“Am învățat continuu din experiențele noi, care au fost din plin” Ramona Cuc

Ramona Atena Cuc a înființat în 1995 Grup de Lux, o agenție imbiliară cu sediul în Cluj-Napoca. Între timp, în urma unei tranzacții care s-a dovedit a fi de succes s-a transformat în REMAX, cea mai mare rețea de imobiliare din România, astăzi numărând peste 50 de agenții și este 600 de agenți.

Ramona s-a retras din business înainte de vârsta de 50 de ani pentru a se bucura de familie, de cei dragi și a trăi din plin, după cum ne declară, viața dorită de către ea.

Recent, a avut loc lansarea cărții scrise de către Ramona: Tunuri, țepe, rechini și alte dihănii, carte în care dezvăluie experiențele ei din lumea imobiliarelor de-a lungul timpului. O carte autobiografică în care relevă afaceri cu terenuri, case sau apartamente, scandalurile din imobiliare dar și importante lecții de viață sau antreprenoriat.

Ramona cuc carte The Woman2

Cine este astăzi Ramona Cuc, cea care s-a retras din business, înainte de vârsta de 50 de ani?

O femeie fericită!
Este minunat să muncești din greu, dar cu pasiune și apoi să îți poți permite să te „pensionezi” înainte de 50 de ani! Este o vârstă extrem de frumoasă, când te poți bucura de viață, de oameni, de tot ceea ce ai realizat! Dar mai ales să ai timp să faci lucruri pe care ți le-ai dorit înainte și nu aveai timp pentru ele!

Să ai momente de conexiune cu familia ta, să petreci mult timp de calitate cu ai tăi, să dai atenție pasiunilor tale pe care le-ai lăsat mereu la coadă în lista de priorități, să încerci experiențe noi, să te bucuri de fiecare zi din viața ta!

Ai început un business în imobiliare în urmă cu 26 de ani, timp în care ai dezvoltat un proiect pe care l-ai scalat și l-ai dus la nivel național. Care au fost punctele de cotitură pentru tine ca antreprenor?

Am început un business în imobiliare în 1995 și l-am dezvoltat singură timp de 15 ani. Există ceva fermecător la începuturile din orice domeniu, nu doar din imobiliare. Pe atunci lumea era pe cât de ciudată și confuză, pe atât de plină de oportunități de afaceri.  M-a fascinat tot timpul partea de educație și am învățat continuu din experiențele noi care au fost din plin.

Totodată, latura umană a acestui business care se manifestă prin interacțiunea cu oamenii, este foarte importanta. Așa am legat relații și chiar prietenii ce durează de ani. În tot acest timp  soțul meu a „asistat” și uneori mi-a fost „consultant”.

Iar acum cca 11 ani a decis să mi se alăture și să dezvolte acest business. Pot să spun că a fost momentul de cotitură cel mai semnificativ. De atunci am lucrat cu consecvență și tenacitate să rafinam „rețeta” acestui business, să scalăm business-ul prin suport oferit colegilor din rețea, prin dezvoltarea instrumentelor esențiale ce stau la bază: tehnologie, training-uri de specialitate oferite prin Academia RE/MAX, dezvoltare continuă a rețelei de birouri și agenți, specializarea continuă a membrilor, educarea pieței.

Cum a arătat momentul în care ai știut că business-ul poate să fie scalabil? Care au fost primii pași pe care i-ai făcut în acest sens?

Așa cum am spus mai sus, ideea scalării business-ului a venit odată cu implicarea lui Răzvan în business, el venind cu experiența anterioară în dezvoltarea de rețele. Eu am știut că vom reuși din momentul în care mi s-a alăturat.

Pentru a scala un business, trebuie să fii un bun manager, cu o viziune clară pe termen lung, care își stabilește obiective SMART pe termen lung și le urmărește cu strictețe. Până acum obiectivele de business au fost atinse, așa cum mă așteptam. Mie mi-a plăcut să fiu mai mult agent imobiliar decât proprietar de agenție. Aceasta profesie este foarte frumoasă, complexă și nu atât de simpla și aridă cum pare din afară.

Ramona cuc carte The Woman

Ai declarat că cel mai de succes business este condus de un cuplu. Poți să detaliezi această afirmație?

Cred că dacă un cuplu reușește să evolueze, partenerii să se cunoască în profunzime  și să-și aprecieze reciproc calitățile și să-și accepte defectele, cei doi din cuplu pot să facă minuni împreună.

La fel cred că pot să facă un frate cu o soră, daca relația lor este foarte bună. Pentru că mereu femeile și bărbații se vor completa în mare măsură, iar dacă folosim la maxim aceste calități care se completează ele vor duce spre succes și satisfacție!

Cum ți-a venit ideea cărții? A fost o nevoie, sau un vis? Cine te-a ajutat în scrierea ei?

De-a lungul anilor am prezentat de multe ori colegilor situațiile prin care am trecut, „lecțiile” pe care le-am luat, tocmai pentru că ei să aibă posibilitatea de a reduce greșelile/eșecurile lor pe parcursul pe care îl vor avea în imobiliare.

În ultimii ani în care am activat în tranzacții imobiliare m-am gândit că ar fi interesant să las câteva experiențe sub formă scrisă, cu speranța că vor fi de folos.
După ce am decis să ies din business, am luat legătura cu un prieten bun editor și am început să conturam acest proiect împreună, cu el și soția lui. M-a ajutat pe tot parcursul derulării acestui proiect și consider că această carte nu ar fi fost la fel de bine structurata și închegată fără sprijinul echipei de pe copertă. Mai ales când e vorba de un proiect nou, în care nu avem experiență, cum este scrierea unei cărți, consider că este de departe mai eficient să lucrezi cu profesioniști care te ajută, te ghidează și îți rafinează ideile.

“Tunuri, țepe, rechini și alte dihănii”. Cum ai ales titlul cărții și ce reprezintă? 

Titlul cred că este în acord cu conținutul cărții și în plus este provocator. Te face să fii curios să citești. Titlul și ilustrația copertei sunt destul de sugestive cât să intuiești puțin din ceea ce va urma să citești.

Ramona cuc carte The Woman

Ce reprezintă coperta aleasă pentru carte? Cine a creat ilustrația?

Ilustrația copertei a fost realizată de Miriam Mureșan, o tânără talentată care cred că a reușit să surprindă într-un singur desen o mulțime de povești din conținutul cărții. Doar privind ilustrația în detaliu poți bănui ce vei găsi în poveștile pe care le vei citi.

Ramona cuc carte The Woman4

Accesul la informație este mai facil însă în același timp este foarte multă informație disponibilă neverificata și poate eronată, mai ales în online. Care sunt 3 sfaturi pe care le-ai da unui antreprenor la început de drum?

În prezent găsim extrem de multă informație online, este adevărat. Începuturile în antreprenoriat în aceste timpuri pot fi cu siguranță mult mai documentate, planificate și mai sigure. Șansele de reușită sunt mai mari dacă antreprenorii își „fac temele” înainte de a începe un business.

Consider că în imobiliare există „rețete de succes”, iar antreprenorii care sunt atrași și doresc să intre în acest domeniu au posibilitatea de a alege „rețeta” care li se potrivește. Noi am ales să ne alăturăm RE/MAX în urmă cu cca 10 ani tocmai pentru că ne-am regăsit în valorile și principiile rețelei RE/MAX, am găsit în această rețea elementele esențiale care ne lipseau ca și brand local: puterea rețelei (mai ales în ce privește munca în colaborare și „acoperirea” zonală), brandul cunoscut la nivel mondial și suportul continuu.

Despre suport aș adăuga câteva aspecte: în acești ani am avut multe ocazii în care am interacționat cu alți agenți din Europa și din lume, am avut nenumărate întâlniri și vizite, multe conferințe și toate acestea ne-au ajutat enorm să evoluăm, să adaugăm la experiența noastră și multă experiență oferită de colegi din rețea. Asta ne face să facem pași mai mari și rezultatele să apară mai devreme.

Copiii tăi au trecut de vârsta adolescenței. Crezi că îți vor călca pe urme, din punct de vedere profesional? Ce moștenire ai vrea să le lași copiilor tăi?

Copiii noștri sunt cel mai mare cadou de la viață! Ne bucuram de ei în fiecare zi și ne dorim să își identifice propriul drum în viață. Din punct de vedere profesional cred cu convingere că este mai important ca ei să își găsească fericirea în ceea ce vor alege să facă decât să ducă mai departe un business început de părinți.

Desigur, ne vom bucura dacă vor alege să ni se alăture, însă aceasta este doar o opțiune dintr-o infinitate de posibilități pe care le au!
Moștenirea pe care o lăsăm copiilor nu cred că este una materială, cred că timpul petrecut cu ei, experiențele împărtășite și trăirile avute împreună rămân pe viață și au consistență! Valorile pe care le transmitem copiilor prin comportamentul nostru sunt cele mai importante și acolo este „moștenirea” pe care o lăsăm. Mai cred că relațiile pe care le au copiii cu părinții lor sunt măsura „reușitei” părinților în creșterea și educarea copiilor!

Ramona Cuc The WOman acasa
Orașul preferat: ACASĂ, adică Cluj

Artistul preferat în această perioadă: Cesaria Evora

Cafea sau ceai? Cafea de specialitate

Ai vreun regret? NICIUNUL

Note to self: Bucurie maximă pentru momentul PREZENT!

Credit foto: Sunny Side Up