„Ca antreprenor, tu centrezi, tu dai cu capul!”/ Claudia Rogozan, fondator ACR Contafisc și ACR Conta

După peste 10 ani de experiență, pe cont propriu, în contabilitate și interacțiune constantă cu sute de antreprenori, ajungi la concluzia că: „În antreprenoriat, educația continuă și informarea, pot face diferența între succes și eșec!”  

De profesie expert contabil, Claudia Rogozan administrează, împreună cu soțul ei, Adrian Rogozan, două societăți de contabilitate, cu birouri în Cluj Napoca și Florești, județul Cluj. 

Drumul Claudiei spre antreprenoriat, nu a fost însă, deloc ușor. A muncit enorm pentru a își vedea visele realizate. Uneori, a simțit că a putea găsi soluții alături de alți antreprenori, care se confruntau cu situații similare, i-ar fi fost de mare folos.

Claudia Rogozan 3Foto: Familia Rogozan

De aceea, în prezent, viziunea Claudiei, pentru a te dezvolta și a avea succes în afaceri, include și apartenența la o comunitate care te susține și îți împărtășește valorile. În calitate de mentor în comunitatea Mamprenoare, Claudia, e o constantă sursă de inspirație, pentru femeile antreprenor, aflate la început de drum. 

Comunitatea Mamprenoare, oferă, la nivel național, un cadru atrăgător pentru femeile antreprenor, care au ca obiectiv, atât creșterea propriei afaceri, cât și dezvoltarea personală. 

De ce trebuie să țină cont un antreprenor aflat la început de drum, când vine vorba despre contabilitate?

Orice afacere trebuie gândită pe termen lung și orice decizie, trebuie luată în mod asumat și calculat. Viața de antreprenor nu e un miraj, vine la pachet cu multe obligații. Indiferent de dimensiunea afacerii și în funcție de obiectul de activitate, trebuie îndeplinite toate obligațiile legale, încă de la înființarea entității la Registrul Comerțului. O firmă este purtătoare de obligații declarative de la momentul înființării, iar amenzile sunt mult mai scumpe decât un contabil.  

Claudia Rogozan 1Foto: Echipa ACR Contafisc și colaboratorii 

În România, legislația e în permanentă schimbare și sunt foarte multe condiții de îndeplinit, de aceea, recomandarea mea, pentru antreprenorii aflați la început de drum, este să apeleze cu încredere la profesioniști. Spre exemplu, un  profesionist expert contabil, îi va ajuta să își aleagă forma de organizare a afacerii și le va oferi informații documentate și valoroase, privind: taxele, impozitele, costurile, salariile, autorizațiile de funcționare. Un avocat le va explica ce presupune rolul de asociat, respectiv, administrator, și le va redacta contractul de societate.

Avocatul și contabilul sunt cei doi oameni care le pot da antreprenorilor sentimentul că sunt la adăpost și le pot securiza afacerea. De avocat vor avea nevoie atât pentru înființarea firmei, cât si pentru a concepe draft-uri de contracte, pe care le vor folosi frecvent. De contabil vor avea nevoie câte zile va “trăi” firma lor. Este important să îl aleagă cu mare grijă. Încrederea trebuie să fie reciprocă, deoarece ei își pun în mâinile profesionistului contabil afacerea, iar el își pune în mâinile lor, dreptul de liberă practică.    

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le poate face un antreprenor aflat la început de drum și cum pot fi evitate?

Informația și educația sunt de bază în antreprenoriat! Pentru a evita o serie de greșeli în viața de antreprenor, i-aș sfătui să se informeze în permanență și să ia în considerare, sfaturile de mai jos:

 • Importanța alegerii unor colaboratori de încredere!

E extrem de important pentru un antreprenor aflat la început de drum, să aibă alături, colaboratori pe care se poate baza. Așa cum am mai precizat, în alegerea contabilului, încrederea trebuie să fie reciprocă. Profesionistul contabil autorizat are obligația formării profesionale continue, el va lucra și pentru afacerea lor, nu doar pentru a face raportări la Instituțiile Statului. În cazul în care se optează pentru o firmă de contabilitate, aceasta trebuie să fie autorizată de către CECCAR. 

 • Răspunderea administrativă în societate, le aparține! 

Ca antreprenor, tu centrezi, tu dai cu capul. Răspunzi pentru un management defectuos, cu bunurile proprii.   

 • E o mare greșeală a crede, că banii firmei, sunt banii tăi!

Pur și simplu pentru că riști să fii acuzat de delapidare! Ca asociat,  administrator al companiei, ai dreptul la o remunerație, poți să îți oferi un salariu. Dacă nu îți permiți să plătești taxe pentru salariul tău, poți să îți stabilești o sumă minimă pe care să o iei din firmă, ca avans spre decontare, cu dispoziție de plată, până la repartizarea profitului sub formă de dividende, către asociat.  Profitul poate fi repartizat, sub formă de dividende, din 3 în 3 luni.  

 • Întocmirea corectă a documentelor contabile primare.

Un antreprenor trebuie să aibă grijă de documentele contabile primare și să se asigure că sunt întocmite corect! Factura emisă, primul document care îi definește business-ul în relația cu clienții, e și un instrument marketing. De aceea, e important folosirea unui program licențiat de facturare. Pe lângă înscrierea pe factura fiscală a elementelor obligatorii, sunt un mare plus informațiile de care clientul are nevoie să plătească factura cât mai ușor, respectiv datele de contact.

 • Obligativitatea casei de marcat și a POS-ului! 

Un antreprenor trebuie să se informeze dacă pentru activitatea pe care o desfășoară este nevoie de casă de marcat. Dacă cifra anuală de afaceri a companiei sale depășește un anumit plafon, trebuie să țină cont și de obligativitatea de a utiliza POS.    

 • Cunoașterea tipurilor de cheltuieli ale companiei. 

Cheltuielile unei societăți comerciale pot fi: deductibile, deductibile limitat și nedeductibile. Cheltuielile deductibile sunt cele care te ajută să funcționezi ca firmă sau să obții venituri, în funcție de obiectul de activitate al companiei. Cheltuielile deductibile limitat sunt, spre exemplu, cele cu combustibilul, tichetele, protocolul, sponsorizările. La capitolul cheltuieli nedeductibile aș puncta: „Greșelile de a te îmbrăca pe banii firmei, de a merge în vacanțe, la sală, la coafor, pe banii firmei!” Cheltuielile personale sunt personale, nu sunt cheltuielile firmei! Este foarte important ca un antreprenor să nu confunde lucrurile, chiar dacă i se pare că este vorba despre imaginea firmei. Este mai scump să plătești taxe, dacă aceste cheltuieli sunt reîncadrate de către un inspector fiscal, decât să plătești impozit pe dividende, care în momentul de față este de 5%.

 • Bilanțul anual este public pe site-ul Ministerului de Finanțe. 

La fel cum un antreprenor poate vedea bilanțul partenerilor săi de afaceri, la fel și aceștia se pot interesa de rezultatele sale. Din acest motiv, tot la capitolul greșeli frecvente, care trebuie evitate, le-aș încadra și pe cele de a îți încărca afacerea cu cheltuieli care nu își au rostul, respectiv, de a nu fiscaliza toate veniturile. Ne aflăm într-un cadru fiscal optim, deci nu merită să ne dăm singuri bătăi de cap.

 • A rămâne dator la Fisc, poate însemna, a intra în colaps financiar! 

Datoriile la Fisc, pot însemna pentru o afacere, colaps financiar. Se pot bloca conturile , nu mai se pot accesa creditări, leasing-uri, iar anumiți parteneri vor evita să facă afaceri cu firma ta. 

 • Atenție la soldul din casieria firmei! 

În cazul unui control fiscal, dacă banii nu pot fi justificați fizic, pot interveni  acuzații de evaziune fiscală.

 • Ca antreprenor, nu poți lăsa obligațiile fiscale să te surprindă! 

Nu face greșeala de a lăsa obligațiile fiscale să te surprindă! Nu lăsa contabilul să îți provoace un stop cardiac pe data de 25, când sunt scadente obligațiile fiscale. Actele contabile trebuie să îi parvină contabilului la început de lună, pentru a le putea înregistra și a îți putea comunica, din timp, obligațiile fiscale.  

 • Respectul și timpul, contează!

Respectul unui antreprenor față de contabilul său, poate fi demonstrat și prin felul în care îi furnizează actele, mai precis, în ordine, nu adunate din mașină, portofel, etc. Este vorba, desigur, doar despre actele de firmă, nu și despre cumpărăturile personale. Pe contabil nu îl interesează lista cu invitați de la ultimele evenimente, cât a costat cea mai recent achiziționată rochie sau costum. Va pierde timp prețios sortând actele, iar timpul lui e, cu siguranță, la fel de important și prețios!  

Ținând cont de importanța informării în afaceri, ce resurse de informații valoroase, le-ai recomanda antreprenorilor aflați la început de drum?

Le recomand cu drag cartea Valentinei Saygo și Livianei Tane – Ghidul antreprenorului începător, care cuprinde atât o sinteză a informațiilor de interes privind administrarea afacerii, cât și sfaturi valoroase privind comunicarea, branding-ul și promovarea eficientă a acesteia. Este cu siguranță un instrument extrem util, atunci când înveți să-ți administrezi și să-ți comunici corect afacerea. 

Se pot informa în permanență și de pe site-urile: Monitorului Oficial, Oficiului Național al Registrului Comerțului, Ministerului Economiei, Energiei și mediului de afaceri, Camerei de Comerț și Industrie a României, ANAF. Le recomand, totodată, să fie la curent cu Legea societăților comerciale. 

Cât de importantă este, pentru antreprenorii aflați la început de drum, apartenența la o comunitate? 

Este extrem de important, pentru un antreprenor aflat la început de drum, să facă parte dintr-o comunitate de oameni de afaceri. Eu, de câțiva ani, fac parte din comunitatea Mamprenoare Cluj-Napoca. E o comunitate a femeilor de afaceri, în majoritate, mame. Fiind totodată mentor, le ofer sprijin membrelor comunității, pe domeniul meu de expertiză. De curând am pus, în comunitatea locală, bazele a ceea ce noi numim o mică Școală de antreprenoriat. În cadrul acestei școli, vom avea șansa de a învăța și a ne educa alături de profesioniștii noștri. Astfel, spre exemplu, în luna martie vom avea un workshop susținut de către un expert contabil. 

În lunile următoare vor susține workshop-uri un avocat, un specialist în legislația muncii, și un specialist în optimizarea proceselor și managementul calității.  În cea de-a doua parte a anului vom organiza workshop-uri de dezvoltare personală. 

Făcând parte din comunitate, femeile antreprenor au atât posibilitatea de a se educa, cât și de a interacționa, trasându-și scopuri și împărtășind valori comune.   

The Woman x Mamprenoare

În acest moment, ne bucurăm de un context și un mediu prielnic pentru dezvoltare, iar colaborarea este cel mai clar mod de a recunoaște meritele celei de lângă noi. Succesul pe cont propriu – indiferent ce formă capătă el, e răsplata muncii. Dar când întreaga comunitate are de beneficiat de pe urma acestuia, cu atât mai mult merită atenția și sprijinul nostru. 

Every woman for herself every woman este inițiativa care pune accent pe colaborare și susținere a comunităților de femei care se implică activ în comunitatea din care fac parte. 

Material realizat în parteneriat cu Asociația Mamprenoare

Sursă foto: arhivă personală Claudia Rogozan