5 soluții testate pentru a fi mai puțin ocupați și mai eficienți

Au trecut aproape 5 ani de când asociația Happy Moms, asociație pe care o conduc, susține mamele în demersurile lor antreprenoriale. 5 ani în care majoritatea acțiunilor au fost dictate de intuiție și dorința de a face bine. Am fugit, am refuzat conștient chiar, să lucrez cu planuri și obiective, cu target-uri sau dogme scrise, deși le cunoșteam, le predam și, evident, le stăpâneam foarte bine. Era spațiul în care acestea nu se aplicau și iată că lucrurile funcționau foarte bine, exact în direcția visată. Într-o zi însă am realizat că pierdeam timp prețios reiterând pas cu pas acțiuni evident repetitive. A fost un fel de „wake up call”.

Conform statisticilor, mai mult de jumătate din forța de muncă activă petrece între 8 și 11 ore pe zi, lucrând 5 zile pe săptămână. Eficiența depinde de modul în care utilizăm acest timp, în mod evident. Tot conform acelorași statistici, mai puțin de 40% alocă week-end-ul activităților cu familia sau hobby-urilor. Situația este cu totul alta în cazul micilor afaceri care abia au demarat. Astfel, ¾ dintre antreprenorii aflați la început de drum alocă peste 12 ore zilnic, în primul an de activitate, afacerii.

Care este secretul în a transforma cele 12 ore în 8 ore de lucru sau chiar mai puțin? Ce am înțeles din propria experiență?

Învățăm de la marile companii despre un anumit mod de lucru, prin proceduri,„automatizăm”. Folosim un fel de descrieri în formă scrisă despre cum se întâmplă lucrurile în firmă. Începem cu cel mai simplu proces care se desfășoară în companie. De exemplu, dacă ai o firmă care produce torturi și prăjituri și ai angajați, notezi modul concret în care se desfășoară procesul de producție, etapele, pașii. De ce? Pentru că va fi simplu și mult mai puțin consumator de timp pentru un nou angajat să preia modul de lucru.

Notăm în agendă activitățile fixe, prioritare, evident aici intrând și timpul alocat hobby-urilor. Timp nu ne oferă nimeni, nu există un sac din care scoatem timp, ci există propria dorință și decizia fermă de a aloca ore activităților importante pentru noi. Restul activităților gravitează în jurul acestora și sunt realizate în timpul rămas, nu invers. De exemplu, în fiecare marți de la ora 17:00 avem oră de pilates sau yoga, fără excepție, fără compromisuri.

Învățăm să spunem NU. Entuziasmul, mai ales la început de drum, este absolut molipsitor. Senzația de libertate pe care ți-o oferă posibilitatea de decizie este atât de dulce, încât este foarte simplu să cazi în capcana supraaglomerării. Păstrăm așadar mereu în minte obiectivele și analizăm costurile – inclusiv de timp – și beneficiile. În cel mai rău caz spunem ”analizez și revin cu un răspuns” dacă Nu-ul diplomat nu pare din start o opțiune viabilă.

Delegăm. Da, majoritatea afacerilor mici pornesc în primă fază cu un angajat care este și manager, și owner, și executant. Este în regulă să acceptăm situația pe o perioadă de timp limitată, însă pe termen lung este distructivă. Așa că prima acțiune când bugetul permite sau chiar mai devreme – mai ales dacă suntem depășite de comenzile mari venite într-un timp scurt – este să angajăm pe cineva care să preia cel puțin activitatea de execuție. Un antreprenor are nevoie de timp pentru viziunea de ansamblu, evident nu are timp și pentru implementare. Sau nu ar trebui să aibă.

Folosim tehnici de mindfulness și chiar meditație sau alte instrumente care ne ajută la echilibrarea zilnică. Este un ritual care contribuie la starea de bine și la claritatea deciziilor pe care ni le asumăm zilnic. Fie că ne plimbăm o jumătate de oră, că ne bucurăm în liniște de cerul senin, că alocăm timp pentru a fi recunoscători pentru tot ceea ce avem deja, alocăm de fapt timp pentru noi, pentru cea mai importantă persoană din univers – fiecare dintre noi însene.

girl-2940655_1920

Cum se va schimba viața noastră?

În primul rând sentimentul de bucurie și chiar fericirea vor deveni o constantă pe termen lung. Oamenii din jurul nostru se vor bucura mult mai mult de prezența noastră, nu doar fizică, ci și conștientă și activă, aceea a unui om care care trăiește ceea ce face, exact așa cum trăiește (în) afacerea pe care o are.

De când am înțeles că este cazul să aplic ceea ce știam deja din teorie, o nouă lume a posibilităților s-a născut. Încă sunt pe drumul către a aplica 100% tot ce am înțeles că funcționează, încă există sincope, însă deși eram eficientă și înainte, acum sunt eficientă într-un timp mult mai scurt. Departe de a fi o lecție de time management, ce am înțeles și învățat prin propria mea experiență, poate îți este de folos.

Tu ce secrete ai pentru a fi eficientă?

 

By Dana Lupșa –  Editor Contributor The Woman

Dana-Lupșa

Dana Lupșa este specialist PR – L.T.D. Public Relations și lector universitar doctor în management. De-a lungul celor 15 ani de carieră, a format peste 3500 studenți și oameni de afaceri, a construit 10 brand-uri de start-up-uri, cel mai important fiind cel al asociației pe care o conduce, Happy Moms.

A scris 3 cărți despre management, peste 200 articole pe teme de management și PR, în reviste precum Capital sau Business Women, a fost invitată la peste 100 evenimente pentru a vorbi despre comunicare și PR, a organizat peste 30 evenimente la care au participat 1500 femei, cu invitate precum Andreea Marin sau Gianina Corondan. Ajută afacerile conduse sau demarcate de femei, să construiască un brand credibil și să rămână în sufletul și mintea consumatorilor, transformându-i în fani, prin consultanță online și offline.

Sursă foto: arhivă personală Dana Lupșa, pexels.com, unsplash.com