Ana-Maria Costa, Yardi România: „O provocare constantă a rămas munca alături de oameni”

2011 a fost anul în care Ana-Maria Costa s-a alăturat companiei Yardi România, pe o poziție de senior developer/team leader. La acel moment, echipa din Cluj-Napoca colabora cu echipa de programare din Canada, Ana-Maria coordonând o echipă formată din 4 persoane.

După 3 ani, întreg ciclul de dezvoltare urma să fie în responsabilitatea sa, odată cu mutarea la Cluj a întregului proces de dezvoltare a produsului, echipa ei crescând la peste 10 membri:

„E important, în viața de zi cu zi a unui manager, să dezvolte o colaborare fluidă între membrii echipei.”

Din anul 2016 se ocupă de dezvoltarea produsului Matrix, având mai multe responsabilități ce includ: colaborare cu oamenii de business pentru planificarea proiectelor, organizarea/urmărirea procesului de development, susținere tehnică pentru echipă, preluarea unor taskuri de development, people management, mentoring și recrutare.

Ana-Maria Costa - The Woman Magazine - Yardi 1

În interviul acordat, Ana-Maria, Software Development Manager Yardi România, ne vorbește despre importanța unei legături strânse cu echipa, despre performanță și continuitate în carieră, dar și despre femeia Ana-Maria Costa.

Ai reușit să te remarci prin abilitățile de management dezvoltate în cadrul Yardi România. Spune-ne câteva lucruri esențiale pe care le respecți zilnic în relația cu echipa ta pentru a ajunge la astfel de performanțe.  

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat în cadrul Yardi România, la nivel de management, este munca în echipă. Experiențele prin care am trecut de-a lungul timpului m-au ajutat să conștientizez cât e de valoros să lucrezi cot la cot cu echipa și să fii mereu prezent și implicat. Prin urmare, încerc să îi ajut să înțeleagă direcția de business, scopul final și importanța proiectului la care lucrează – Matrix – o platformă de analiză a condițiilor pieței imobiliare. Scopul zilnic este să găsesc, împreună cu echipa, varianta optimă de colaborare prin care să reușim să realizăm ceea ce ne-am propus.

În acest sens, unul dintre rolurile mele este acela de a facilita procesul de development, de a crea mediul în care programatorii pot să obțină lucruri spectaculoase pentru direcția de business. Pentru aceasta, este esențial să îmi formez și să îmi mențin o imagine de ansamblu cât mai clară, să înțeleg la rândul meu atât aspectele importante care aduc valoare produsului, cât și aspectele tehnice care stau la baza acestuia.

E important, în viața de zi cu zi a unui manager, să dezvolte o colaborare fluidă între membrii echipei, deoarece aceștia pot să difere foarte mult din punct de vedere al experienței, al vechimii în companie, al cunoștințelor și al specializărilor pe anumite tehnologii. Identificarea nevoilor și a aspectelor care îi motivează, ce anume le aduce satisfacție, în contextul în care fiecare individ are un ritm de creștere diferit, pot duce la situații ce necesită multă atenție, răbdare și imparțialitate din partea mea. În plus, încerc să fiu cât mai prezentă și să-mi ofer sprijinul necondiționat. Biroul meu nu se află într-o încăpere separată, ci este lipit de birourile lor, tocmai pentru a putea fi acolo pentru ei tot timpul.

De asemenea, îmi doresc să îi ajut pe toți membrii echipei mele să obțină satisfacția profesională de care au nevoie pentru a vrea să crească tot mai mult pe viitor, indiferent de segmentul pe care lucrează. Acest lucru presupune să mă asigur că ei învață și își dezvoltă abilitățile necesare în mod constant și eficient. Sunt programator de aproximativ 12 ani, așa că am învățat pe pielea mea de ce ai nevoie ca să crești în acest domeniu și încerc să transmit mai departe tot ce știu.  Îmi doresc să devină deschiși spre a-și împărtăși cunoștințele cu ceilalți colegi pentru o dezvoltare mai amplă, atât la nivel individual, cât și la nivel de echipă.

O astfel de abordare contribuie cu siguranță și la succesul proiectului pe termen lung. Matrix, proiectul pe care îl gestionez acum, este extrem de provocator, dar în același timp e și superb în complexitatea lui. Mă motivează foarte mult ideea esențială a acestui produs, și anume aceea că noi nu creăm doar funcționalități, ci creăm timp pentru utilizator. În fiecare zi apare ceva nou, la fiecare sfârșit de zi avem satisfacția că am mai făcut ceva grozav.

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat de-a lungul carierei? 

În cadrul Yardi România, am avut șansa de a lucra la două produse complexe: Point2 Agent – la nivel de arhitectură și din perspectiva bogăției de funcționalități pe care o oferă –, iar Matrix – la nivel de business. În cazul Point2 Agent, care este o soluție de marketing pentru agenții și brokerii imobiliari din America de Nord, mi s-a oferit șansa de a prelua coordonarea echipei de Software Development. Aceasta s-a întâmplat după doi ani de activitate ca programator.

Ana-Maria Costa - The Woman Magazine - Yardi 2

Brusc, varietatea de activități a explodat, de la planificare, estimare, adoptarea unor metodologii noi, la colaborarea cu alte echipe (Marketing, Relații Clienți) și, nu în ultimul rând, la coordonarea oamenilor. Cu toate acestea, complexitatea cu care a trebuit să mă confrunt dintr-o dată m-a fascinat și m-a provocat în același timp, învățându-mă extrem de multe lucruri noi. Responsabilitatea mea s-a schimbat, de asemenea, fiind nevoită să trec de la statutul unui programator minuțios, mereu încrezător în codul pe care îl scria, la statutul unui coordonator care să lase detaliile implementării pe seama echipei și care să se mulțumească doar cu o privire de ansamblu.

Deși noua postură părea mai ușoară la prima vedere, această schimbare a atenției asupra echipei în defavoarea detaliilor tehnice și înfrânarea imboldului de a pune mâna pe tastatură pentru a rezolva diferite sarcini a fost și este pentru mine o provocare, presupunând o responsabilitate înzecit mai mare. Țin minte și acum emoțiile primelor release-uri. Pe cât de grea a fost acea perioadă, pe atât a fost de frumoasă. Am făcut multe greșeli, însă am avut în jurul meu oameni care m-au ajutat și de la care am învățat enorm.

Uitându-mă în urmă, cred că a reprezentat un punct de cotitură în cariera mea, a fost perioada în care am început să construiesc cu adevărat și să văd rezultatele concrete ale tuturor eforturilor mele de până atunci. O provocare constantă a rămas munca alături de oameni, care îmi aduce atât satisfacții, cât și provocări constante. Atenția mea trebuie să fie angajată pe toate planurile, fie că e vorba de programele de internship dezvoltate în cadrul Yardi România, fie că vorbim de nevoile diferite ale colegilor cu mai multă sau mai puțină experiență. De asemenea, echipele cresc în timp. Am pornit acum doi ani cu 3 persoane, ajungând în momentul de față la o echipă de 12 persoane.

Coordonezi 12 persoane. Cum te asiguri că fiecare înțelege activitatea zilnică și importanța activităților?

Așa cum am menționat, biroul meu este chiar acolo, lângă birourile lor. Prin urmare, sunt mereu la dispoziția lor și cât se poate de implicată. Astfel, reușim să colaborăm extensiv și să discutăm constant despre orice aspect care poate să intervină de-a lungul zilei. Stand-up-urile zilnice sunt ocazia perfectă în care ne sincronizăm la nivel de echipă. Acela e momentul în care am șansa să iau pulsul echipei, să-mi dau seama dacă programatorii mai au nevoie de alte detalii legate de cerințele și prioritățile sarcinilor la care lucrează.

Având în vedere că programatorii se concentrează pe segmente mai restrânse, e ușor să le scape imaginea de ansamblu, și atunci, pe măsură ce progresează în munca lor, organizez câte o discuție spontană în care clarificăm dificultățile pe care le întâmpină. Și eu, și echipa mea avem nevoie de astfel de sincronizări, pentru că nu e nimic mai frustrant decât să te trezești după o săptămână de muncă și să observi că ai abordat direcția greșită.

Cum arată o zi din viața ta și ce reuseste să te motiveze?

Îmi place atât de mult proiectul la care lucrez și este atât de provocator, încât în momentul în care îmi fac cafeaua de dimineață încep să mă gândesc la ce vom lucra în ziua respectivă. Foarte puține zile seamănă una cu cealaltă, având în vedere că în viața unui manager apar mereu situații neprevăzute.

Ana-Maria Costa - The Woman Magazine - Yardi

Zilele mele preferate sunt cele în care reușesc să avansez cu proiectele importante, dar nu neapărat urgente. Cred că de multe ori lucrurile urgente care apar pe parcurs sunt consecința faptului că multe lucruri importante au fost trecute cu vederea la un moment dat. Acestea sunt proiecte a căror importanță și valoare reușești să o vezi doar în timp. Prin urmare, încă nu m-am plictisit, fiecare zi demostrându-mi că sunt nenumărate lucruri care pot să-mi stârnească interesul – de la ocaziile în care pot să contribui la dezvoltarea cunoștințelor celor din echipă, la îmbunătățirea performanței unui SQL query sau la adoptarea unei tehnologii noi.

În  zilele bune reușesc să ajung și la sport, iar în zilele perfecte gătesc. Îmi place la nebunie să fac în special deserturi, spre dezamăgirea antrenorului meu de sport.

Pe piața muncii, sunt tot mai puține persoane care își mențin jobul pe o perioadă mai lungă de timp. Care este secretul tău?

Pe de o parte, cred că această constanță e ceva ce mă caracterizează. Pe de altă parte, am avut și șansa de a-mi găsi job-uri care mi-au plăcut. Lucrez de 12 ani și job-ul la Yardi este doar al doilea. La ambele am petrecut în jur de 6 ani și am avut de-a face cu multe provocări. Cu toate acestea, ele m-au menținut mereu implicată, oferindu-mi multe oportunități de învățare. Pot spune cu toată sinceritatea că nu-mi amintesc de perioade în care să mă fi plictisit cât de puțin.

Pe de altă parte, nu renunț ușor. Îmi place să înțeleg lucrurile în profunzime, chiar dacă necesită timp. Consider că experiența pe care o poți dobândi în cadrul unui proiect e de neprețuit. Indiferent de nivelul cunoștințelor tehnice, pentru a adăuga adevărată valoare unui produs, pentru a găsi cele mai bune soluții, e absolut necesar să înțelegi foarte bine aplicația și business-ul respectiv. Toate acestea presupun multă implicare, această cunoaștere în profunzime neputând fi obținută fără o doză mare de pasiune și de răbdare.

Nu în ultimul rând, Yardi ca și companie a contribuit mult la longevitatea carierei mele, pentru că produsele pe care lucrăm sunt produse proprii, și nu externe, ceea ce înseamnă că dedicația și implicarea sunt implicit la un nivel mai ridicat decât ar putea fi în outsoursing.

Dacă ai putea să te caracterizezi, prin doar 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Pasionată, isteață și, dacă nu aș menționa „bossy”, colegii mei care vor citi articolul vor crede că n-am răspuns eu la aceste întrebări.

By Diana Arieșan & Mădălina Hodorog

Sursă foto: Doru Creoșteanu