Ana Maria Brânză, en garde și la atac!

Ana Maria Brânză este multiplă campionă olimpică la spadă. A câștigat de-a lungul carierei 14 turnee de Cupă Mondială și a fost declarată cea mai bună spadasină din lume în sezoanele 2007–2008, 2008–2009, și 2012–13.

Cu un nume atât de sonor în lumea sportului, Ana Maria a adus de fiecare dată mândrie și lacrimi în ochii susținătorilor de acasă, care au urmărit fiecare competiție cu sufletul la gură și au suspinat la auzirea imnului național.

Ana Maria Brânză va participa la Conferința de Leadership Feminin The Woman, ce va avea loc în data de 14 și 15 martie la Cluj-Napoca. Alături de speakeri de renume vom dezbate importanța educației și a mentorilor.

Mai multe informații despre Conferință, agenda evenimentului și speakerii prezenți pe www.thewoman.ro/conference .

Ana Maria Branza Speaker The Woman 2017

Aţi simţit cumva vreo schimbare de comportament în rândul celor din jurul dvs. după ce aţi ajuns campioană olimpică?

Deși viața mea a rămas în continuare aceeași, am observat atenția primită de la cei din jur în urma rezultatului de la JO. Mă bucură și mă încantă să văd că lumea nu a rămas indiferentă la rezultatul nostru și am reușit să stârnim interesul pentru scrimă. Sunt părinți ce își doresc ca ai lor copii să practice acest sport, sunt adulți cărora le-am trezit amintiri și care își doresc să se dueleze. Este minunat să vezi că prin munca ta poți inspira și motiva alți oameni.

Susţineţi faptul că „sportul creează oameni, iar zâmbetul e inclus”. Pe dvs. cum v-a format sportul? În spiritul căror valori?

Sportul m-a învățat ce înseamnă respectul, m-a învățat că mai departe de rezultat, să îmi respect munca și pe cei din jur. Mi-a dat încredere în mine și încrederea că dacă îți urmezi calea cu pași mici și siguri, vei ajunge unde ți-ai propus. Am înțeles din sport că poți fi pentru o clipă sau într-o anumită zi cel mai bun, dar asta nu înseamnă că adversarii tăi sunt mai puțin pregătiți.

Obişnuiţi să împărtăşiţi spiritul de învingător celor din jurul dvs. Ne puteţi spune, în viziunea dumneavoastră, ce înseamnă acesta?

Învingătorii sunt acei oameni care deși nu au reușit din prima, se ridică și își continuă drumul până ajung să obțină ceea ce au visat o viața întreagă. Nu îți permiți să te dai bătut pentru că ești dator să încerci iar și iar.

Ana-Maria-Branza-1

Cine este cel mai greu adeversar pe care l-aţi avut?

Mai presus de adversarele mele și de faptul că într-o competiție, toate participantele își doresc să câștige, lupta din spatele cortinei, lupta de zi cu zi este cea cu mine. Sunt zile în care te simți copleșit și nu ai vrea să faci nimic, dar ai nevoie de continuitate și rezultatele mari apar dupa ani întregi de antrenamente și muncă susținută.

În sportul pe care îl practicaţi contează foarte mult contactul vizual. Cum vă daţi seama dacă aveţi  în faţă un adversar puternic sau unul slab? Cum îl „citiţi”?

Întotdeauna intru pe planșă cu gândul că și un adversar mai slab clasat, mă poate învinge. Pentru mine contează foarte mult acel ultim contact vizual cu adversarul, înainte să ne punem măștile. Este momentul în care îi transmit că sunt acolo să câștig și nu am de gând să mă dau bătută. Interesant este faptul să îți poți simți adversarul, orice ezitare, orice grimasă, îți pot transmite multe mesaje.

Se pot aplica astfel de tehnici şi în alte domenii?

Consider că sportul te pregătește pentru viață. Cariera sportivilor de performanța este relativ scurtă, dar tot ce ai învățat în terenul de joc, te poate ajuta pe viitor. Sportul te disciplinează, te învață să iei decizii într-un timp scurt, înveți să lucrezi în echipă, toate acestea pot fi aplicate în alte domenii.