,,Dezvoltă al treilea ochi!”/ Antreprenoriat spiritual cu Florina Russu, Academia Globularia.eu

Florina Russu este Community Manager Cluj în Asociația Happy Moms și coordonează Business Mom Club, dar și Conferința M.A.M.A. Este antreprenor, profesor, coordonator naţional proiecte şi programe educative, scriitor. Mamă a trei copii, ne vorbește despre echilibru, nuanțe, adaptabilitate. 

În calitate de dascăl, cu o vastă experienţă la catedră, Florina subliniază importanța spiritului antreprenorial și a inițiativei, în învățământul de stat, competențe vitale pentru a atinge idealul în acest domeniu de activitate. Ca antreprenor în domeniul consultanţei educaţionale, afirmă faptul că cea mai mare împlinire profesională îi este oferită de recunoaşterea naţională în domeniul educaţiei instituţionalizate, bazate pe valori şi atitudini, reprezentând, prin ceea ce face, un laborator de imagine şi imaginar în cadrul reformei şcolii româneşti contemporane.

„Am ales să fac parte din echipa Happy Moms Cluj, deoarece am simţit că sufletul meu de bujor de munte se poate deschide liber şi solar în această comunitate minunată de femei oneste.”

Ești mamă a trei copii, dar și o femeie extrem de activă pe plan profesional. Cum procedezi să păstrezi acest echilibru?

Pe mine cuvântul echilibru mă duce cu gândul la balanță, la bucătărie și la cântar! Ori eu nu cred în lucruri albe sau negre, adevărate sau false, corecte sau incorecte, mai ales în bucătăria interioară a noastră, a femeilor. Totul în această lume este despre nuanțe, fluiditate, adaptabilitate. 

The Woman - Florina Russu 1

Aceste planuri, cel de mamă, cel de profesor, scriitor și de artist vizual, s-au țesut împreună și au creat povestea mea. Este o tendință nocivă și chiar periculoasă de-a dreptul, pe termen lung, să crezi că separi planul personal de cel profesional și invers! Ar fi mai bine să înveți că echilibrul ești chiar tu! Cât de mult aduci acasă din problemele și dificultățile de la serviciu și cât de mult neîmplinirile din viața de familie le porți la serviciu, asta ține de noi. 

De ce să nu ne luăm culori, atitudini și valori din toate experiențele pozitive și să ducem la job siguranța și iubirea caldă din familie, iar acasă să venim cu sentimentul că fără mine nimic din toate ce întâmplă nu ar fi? E realmente extraordinar să fii bine cu tine, apoi să intri în realitate așa cum intră gospodinele iscusite în bucătărie, ba chiar să faci, cu ce găsești, în fiecare zi, o masă delicioasă pentru toți cei care sunt flămânzi în jurul tău. 

Cum se împacă profesorul cu antreprenorul din tine? Este o relație de complementaritate? 

Sunt profesor titular de Limba Engleză și Literatură Universală în învățământul de stat, de 12 ani și antreprenor de doi ani, însă, simt că sunt mai mult antreprenor decât profesor, sau mai bine spus, am adus în rândul profesorilor spiritul antreprenorial ca și competență de bază, în ceea ce privește spiritul de inițiativă. Atâta timp cât un profesor, în simplitatea și esența lui este lipsit de inițiativă, e fără dialog interior și nevalidat ca profesionist. Un antreprenor nu pierde nici contactul cu realitatea și nici cu resursele sale. Știe cine e, spune ceea ce crede, fără rezerve!

De curând ai lansat un nou business, în domeniul educației artistico-vizuale. Povestește-ne despre Globularia! Ce ți-ai propus pentru 2020, pentru noul tău proiect?

Timp de doi ani am fost Florina Russu.ro, cea care a nișat fotografia educațională exclusiv pe acest domeniu, fotograful educațional care lua pulsul școlilor, profesorilor, elevilor și evenimentelor dedicate promotorilor educaționali. 

Florina Russu - The Woman 2

De câteva luni, am lansat o Academie de Imagine și Imaginar Educațional, o instituție cu acte în regulă, cu sediu, cu 3 angajați, cu aparatură nouă, care dezvoltă servicii de educație vizuală, atât în țară, cât și în Uniunea Europeană, GLOBULARIA.EU: servicii foto-videografice, albume, cărți și atlase de imagerie educativă, materiale didactice de tip vizual-senzorial, cursuri Lie to me/Face-reading dedicate consilierilor educaționali, profesorilor, antreprenorilor educaționali. 

Deviza ,,Dezvoltă al treilea ochi!” devine misiunea spirituală a artelor vizuale și de cale lungă, a noastră și a copiilor noștri. Se anunță un viitor în care copiii comunică rapid, intuitiv, clar și adevărat tot ce sunt ei și tot ce e dincolo de ei.  

Când discutăm despre construirea unui brand personal, care este cel mai important element de care trebuie să ținem cont?

Un brand personal se naște, nu se construiește! Detaliile unui brand se construiesc! Brandul personal se naște din dorința noastră de a împărtăși cu ceilalți, o viață mai bună, autentică! Construcția de brand e detaliul care va face diferența de timp. În cât timp și pentru cât timp, viața noastră va deveni mai bună și mai autentică, îmbogățind, prin produsele noastre lumea clienților noștri.    

Ce nu se știe despre tine?

Ce întrebare minunată! Se știe despre mine tot ce am lăsat eu să se cunoască, dar un scorpion are multe secrete. Vă pot spune că am un mare regret. În ultimul an de liceu, din cauza înălțimii și a greutății, nu mi-a fost permisă o carieră militară, și eu chiar visam că haina de polițist mi-ar fi venit foarte bine. 

Florina Russu - The Woman 1

Astăzi, faptul că am absolvit ,,Lie to me” M.A.I la București și aplic în domeniul educației vizuale cursurile Face-reading, pentru femeile de afaceri sau pentru profesori și elevi, îmi demonstrează că acest domeniu în care azi excelez face parte din profilerul unei dorințe pe care o credeam neîmplinită. Ce nu se mai știe e faptul că îmi doresc să ajung cu Victoria, 2 ani,  Dragoș, 5 ani, și Miruna, 8 ani, să vedem Aurora Boreală, iar soțul meu să mă ceară în căsătorie acolo pentru a doua oară. 

Happy Moms sau mămici fericite. Cât de prioritară sau necesară consideri că este fericirea, ca trebuință umană, în drumul către idealul profesional? Cum te-a ajutat pe tine faptul că faci parte dintr-o comunitate antreprenorială?

Cred, din privirea mamelor nedormite, sâcâite, niște madonne absolut superbe, care-și poartă în suflet puii, că antreprenoriatul care se suprapune unei perioade de maternitate e motivant, le ajută să strălucească, să se transforme, le unește mai mult și devin mai puternice atunci când se folosesc de comunitate ca instrument de protecție, dezvoltare personală și acces la informație pe bază de referință! 

Puterea comunităților de azi refac ,,satele” pierdute de ieri, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, recomandările devin factor de diferențiere și un loc inspirațional în care poți lua hotărâri de maximă sinceritate. La porți vei întâlni: și baba mironosiță, și pe cea slută, și pe cea înțeleaptă, și pe Mama mamelor și pe mama Zmeilor. Pe mine m-au ajutat toate întâlnirile să nu mă rătăcesc și să îmi urmez calea și să fiu chiar mândră de casa mea din acest sat! 

The Woman x Happy moms

În acest moment, ne bucurăm de un context și un mediu prielnic pentru dezvoltare, iar colaborarea este cel mai clar mod de a recunoaște meritele celei de lângă noi. Succesul pe cont propriu – indiferent ce formă capătă el, e răsplata muncii. Dar când întreaga comunitate are de beneficiat de pe urma acestuia, cu atât mai mult merită atenția și sprijinul nostru. 

Every woman for herself every woman este inițiativa care pune accent pe colaborare și susținere a comunităților de femei care se implică activ în comunitatea din care fac parte. 

By Diana Arieșan – editor The Woman Magazine

Material realizat în parteneriat cu Asociația Happy Moms

Sursă foto: arhivă personală Florina Russu