„Anul 2020 m-a învățat să am mai multă încredere în mine, dar și că trebuie să muncesc ca orice lucru pe care îl fac să fie cu adevărat bun” | Petruța Găvan, Director Operațional MAM Bricolaj

Petruța Găvan se implică alături de soțul ei în administrarea afacerii MAM Bricolaj, iar anul 2020 i-a prins cu planuri mari de creștere: extinderea pe plan național și listarea la Bursa de Valori.

 

Petruța este o persoană foarte dedicată domeniului din care face parte și unul dintre obiectivele sale este să facă lucrurile cât mai bine. Când nu lucrează, dedică timp pasiunilor ei, cum ar fi grija pentru un stil de viață sănătos și o alimentație corectă, ocupații ce au determinat-o să urmeze cursurile școlii de Tehnician Nutriționist și să citească foarte multe cărți despre aceste subiecte.

 

După aproximativ 23 de ani în care a lucrat în domeniul bancar, mai exact la Banca Națională a României, a decis să se alăture soțului său în frumoasa călătorie pe care ei au numit-o MAM Bricolaj, furnizor de materiale şi accesorii pentru mobilier.

 

Acum, se bucură că poate folosi toată experiența acumulată din domeniul anterior în favoarea clienților, furnizorilor și partenerilor săi pentru a  dezvolta împreună un business de familie, făcut cu multă pasiune și dedicare.

 

Care este primul gând cu care îți începi ziua în această perioadă?

Primul gând pe care îl am dimineața este de recunoștință pentru ziua minunată care tocmai începe. În egală măsură, sunt recunoscătoare tuturor colegilor mei, mă bucur să am alături o echipă minunată, dar apreciez și fiecare vizită a clienților care ne calcă pragul. 

Ziua pentru mine începe abia după ce îmi fac meditația. Aceasta îmi dă energia de care am nevoie pentru a-mi îndeplini toate activitățile zilnice. 

Ce presupune mai concret funcția de director operațional? Care sunt task-urile pe care le îndeplinești de cu zi?

În cadrul companiei, eu mă ocup de tot ce înseamnă partea financiară pentru MAM Bricolaj. Zi de zi am grijă ca toți furnizorii noștri să fie plătiți, să nu existe întârzieri și în cele din urmă să fie mulțumiți de colaborarea pe care o avem. Așadar, eu sunt omul cifrelor și este una dintre activitățile pe care le desfășor cu mare plăcere. 

Petruța Găvan, Director Operațional MAM Bricolaj

Cum a fost 2020 pentru industria de bricolaj? Cum v-ați adaptat la condițiile pandemiei?

Anul 2020 pentru industria de bricolaj a fost unul foarte bun. Dacă la începutul anului ne-am propus o creștere cu până la 20% a cifrei de afaceri, până la finalul anului această cifră a ajuns cu peste 32% mai mare. 

 

La începutul crizei epidemiologice, adaptarea a fost mai dificilă, dată fiind incertitudinea și dificultatea de a lua decizii pe termen lung. Cu toate acestea, comunitatea antreprenorială a avut un tonus pozitiv și am putut să ne susținem reciproc. Am rămas cu moralul ridicat. 

 

Noi am funcționat în continuare și am gestionat situația în așa fel încât să ne asigurăm că suntem cu toții bine, din toate punctele de vedere. Angajații noștri au observat acest lucru și și-au păstrat și ei o atitudine pozitivă. Sperăm că am fost un model bun și că i-am motivat să meargă mai departe cu încredere.

 

Mai mult, de la începutul pandemiei am decis să pregătim un pachet de urgență pentru angajați, în așa fel încât să venim în întâmpinarea lor cu o soluție concretă pentru astfel de perioade nesigure. Aceste pachete au inclus alimente de bază, cum sunt cartofii, ceapa, uleiul, dar și conserve care ar fi trebuit să asigure strictul necesar în cazul în care ne-am fi confruntat cu situația închiderii tuturor magazinelor din oraș. Ne-am luat măsurile necesare astfel încât să putem rămâne cu toții în siguranță. 

 

Care este lucrul care te motivează cel mai mult să nu renunți, mai ales în situațiile de criză?

Cel mai mult mă motivează oamenii. Datorită lor reușesc să muncesc din ce în ce mai mult și să îmi ating toate obiectivele propuse. În acest moment, echipa MAM Bricolaj este formată din 105 colegi. Pentru noi este atât o mare bucurie, cât și o responsabilitate, însă cred că este foarte important să ne motivăm reciproc. 

A existat un mentor până acum în activitatea ta profesională care să te inspire și motiveze? Dacă da, care sunt sfaturile pe care ți le-a recomandat și cum te-au ajutat acestea în activitatea ta de zi cu zi?

Cel mai bun mentor al meu este soțul meu, Cristian Găvan. El mă inspiră și mă motivează zi de zi. Am învățat de la el ce înseamnă consecvența, puterea de a merge înainte, de a crede în tot ceea ce fac și, mai ales, să îndrăznesc să fac lucruri. 

Petruta si Cristian Gavan

Spune-ne un lucru bun pe care l-ai învățat în anul 2020.

Anul 2020 m-a învățat să am mai multă încredere în mine, dar și că trebuie să muncesc ca orice lucru pe care îl fac să fie cu adevărat bun. 

În egală măsură, anul trecut a fost o experiență care m-a învățat să fiu pozitivă, mai ales cu oamenii din jurul meu, și am înțeles cât de importante sunt cuvintele. De aceea, acum cred că e important să fiu atentă la fiecare cuvânt pe care îl rostesc. 

Ce așteptări ai de la anul 2021?

Anul 2021 a început foarte bine pentru noi. Ne-am listat la Bursa de Valori București și avem în plan deschiderea unui nou punct de lucru în București. Acesta este cel de-al treilea magazin din Capitală. În egală măsură, vrem să ne extindem și la nivel național, astfel că al patrulea magazin din rețea va fi deschis în Brașov. 

 

Obiectivul nostru este să inovăm și să mărim portofoliul de produse. În prezent, avem peste 10.000 de produse în stoc, printre care și produse noi, precum mobilier tapițat, electrice și multe altele. 

 

Ce crezi că ar putea fi îmbunătățit la industria din care faci parte?

Cel mai important lucru care cred că ar putea fi îmbunătățit la industria de bricolaj din România este calitatea produselor, deoarece aici întotdeauna există loc de mai bine. Noi investim constant în această direcție, iar feedback-ul pe care îl primim din partea clienților ne răsplătesc eforturile depuse în acest sens.  

Petruta Gavan, Cristian Gavan si fiicele

Care este cartea ta preferată pe care o recomanzi tuturor pasionaților de lectură?

Mă pasionează foarte mult stilul de viață sănătos, astfel am citit multe cărți despre sănătate și nutriție. Mai mult decât atât, am terminat și o școală de Tehnician Nutriționist. 

 

Ultima carte pe care am citit-o este „Adio zahăr!”. M-a impresionat această lectură pentru că sănătatea este baza activității noastre și este un aspect pe care nu ar trebui să îl neglijăm. De aceea, recomand cu încredere această carte, dar și titlurile despre ce înseamnă un stil de viață mai sănătos și o alimentație corectă.  

 

Cine sunt oamenii cu care îți dorești să te înconjori?

Îmi place să am lângă mine oameni pozitivi de la care pot învăța multe lucruri. Sunt încântată când descopăr persoane care au aceleași hobby-uri ca mine și îmi pot împărtăși ideile. Se spune că suntem suma celor cinci oameni cu care ne petrecem cel mai mult timp, iar eu sunt mulțumită de alegerile mele.