10 sfaturi pentru alegerea unui inel de logodnă cu diamant. Descoperă cum au ajuns inelele cu diamante o tradiție!

Inelele, în special cele cu diamante, reprezintă simbolul suprem al romantismului, iar tradiția oferirii lor datează de mii de ani. Faraonii egipteni au fost primii care au folosit inelele pentru a reprezenta eternitatea, iar acest lucru se datorează faptului că un cerc nu are niciun început și niciun sfârșit, reflectând forma soarelui și a lunii, pe care ei le venerau. 

 

Primele inele de nuntă cu diamante

 

Primul inel de logodnă cu diamant înregistrat datează de la începutul secolului al XV-lea, când a fost lăsat în testamentul unei văduve engleze, iar o altă mărturie se regăsește într-un poem scris despre o nuntă din 1475 a doi italieni: „Două voințe, două inimi, două pasiuni sunt unite într-o căsătorie de un diamant”.

Primul inel faimos de logodnă cu diamant a fost oferit Mariei de Burgundia în 1477 de către Arhiducele Maximilian de Austria. Acestea au devenit din ce în ce mai populare și elaborate în timpul Erei Victoriene, sub influența pasiunii reginei Victoria pentru bijuteriile cu diamante.

 

Cum au ajuns inelele de logodnă cu diamant o tradiție?

 

De Beers, cea mai mare companie de extracție a diamantelor din lume a transformat aceste pietre prețioase în simboluri glamour și romantism în anii ’40, folosind campanii de marketing ingenioase prin colaborarea cu celebrități de la Hollywood, precum Marilyn Monroe. Mai mult de atât, prin recrutarea lui Pablo Picasso și Salvador Dali pentru a ilustra posterele lor publicitare, compania a comunicat că diamantele sunt opere de artă”. În 1947, De Beers a introdus sloganul publicitar A Diamond Is Forever, iar în 1953, Marilyn Monroe a făcut ca Diamonds Are a Girl’s Best Friend să devină o expresie cunoscută pretutindeni.

Marilyn Monroe, ‘Diamonds Are a Girl’s Best Friend’ 

Această strategie a crescut semnificativ popularitatea diamantelor, transformându-le în obiecte de dorit și simboluri ale statutului social. Astfel, cultura diamantelor a înflorit în deceniile următoare, iar procentul mireselor care primeau inele de logodnă cu diamante a crescut spectaculos, de la 10% în 1939 la 80% în 1990 în SUA și de la aproape zero în China în anii ’90 la peste 50% în 2019.

1948: Campania De Beers ‘A diamond is forever’ | Sursă foto: https://www.thedrum.com/news/2016/03/31/1948-de-beers-diamond-forever-campaign-invents-the-modern-day-engagement-ring

 

10 SFATURI PENTRU ALEGEREA UNUI INEL DE LOGODNĂ CU DIAMANT

 

Cunoaște cele 4C-uri

Primul sfat pentru achiziționarea unui inel de logodnă cu diamante este să cunoști cele 4C-uri: Culoare, Claritate, Tăietură și Greutatea în Carate. Cele 4C-uri reprezintă standardul global pentru evaluarea calității diamantelor și permit compararea unui diamant cu altul.

Culoare: Culoarea este evaluată pe o scară de la D la Z, D însemnând că un diamant este complet incolor și Z însemnând că un diamant are o culoare ușor galbenă sau maro. În acest interval de culori, diamantele cu mai puțină culoare sunt mai rare și mai căutate. 

Claritate: Claritatea diamantului se referă la absența caracteristicilor interne, numite incluziuni, și a iregularităților de suprafață, numite imperfecțiuni. 

Tăietură: Calitatea tăieturii unui diamant determină cât de bine interacționează cu lumina. Proporțiile, simetria și polizarea diamantului determină strălucirea (sau luminozitatea), sclipirea (sau scânteierea) și focul (flăcările de culoare). 

Greutatea în Carate: Greutatea în carate a diamantului determină dimensiunea aparentă a diamantului. În general, cu cât greutatea în carate este mai mare, cu atât diamantul este mai rar și mai valoros, dacă celelalte C-uri sunt comparabile. 

 

Cunoaște formele diamantelor și stilurile de tăiere

Înainte de a începe căutarea unui inel de logodnă, este necesară înțelegerea diferenței dintre forma diamantului și stilul său de tăiere. Forma descrie conturul unui diamant când este privit din față. Cea mai populară formă a diamantului este cea rotundă. Dar există și alte forme – cunoscute sub numele de forme extravagante/fancy shapes: marquise, pară, oval, dreptunghiulară, pătrată și inimă. Stilul de tăiere se referă la modul în care sunt aranjate fațetele unui diamant. Cele mai cunoscute stiluri de tăiere sunt: tăietura briliant și cea în trepte.

 

Analizează diamantele în diferite lumini

 

Lumina naturală, lumina fluorescentă, iluminarea punctuală – un diamant arată foarte diferit în diverse condiții de iluminare. Mulți bijutieri folosesc iluminarea cu spoturi albe, care scoate în evidență strălucirea și focul diamantului și va face ca majoritatea diamantelor să arate impresionant. Cu toate acestea, majoritatea situațiilor din viața de zi cu zi nu constau într-o astfel de iluminare. Asigură-te că vezi cum se comportă diamantul tău în condiții de iluminare medie.

 

Alege un metal pentru banda inelului

Metalele populare pentru bijuterii includ aurul galben, aurul roz, aurul alb și platina. Culorile lor pot să schimbe aspectul unei bijuterii și să pună în valoare culoarea pietrelor prețioase din inel în moduri diferite.

Aurul alb și platina sunt alegeri bune pentru diamantele clasificate în gama incoloră până la aproape incoloră – de la D la J pe scara de culoare GIA – deoarece evidențiază lipsa de culoare a diamantului.

Culoarea metalului se reflectă în întregul diamant. Plasarea unui diamant incolor în gheare galbene poate face ca acesta să pară mai gălbui în aparență. Monturile din aur galben și aur roz tind să beneficieze diamantele cu grade de culoare mai scăzute, diamantele colorate sau pietrele colorate, deoarece pot ajuta la accentuarea culorii pietrelor prețioase. 

 

Alege montura potrivită

Montura are două roluri: să țină diamantul în loc și să-l protejeze de deteriorare, oferind grade diferite de protecție. Două tipuri populare sunt:

Gheare: Un diamant este ținut în loc cu patru până la șase gheare (suporturi metalice înguste). Ghearele pot fi rotunjite în partea de sus pentru un aspect clasic sau ascuțite pentru o apariție modernă. Șase gheare pot oferi unui diamant rotund un aspect mai rotunjit, în timp ce patru gheare pot oferi unui diamant rotund un aspect ușor mai pătrat, iar ele acoperă mai puțin din zona diamantului. 

Bezel: Montura cu bezel este unul dintre stilurile cele mai protective. Pentru acest stil, o bandă subțire de metal este împinsă sau bătută în jurul diamantului pentru a-l ține în loc. Este o alegere excelentă pentru diamantele cu vârfuri ascuțite.

 

Ia în considerare pietrele laterale

Pietrele laterale sunt o modalitate strălucitoare de a îmbrăca un inel de logodnă și de a-l face să pară mai mare. Alegerile populare includ transformarea inelului într-un inel cu trei pietre, adăugarea unui halo, includerea unui canal pavé sau adăugarea de pietre colorate și prețioase. Dacă dorești pietre laterale, alege cele cu grade 4 Cs similare cu ale diamantului central. Având un grad de culoare similar, este deosebit de important dacă dorești ca pietrele să se potrivească. 

 

Cunoaște stilurile și tendințele

Ce stil de inel cauți – vintage, modern, atemporal, boem sau romantic? Cunoaște perioadele și motivele sau adaugă accente personalizate pentru un inel deosebit.

Stilul vintage revine în actualitate, sau poate că pur și simplu nu a ieșit niciodată din modă. Pentru un inel de logodnă în stil edwardian, optează pentru motive vintage precum filigranul, milgrain sau gravura. Pentru un inel atemporal, diamantul rotund cu tăietură briliant este întotdeauna o alegere potrivită, dar mai costisitoare.

 

Măsoară dimensiunea inelului

Odată ce ai ales un diamant și ai optat pentru un stil de inel, următorul pas este să măsori dimensiunea inelului purtătorului. Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este cu un măsurător de inele. Majoritatea inelelor pot fi ușor redimensionate cu o mărime sau două în sus sau în jos. Redimensionarea cu mai multe mărimi de atât, poate fi mai dificilă în funcție de stilul inelului. Inelele solitaire sunt ușor de redimensionat, în timp ce inelele cu diamante pavé sau alte detalii vor necesita mai multă muncă.

 

Alege un bijutier de încredere

Deoarece un inel de logodnă este o investiție semnificativă, vei dori să îl achiziționezi de la un bijutier în care ai încredere. Bijutierul ar trebui să fie deschis la întrebări și să poată explica cum să achiziționezi un diamant într-un limbaj clar și simplu, va explica cele 4C-uri ale calității diamantelor, dar va putea și să demonstreze diferențele dintre diamante aparent similare, care se încadrează în bugetul dvs. 

 

Insistă asupra primirii unui raport de evaluare a diamantului

Un raport de evaluare a diamantului de la un laborator independent și științific, este mai mult decât un document care conține informații importante. Achiziționarea unui diamant cu un raport, va asigura identitatea și calitatea diamantului. Rapoartele de evaluare a diamantelor sunt, de asemenea, folosite de evaluatorii de bijuterii pentru a determina valoarea unui diamant, în cazul în care vei dori să asiguri inelul de logodnă.

Tiffany & Co.

 

Cover photo: Generated with AI in Canva

 

Editor: