Blogging-ul, o ,,altfel” de afacere

Atunci când vorbim despre startul unei afaceri, lucrurile sunt foarte clare: trebuie să avem în vedere formularea unei idei coerente, alături de identificarea și îndeplinirea nevoilor cumpărătorilor, în conformitate cu cererile pieței. Succesul unei afaceri este determinat de o serie de factori ce vizează atât zona de marketing, cât și cea de logistică și are la bază o strategie amplă de dezvoltare.

În ceea ce privește blogging-ul, lucrurile nu stau foarte diferit. Din punct de vedere structural, premisa de la care se pornește implică aceleași elemente: coerență în abordarea subiectelor și  adresarea acestora unui public țintă. Fără îndoială, elementul definitoriu în construirea unei afaceri de succes este unicitatea.

Blogging-ul a luat amploare în anul 2004, devenind un important factor de influență asupra maselor, iar alegerea platformei de desfășurare este una subiectivă, fiind condiționată de nevoile fiecărui blogger. Atât WordPress, Blogger, Tumblr, Ghost, sau Medium oferă un mediu prielnic dezvoltării unei eventuale ,,afaceri” de succes.

blogger-cliches

Avantajele abordării acestei ,,sfere” de influență implică atât consumarea utilă a timpului (gestionarea acestuia doar online și posibilitatea de a lucra doar de acasă), minimizarea costurilor (investiție relativ mică) cât și oportunități reale de câștig.

Aspectul care transformă blogul dintr-un simplu jurnal personal într-o afacere, este fără îndoială cel al monetizării, iar acest lucru este posibil în primul rând prin găsirea unor soluții optime pentru creșterea traficului. Iată o serie de factori ce influențează în mod direct acest proces:

Abordarea unui conținut coerent în conformitate cu publicul căruia i se adresează

Tematica fiecărui articol trebuie să implice elemente ale aceluiași domeniu, aici existând o largă paletă de subiecte: beauty, fashion, food, health, education, photography. Alăturarea unor imagini profesioniste de o calitate foarte bună este de asemenea esențială (uneori, acest aspect poate influența creșterea conversiei unei pagini de vânzare, cu 20%).

Promovarea constantă în social media sau online marketingul

Sursele principale sunt atât motoarele de căutare (Google, Yahoo sau Bing), rețelele de socializare (Google Plus, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Linkedln, Tumblr, StumbleUpon, Digg, Reddit), site-urile cu conținut media (Vimeo, Youtube), cât și promovarea plătită (Facebook Ads, Google AdWords). Prin adăugarea unor butoane de share (maxim 4-5) atât la începutul, cât și la finalul articolelor, dar și realizarea unor postări periodice.haitonic-com-373

Toate acestea, alături de foarte multă perseverență în ceea ce privește omogenitatea structurii, dar și nivelul de implicare efectivă, pot conduce spre un blog cu un real potențial de succes.

Unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri de fashion și lifestyle din Cluj-Napoca este Ioana Chișiu, deținătoarea www.ioanachisiu.com. Concepția acesteia asupra avantajelor și dezavantajelor ipostazei de full-time blogger se rezumă la: ,,Am să încep cu partea frumoasă, cu avantajele. Faptul că întâlnești oameni minunați, de la care ai ce învăța, ce te inspiră și te ajută să-ți depășești limitele. Ești mereu fresh și aranjată și ai posibilitatea să porți cele mai frumoase haine. Ai mereu proiecte diferite și astfel nu reușești să te plictisești. Ai posibilitatea să călătorești mult și să vezi locuri frumoase. Cel mai mare dezavantaj ar fi faptul că trebuie să plec de multe ori și familia îmi lipsește! E un domeniu cu multe avantaje atâta timp cât înveți să le găsești.”  

By  Georgeana Costea

Surse foto: notyourstandard.com, poshbrokebored.com, ioanachisiu.com