“Există timp pentru orice, dacă știm cum să îl gestionăm” Petruța Găvan, CFO MAM Bricolaj

După 21 de ani petrecuți în domeniul bancar, la Banca Națională a României, a făcut o schimbare radicală pentru ea: a intrat în industria bricolajului. Își dorea să învețe lucruri noi, avea nevoie de o provocare prin care să iasă din rutina și confortul pe care și le crease și, în egală măsură, își dorea mai mult timp pentru ea și familia ei.  

Așa și-a dat seama că îi place contactul uman, îi place să intre în legătură cu oamenii, să le asculte poveștile, nevoile și să îi ajute acolo unde îi stă în putere să facă acest lucru. Astăzi facem cunoștință cu Petruța Găvan, CFO MAM Bricolaj. 

Ați făcut tranziția din zona de corporație, mai exact domeniul bancar, în zona de business. Cum a fost această schimbare? Cât de diferite sunt cele două roluri?

 

După 21 de ani petrecuți în domeniul bancar, la Banca Națională a României, am decis că este momentul să fac o schimbare esențială în viața mea și să mă alătur soțului meu în business-ul de familie pe care în acel moment îl conducea doar el.

Am făcut acest lucru pentru că îmi doream pe de o parte să învăț lucruri noi, aveam nevoie de o provocare prin care să ies din rutina și confortul pe care mi le creasem și, în egală măsură, îmi doream mai mult timp pentru mine și familia mea. 

Trebuie să recunosc că a fost o schimbare radicală pentru mine. Două decenii am lucrat într-un domeniu unde expunerea și interacțiunea cu alte persoane erau restrânse, vedeam într-o zi cel mult 10 persoane, iar acum sunt într-un mediu complet diferit, o altă nișă, și interacționez zilnic cu aproximativ 200 persoane.

Așa mi-am dat seama că îmi place contactul uman, îmi place să intru în legătură cu oamenii, să le ascult poveștile, nevoile și să îi ajut acolo unde îmi stă în putere să fac acest lucru. 

Petruta Gavan, MAM Bricolaj

Activați într-un domeniu ce este cunoscut ca fiind preponderent adresat domnilor: piața de bricolaj. Cum ați reușit să vă adaptați pe această nișă? Care sunt provocările?

 

Chiar dacă poate părea un domeniu foarte tehnic, este vorba despre amenajări interioare, iar noi, femeile, rezonăm foarte bine cu acest sector.

Desigur, există și provocări, iar aici aș putea aminti faptul că trebuie să ajut clienții să își finalizeze proiectele de mobilier, iar eu să am grijă ca ai noștri consilieri să furnizeze tot ceea ce trebuie către ei.


Cum reușiți să motivați oamenii?

 

O dată cu munca pentru MAM Bricolaj am descoperit că îmi plac oamenii, de aceea îi ascult foarte mult, încerc să fiu prietena nu șefa lor, iar rezultatele nu întârzie să apară.

Oamenii se simt atrași de colectiv, rămânem uniți și treptat am construit o echipă valoroasă, pe care mă pot baza oricând. 

Chiar în urmă cu câteva zile, un coleg mi-a transmis că îmi mulțumește pentru ceea ce fac pentru ei, că sunt acolo când este nevoie și că îi ascult. Ieșim împreună, facem petreceri împreună, luăm masa împreună.

Pentru mine, ei sunt a doua FAMILIE. Fără acești oameni, noi nu putem face nimic și de aceea îi respect pe fiecare în parte.

Pe lângă planul profesional, ce ne puteți spune despre familia dumneavoastră? Cum vă susțin cei dragi, dar și dumneavoastră pe ei?

 

Familia mea este numeroasă, am două fete minunate, de 16, respectiv 23 de ani, un soț minunat, părinții, sora.

Încerc sa îi ajut pe fiecare în parte și să le dăruiesc din timpul meu, să îi răsfăț din când în când. Și, desigur, facem totul împreună. Acesta este crezul familiei noastre, de aceea reușim să rămânem uniți indiferent de situație. 

Petruta si Cristian Gavan

Recent ați adoptat un nou stil de viață, reușind să slăbiți 32 de kg. Ce v-a inspirat? Cum reușiți să vă mențineți? 

 

Pe parcursul anilor, am încercat tot felul de diete, am fost la nutriționiști, slăbeam și apoi mă îngrășam la loc. În urmă cu trei ani, am întâlnit un om minunat, doamna Laura Ene, care, pentru mine, este persoana care m-a învățat cum să mă alimentez sănătos, ce să mănânc și cum să mențin toate acestea. 

Nu am simțit că țin o dietă, ci am înțeles că este necesar să adopt un stil de viață sănătos. Cuvintele cheie pentru mine sunt „motivație” și „determinare”. Secretul este să nu te gândești niciodată că ești la dietă, ci că mănânci sănătos, iar corpul îți mulțumește zi de zi.

Petruta Gavan_Event

Ce sfaturi le-ați da doamnelor și domnișoarelor care doresc să adopte un stil de viață sănătos, dar invocă problema lipsei de timp?

 

Am învățat din propria experiență că timp există pentru orice dacă știm cum să îl gestionăm. Doresc să le transmit tuturor să învețe să își asculte corpul, deoarece el ne dă toate semnalele de care avem nevoie.  

Cum vă răsfățați în timpul liber, care sunt pasiunile dumneavoastră?

 

În timpul liber merg la sală, ies la alergat, citesc foarte mult despre nutriție, ies cu fiicele mele și călătoresc mult împreună cu soțul meu. Mă pasionează tot ceea ce este legat de oameni, îmi plac oamenii, îmi place să îi ascult, să le ofer sprijinul meu, să îi ajut dacă este nevoie.