Gabriela Gherman este Head of Business Intelligence în cadrul Amber, o companie specializată în game development.
A ajuns în industria de gaming întâmplător, după o perioadă în care a activat într-o sferă cu totul diferită, dar, spune ea, mediul dinamic, oamenii inteligenți, curioși și pasionați au fost aspectele care au convins-o să rămână.
Optimistă și sociabilă, Gabriela ne-a povestit despre industria din care face parte de peste 11 ani. Ne-a vorbit despre activitățile ei și ale echipei pe care o conduce, despre diferențele de gen din industrie și felul în care Amber încearcă să le combată și ne-a împărtășit o serie de calități necesare pentru a urma o carieră în industria de gaming.
Gabriela, cum te-ai prezenta într-o singură frază pentru cititorii The Woman?
Sunt o persoană veselă, optimistă și sociabilă, căreia îi place să se înconjoare de oameni și care mereu încearcă să îmbunătățească ce e în jur: procese, relații, produse și emoții.
Povestește-ne despre parcursul tău profesional: cum ai ajuns în industria de gaming, ce te-a făcut să te îndrepți spre aceasta, de ce ai rămas, care au fost etapele prin care ai trecut.
Am intrat în industria de gaming în 2011, cumva întâmplător. Veneam din industria de petrol, lucrasem acolo cinci ani, timp în care am coordonat activitățile de comunicare online pentru trei țări. Ajungând în industria de gaming, factorul de noutate a constituit o provocare pentru mine, dar ce m-a făcut să rămân este faptul că am găsit aici un mediu dinamic, am întâlnit foarte mulți oameni inteligenți, curioși și pasionați de ceea ce făceau.
În industria în care am profesat înainte lucrurile erau mai statice și repetitive. Am simțit că aici e locul meu, m-am simțit ca acasă și, sincer, nu mă văd migrând către altceva în curând.
În ceea ce privește etapele prin care am trecut, pot spune că perioada de acomodare a fost inițial dificilă. Totul a fost nou pentru mine – industria, oamenii și, cel mai important, produsele. Dar eu sunt o persoană ambițioasă care, de cele mai multe ori, reușește atunci când își pune ceva în minte.
Într-adevăr, cei mai mulți oameni care reușesc în industria de gaming sunt cei pasionați de jocuri. Este important să cunoști industria dinainte, să îți placă produsele la care lucrezi și să te bucuri de timpul petrecut lucrând la fel cum te bucuri de timpul liber. Dar asta nu este o condiție obligatorie. Atât în Amber, cât și în companiile în care am lucrat înainte, am foarte multe colege care au venit din domenii conexe industriei, de exemplu din domeniul administrativ sau cel de resurse umane. Au fost la fel de bine primite și de integrate în echipele din industria de jocuri.
Este esențial totuși să fii pasionat de jocuri, să fii la curent cu piața, cu lucrurile noi care apar, să cunoști și să înțelegi trendurile care există. Am fost sincer uimită la începutul carierei mele, când am ajuns la Gameloft, de faptul că existau colegi care își luau concediu ca să se joace un anumit joc atunci când se lansa sau care își petreceau pauzele de masă vorbind numai și numai despre jocuri. Era vizibil cât erau de pasionați și de interesați de acest domeniu.
Ocupi funcția de Head of Business Intelligence la Amber. Cum arată o zi din viața ta la birou? Care sunt activitățile de care te ocupi, ce acțiuni coordonezi?
Conduc departamentul de Business Inteligence (B.I.) de mai bine de 4 ani la Amber și lucrez cu o echipă de analiști de date, de manageri de produs și de specialiști de marketing.
În perioada pre-Covid, lucrurile erau, evident, mult mai interactive la birou. Ne începeam ziua cu o cafea și cu o ședință cu echipa, puneam la cale activitățile din ziua respectivă și ne apucam de lucru. Încercăm și acum să păstrăm aceeași rutină pe care o aveam atunci. Mergem o zi pe săptămână la birou, luăm prânzul împreună și, în felul ăsta, ne ținem aproape unul de celălalt.
Consider că interacțiunea directă face minuni, ajută oamenii să se conecteze mai ușor și să lucreze mult mai bine împreună. Cred și sper ca pe termen mediu și lung să ne întoarcem la modul în care lucram înainte. Întâlnirile de la birou nu numai că erau productive din punct de vedere profesional, dar ne ajutau să ne conectăm și la nivel uman.
La nivel de activitate, departamentul nostru folosește tehnologii de B.I. pentru a lua decizii bazate pe date. Asta înseamnă că, împreună cu analiștii noștri, ne uităm la o serie de date generate de un joc și, în funcție de acestea, încercăm să îmbunătățim performanța jocului, să dăm sugestii și să luăm decizii împreună cu echipa de producție, în așa fel încât următoarele update-uri să fie de succes. Când un joc intră în procesul de producție, echipa de B.I. și specialiștii de marketing aferenți încep să analizeze piața, să analizeze competitorii din punct de vedere calitativ și cantitativ, uitându-ne la caracteristicile pe care jocurile competitoare de succes le au. De asemenea, ne uităm la indicatorii de performanță pe care acestea îi au.
De exemplu, ne uităm la numărul de utilizatori, la monetizarea jocului respectiv, la egagement și nu numai. Încercăm să înțelegem comportamentul utilizatorilor astfel încât recomandările pe care noi, echipa de B.I, le facem echipei de producție să fie înclinate înspre a aduce rezultate bune din punct de vedere al monetizării, retenției, din punct de vedere social. Suntem alături de echipa de producție pe tot parcursul creării jocului, din faza de prototip până în faza de soft launch, hard launch și live ops.
Un aport important pe care B.I.-ul îl are este partea de live ops în care tot ceea ce înseamnă setare de evenimente, creare de conținut, analiză de comportament vine din acest storytelling de date pe care noi încercăm să îl transmitem cât mai concret și concis echipei care aduce continuu îmbunătățiri produselor.
Cum ai defini succesul? De ce consideri că ai succes într-o industrie așa zis „a bărbaților” și cum se simte acest aspect?
Consider că succesul este definit de rezultatele muncii mele și de modul de a lucra cu echipele cu care interacționez zi de zi. Indiferent de gen, calitatea muncii, seriozitatea și bunul simț sunt atribute care te împing către o performanță și o vizibilitate mai bună și, până la urmă, o recunoaștere și un succes mai mare.
Este, într-adevăr, o industrie dominată cantitativ de bărbați, însă femeile își găsesc cu ușurință locul lor în echipele din care fac parte.
Mai mult de atât, trebuie să spun că mă simt privilegiată și, oarecum, răsfățată să fac parte din Amber și din echipe preponderent masculine, fiindcă oamenii cu care lucrez nu m-au făcut niciodată să mă simt ca și cum nu aș aparține locului, ba din contră.
Ce faci tu pentru a fi un lider bun?
Sunt de părere că un lider bun este, înainte de toate, un om bun. Îmi place să am o relație bună cu colegii din echipa mea, să ne cunoaștem suficient astfel încât să ne recunoaștem unul altuia o zi bună și, cel mai important, una mai puțin bună, să ne încurajăm și să ne susținem atunci când e cazul, dar și să ne promovăm reciproc pentru a crește împreună.
Conform unui studiu realizat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), din cei aproape 8 milioane de români care se joacă, 52% sunt bărbați și 48% sunt femei, dar referitor la industria dezvoltatoare de jocuri video, numărul femeilor care dezvoltă jocuri este mult mai mic decât cel al bărbaților: doar 20% din angajații din studiourile de gaming sunt femei. Care este motivul, din punctul tău de vedere, pentru care întâlnim această diferență? Cum s-ar putea reduce aceasta?
După cum am mai spus, calitățile și munca pe care o facem ne recomandă indiferent de gen. Un lucru în plus care ajută este pasiunea pentru industrie. Am auzit de nenumărate ori discuții interminabile, în grupuri mixte, despre jocuri, despre ce a apărut nou, seri în care se stă împreună la povești sau la jocuri, brainstorming-uri și așa mai departe.
Într-adevăr, numărul de jucători este mai mult sau mai puțin egal când vine vorba de userii care accesează jocurile video, dar aici este foarte important tipul jocului despre care vorbim. Femeile sunt mai înclinate către jocurile casual, în timp ce bărbații merg mai mult către jocurile mid core sau hard core.
În ceea ce privește numărul de femei din industria de gaming, mi se pare că acesta e în creștere. Cred că în viitor, prin campanii precum cea inițiată de Amber, #HerOwnGame, educația din zona de gaming va fi mai accesibilă chiar și în România, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
La Amber există programe de training în industria de gaming pe care le facem pentru tineri, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În plus, sper ca preconcepțiile, pe care le avem și noi la rândul nostru de la părinți, să dispară încet și femeile să fie mai curajoase, să-și depășească emoțiile cu care au venit din trecut și să egalizeze procentajul, acum atât de diferit. Toate astea ar putea reduce diferențele de gen în industria de gaming.
La nivel general se consideră că industria de gaming este una pentru bărbați. Ce ne poți spune, având în vedere experiența ta, despre prejudecățile și stereotipurile întâlnite de femeile din această industrie?
Eu simt că industria de gaming este una inclusivă. Fiecare venim cu atuurile proprii. Femeile sunt poate mai buni comunicatori și organizatori. Împreună cu bărbații, în echipe mixte de gen, sunt mereu rezultatele cele mai bune la final.
Trebuie să recunosc că și eu, înainte să încep în 2011, nu mă puteam numi un gamer înfocat. De altfel, nici acum nu îmi petrec foarte mult timp jucându-mă, însă citesc zilnic articole despre industrie, pentru a fi la curent cu noutățile. Am câteva jocuri favorite și mă bucur să îmi petrec timpul jucându-le.
Cred, în același timp că poți face performanță în industria asta și dacă ești un bun profesionist și nu ești neapărat un jucător de zi cu zi, iar puterea exemplului funcționează și aici, unde dacă dai dovadă de seriozitate și implicare, rezultatele nu pot decât să apară în cel mai scurt timp.
Care consideri că sunt o serie de aptitudini necesare, întâlnite predominant la femei, pe care, poate, acestea nu le consideră relevante industriei?
Femeile sunt foarte creative și au viziune și sensibilitate, iar toate astea sunt atribute absolut necesare în această industrie. E nevoie de curaj și de încredere în ele. De asemenea, femeile ar trebui să știe că dacă sunt buni profesioniști, dacă sunt ambițioase și fac o treabă bună, la final de zi sunt apreciate în echipele din care fac parte.
Pentru a crește numărul femeilor implicate în industria dezvoltatoare de jocuri video, Amber a demarat campania HerOwnGame. Povestește-ne despre aceasta.
Noi susținem egalitatea de șanse în domeniul industriei dezvoltării de jocuri video, așa că anul trecut Amber a lansat campania #HerOwnGame cu scopul de a încuraja fetele să urmeze o carieră în industrie și să atragă atenția asupra preconcepțiilor greșite cu care ele se confruntă.
În cadrul site-ului dedicat campaniei, cei interesați pot descoperi într-un mod interactiv și distractiv mai multe detalii despre joburile din industria de gaming, printr-o comparație cu joburi stereotip.
Totodată, prin acest exercițiu, descoperă că abilitățile necesare unui job în dezvoltarea de jocuri video nu diferă cu nimic de skill-urile necesare îndeletnicirilor stereotip.
Anul acesta campania intră într-o altă etapă, iar cei care accesează platforma pot să urmărească un video inedit despre evaluarea opțiunilor de carieră cu ajutorul unui AI (Inteligenței Artificiale), pot asculta mai multe povești ale reprezentantelor companiei și pot vedea oportunitățile de job-uri pe care Amber le are deschise.
Mai mult, începând din acest an, Amber va demara o serie de acțiuni concrete cu scopul de a atrage cât mai multe fete către domeniul dezvoltării de jocuri. Vor exista mai multe cursuri și workshop-uri realizate de Ana Pohrib, PeopleOps Manager la Amber, în cadrul mai multor facultăți de specialitate din București, în care studentele vor afla despre cum este să lucrezi în această industrie. La finalul acestor sesiuni, se vor deschide mai multe programe de internship în domenii precum marketing, artă (2D și 3D) sau HR, la care studentele doritoare pot aplica.
În același timp, la sediul Amber din București se vor organiza open days pentru ca tinerele care sunt interesate să activeze în domeniu să poată vedea cum arată un studio de dezvoltare de jocuri și ce presupune munca în fiecare departament.
Cum vezi viitorul industriei de gaming? Ce ți-ar plăcea să vezi mai mult în industria din care faci parte?
Eu sunt un om de produs și o să răspund raportându-mă la asta. Mi-ar plăcea să văd mereu jocuri noi, de o calitate foarte bună. Mi-ar plăcea să văd cum ședințele noastre creative produc experiențe nemaipomenite, cum de la un prototip incipient se ajunge la un produs final de succes. Nu fac referire la gen pentru că și femeile și bărbații sunt egal implicați în procesul de creație.
De asemenea, mi-ar plăcea să văd o mai bună implicare în zona de educație a tinerilor, care ar putea să aibă o carieră în industria de gaming. Mi-ar plăcea să văd o mai bună incluziune din partea companiilor pe plan local, o mai bună comunicare și, implicit, o mai bună atragere a talentelor. Poate chiar și o mai bună explicație a disciplinelor care împreună duc la dezvoltarea unui joc.
Am foarte mulți prieteni cu copii adolescenți care se joacă și care își doresc să lucreze în industria de gaming, dar care încă nu au îndrumarea necesară să știe spre ce zonă de aptitudini să se îndrepte dacă vor să fie un bun game developer. Un potențial angajat al unei companii de gaming vede produsul, însă poate nu înțelege la fel de bine procesele și nevoile din spatele producției. Consider că sunt necesare mai multe sesiuni de comunicare din partea specialiștilor companiilor de gaming către exterior, către tineri și nu numai, pentru a-i convinge și a-i face să înțeleagă care sunt beneficiile și nevoile pentru a fi un bun profesionist în industrie.
Ce faci când ai timp liber? Cum arată o zi de weekend pentru tine?
Îmi place să citesc și să ies la plimbări lungi cu familia mea, să mă întâlnesc cu prietenii. Duminică seară îmi place să închei cu un pahar de vin și Frank Sinatra.
Tocuri sau flat shoes? – Tocuri
Desertul preferat: Ciocolata.
Cartea de pe noptieră: Elena Ferrante – Viața mincinoasă a adulților.
Un mesaj convingător pentru o tânără care dorește să intre în industria de gaming: Să fie curajoasă și să își urmeze visurile, ieșirea din rutină e mereu o idee bună. Dacă reușești să îți depășești preconcepțiile și să vrei mereu mai mult, ai șansa de a experimenta întotdeauna succese, reușite și emoții noi.
Note to self: Nu judeca oamenii la prima vedere, rareori cunoști toată povestea din spate.
—
Editor: