Provocarea aplicării cercetării dentare, în practica clinică actuală, nu poate fi îndeplinită decât prin echilibrarea metodei de îngrijire a pacientului, cu o bază științifică solidă.
Acest lucru este valabil mai ales în cazul laserelor, echilibrând nevoia urgentă de a învăța despre aceste dispozitive revoluționare, cu aplicațiile lor clinice și selecția în furnizarea unei îngrijiri medicale de calitate.
Noul standard de îngrijire pentru afecțiunile dentare
Laserul cu Erbium a obținut autorizația pentru comercializarea pentru utilizarea pe smalț și dentină de către Food and Drug Administration (FDA) în 1997. În ultimii șase ani Er: YAG și Er, Cr: YSGG au obținut autorizația pentru mai multe utilizări orale, inclusiv îndepărtarea cariilor, smalțului, dentinei, materialelor dentare. Această tehnologie devine standardul de îngrijire pentru multe dintre afecțiunile dentare.
O largă gamă de afecțiuni dentare parodontale, dermatologice, endodontice și chirurgicale sunt tratate astăzi cu ajutorul laserului. Combinarea diferitelor lungimi de undă ne dă posibilitatea de a lucra cu laserul atât pe țesut moale -tegumente și mucoase -, cât și pe țesut dur, cum ar fi dintele sau osul.
Laserul – o etapă cu nenumărate avantaje
Pentru stomatologie, laserul este o etapă ce vine cu foarte multe avantaje. Pacienți mai fericiți și mai sănătoși – poate așa se caracterizează această nouă etapă. Cunoaștem cu toții anxietatea pacienților asociată cu tratamentul stomatologic datorită frezelor, durerii și injecțiilor pentru anestezie.
Toate acestea sunt eliminate în mare parte utilizând lungimile de undă ale Er:YAG și Nd:Yag, cele două lungimi de undă care, folosite adecvat, pot prepara cavități carioase, pot stopa boala parodontala, pot dezinfecta canalele dentare în endodonție, pot pregăti osul în vederea înserării unui implant și multe altele. Și toate acestea fără bisturiu, fără sângerare și, mai ales, fără durere sau o cantitate mult mai redusă de anestezic.
Este cunoscut faptul că tot mai mulți pacienți au dezvoltat o sensibilitate față de anumite substanțe având un teren alergic. În cazul acestor pacienți este bine a fi evitată anestezia deoarece ea însăși poate fi un factor declanșator al reacției alergice. Cu atât mai mult la copii, pentru că, de multe ori, în cazul lor nu se cunosc încă substanțele ce declanșează reacția alergică.
Copiii vor iubi laserul
Utilizarea laserului este nedureroasă sau, dacă este necesară anestezia, aceasta se va administră în doză minimă. Din acest motiv, copiii vor iubi laserul. Și nu doar ei. Pacienții cu boala parodontală, cu gingii inflamate și sângerânde pot beneficia din plin de terapia cu laser. Vindecarea, în cazul lor, va fi mult mai rapidă deoarece, combinând lungimile de undă ale Er:YAG (Erbium) și Nd:Yag (Neodymium), se realizează atât îndepărtarea calculilor (tartrului) subgingivali, cât și regenerarea parodontală și chiar regenerarea osoasă.
De asemenea, în cazul tratamentelor endodontice, utilizarea laserului permite o vindecare mai accelerată a țesuturilor afectate prin acțiunea sa de biostimulare în asociere cu efectul său antibacterian.
Bazat pe mai mult de două decenii de cercetare vizată, laserul Er: YAG este acum utilizat pentru aplicații de țesuturi tari în practica clinică cu rezultate predictibile. Utilizarea laserelor de erbium pe smalț și dentină a fost documentată, de-a lungul anilor, pentru a prepara cavitățile fără carbonizare, fisurare sau crăpare și pentru a spori rezistența legăturilor la combinarea laserului cu gravarea acidă.
Utilizarea tratamentului cu laser dentar se poate face doar la recomandarea și în urma controlului la un medic specialist. În cadrul clinicii Dentocalm, medici cu experiență și instruiți în utilizarea laserului vă pot oferi servicii de cea mai înaltă calitate și o experiență unică și relaxată.
Surse foto: dentocalm.ro, pixabay.com