și a activității realizate în cadrul organizațiilor internaționale. Oana a acordat un interviu în care a vorbit despre strategiile, responsabilitățile și provocările pe care le presupune domeniul resurselor umane.

După terminarea facultăţii, cu specializarea în Drept Comercial, v-aţi angajat într-un cabinet de avocatură, iar apoi în calitate de Consultant de beneficii pentru angajaţi. Ce v-a determinat să vă îndreptaţi către domeniul Resurselor Umane?

Lucrez de la 18 ani şi am fost profesoară, am lucrat în corporaţii, în companii mici, dar şi singură, ca freelancer. Când activăm în domeniul asigurărilor, discuţiile purtate cu majoritatea clienţilor erau despre cum să motiveze şi să rețină angajaţii, iar eu nu le puteam oferi ceva complex.

Apoi mi s-a oferit posibilitatea de a lucra în compensare&beneficii şi de a putea construi un business de la zero, acoperind toate ariile de HR. Mă bucur şi acum că am avut curaj, s-a dovedit a fi cea mai frumoasă alegere.

Cum a luat naştere Consulteam România şi care sunt punctele forte ale companiei?

Iniţial a fost un business concentrat pe partea de Comp&Ben – studii salariale şi evaluare de posturi. Apoi am adus licenţe noi, pentru zona de training, instrumente de evaluare pentru recrutare şi pentru dezvoltare. În acelaşi timp, ne-a preocupat calitatea oamenilor din echipă, tocmai de aceea am pus bazele unui atelier în care să putem ajuta clienţii, cu idei inovatoare, bazate atât pe experienţă practică, cât şi pe cele mai bune practici din lume.

Ştiu că sună pompos şi nu am cum să evit limbajul de lemn, dar chiar asta facem – avem metodologii internaţionale şi nu ne lăsăm până când fiecare plan de consultanţă, training sau recrutare este creat special şi cât mai util pentru fiecare proiect în parte.

La nivel actual, în România, care consideraţi că este structură eficienţei unei companii?

O întrebare dificilă, care parcă cere o reţetă a succesului, general valabilă. Evident că nu există o singură reţetă, însă sunt câteva reguli care devin general aplicabile şi care ţin, evident, de oameni. Oricât de rigidă ar fi o companie (ca reguli şi proceduri), flexibilitatea este cuvântul rege acum. Flexibilitate în modul în care tratăm oamenii, customizarea procedurilor astfel încât să fie aplicabile şi respectate, iar lista poate continua.

Ar mai fi consecvenţa. Colaborăm cu multe companii care au politici şi valori frumoase, oameni extraordinari, dar nu au „firul roșu” care să le lege pe toate într-un mod unitar; drept consecinţă, mesajele şi realitatea din acele companii nu pot fi consecvente.

Cât la sută din productivitatea companiei consideraţi că se datorează performanţelor individuale ale angajaţilor în anul 2016?

Mai avem puţin până să robotizăm vizibil mare parte din munca manuală şi să vedem schimbarea drastică a forţei de muncă. Acum cred cu tărie că într-o companie de servicii productivitatea companiei se datorează doar performanţelor individuale. În companiile de producţie sau în care echipamentele impun  mare parte din productivitate, se poate îmbunătăţi mult performanţa indivizilor, însă aceasta nu va putea suplini o linie îmbătrânită.

oana-datki

Consideraţi că performerii au devenit noii super-eroi ai unei companii?

Performerii au fost tot timpul super eroi. Cred că oamenii de resurse umane buni sunt super eroii la care ne referim în slogan. Iar în zilele noastre, pentru a fi un bun specialist în resurse umane, chiar trebuie să fii Superman, Wonder Woman şi un pic de Iron Man la un loc.

Dacă reuşeşti să fii câte un pic din ei, atunci mai lipseşte doar antrenamentul de Jedi şi norocul de a găsi un Yoda de la care să poţi învaţă subtilităţile. E simplu de fapt, doar să îţi asumi că despre asta este vorba şi să te apuci de antrenament.

newclubimage-walt-disney-characters-37117286

sursa foto: HR Summit