Eu nu cred foarte mult în motivație, însă cred că o organizare bună a stilului de viață este mai importantă decât orice | Cori Grămescu

A crescut ca un copil sedentar iar pasiunea pentru sport a descoperit-o târziu, mai degrabă în urma unei nevoi.

Până în prezent, a antrenat peste 10.000 de cliente, de toate vârstele, de la 8 la 86 de ani.

Cori Grămescu a coordonat programul de antrenament al multor vedete din România, printre care: Simona Pătruleasa, Raluca Lăzăruţ, Mirela Boureanu Vaida, Dragoş Bucurenci şi a realizat diverse materiale despre sport alături de Lavinia Parva, Laura Cosoi şi Dana Rogoz.

Am stat de vorbă cu ea despre stilul ei de viață, business-ul pe care îl conduce și despre ce măsuri a întreprins în contextul în care ne aflam.

Cum a început pasiunea pentru sport?

În mod bizar, sportul nu a fost niciodată una din marile mele pasiuni. Am fost un copil sedentar, crescut în anii ’90 într-un oraș de provincie, în care singurul „sport” era olimpiada de matematică.

Am descoperit târziu sportul pentru amatori, abia după 20 de ani, când încercam să îmi găsesc un mod de viață sustenabil, care să mă ferească de kilogramele în plus.

Slăbisem 40 de kilograme, însă nu reușeam în niciun chip să îmi mențin greutatea. Astfel, am dezvoltat un întreg sistem de antrenamente pentru amatoare, pentru femei care nu sunt, în mod natural, active deoarece nici eu nu sunt activă în mod natural, chiar și după atâția ani în domeniul fitness-ului.

cori gramescu the woman2

Cum reușești să creezi un echilibru între antrenamentele sportive, trup și suflet?

Cu multă implicare rațională. Sunt în permanență conștientă că trebuie să mențin un echilibru, tocmai pentru că natura mea nu este extrem de echilibrată. În timp, am învățat să fac ceea ce știu că e bine pentru mine, nu ceea ce îmi vine în mod natural să fac. Acesta este primul lucru pe care îl transmit și clientelor mele, învâțându-le să prioritizeze mai ales comportamentele sănătoase, mature, în fața instinctelor de moment. 

Când o persoană are probleme cu greutatea, este limpede că instinctele sale naturale nu sunt întocmai cele mai sănătoase, dar poate fi adoptat un comportament funcțional și matur. Pe scurt, putem învăța să alegem să facem ceea ce e bine pentru noi și nu ce ne dorim, dacă această dorință nu este întocmai cea mai sănătoasă. 

Care este conceptul rețetelor de slăbire pe care le recomanzi și cum le adaptezi fiecărei utilizatoare în parte?

Eu nu cred foarte mult în motivație, însă cred că o organizare bună a stilului de viață este mai importantă decât orice. De aceea, le învăț pe clientele mele să fie în primul rând organizate, să aibă un plan referitor la ce mănâncă, ce gătesc, de unde își cumpără alimentele și preparatele sănătoase, cum fac sport când nu au dorință de a face sport, dar trebuie.

În realitate, omul modern este mai ales demotivat și obosit, iar acest sentiment este prezent la noi toți astfel că un sistem bun de organizare este mai valoros decât să așteptăm momentul în care o să simțim că ne „inundă” un val de energie și motivație. 

Le învăț pe clientele mele să gătească simplu și rapid, să folosească doar ingrediente naturale și să facă sport constant la o intensitate moderată. Toată această „linie de mijloc” este ușor de susținut, chiar și atunci când energia noastră este mai scăzută, deoarece nu implică excese majore.

Dietele pe care le concep sunt moderate, bogate în legume și fructe, bazate pe cantități îndestulătoare de mâncare, tocmai pentru că așa e mult mai ușor să avem constanță și nu simțim, în mod special, că ținem dietă.

Și, cu toate că dețin două săli de sport, personal nu cred că este nevoie de antrenamente „ucigător” de dificile. Consider însă că avem nevoie să facem constant sport, la o intensitate moderată, ceea ce le învăț și pe clientele mele să implementeze.

Este mai bine să facem constant 2 – 3 antrenamente pe săptămână, timp de 10 luni de zile, decât 5 antrenamente pe săptămână pe o perioadă de 4 luni. Este mai eficient, rezultatele sunt mai bune și mai frumoase în timp. 

cori gramescu the woman1

Ce ar trebui să știe femeile atunci când își doresc un corp sănătos și un stil de viață echilibrat?

Cred că trebuie să conștientizeze că nu este un proces care se întâmplă de la sine. Multe persoane cu care încep să lucrez sunt surpinse când le spun că este esențial să se organizeze cu mesele și să nu aștepte să înceapă să le placă în mod deosebit acest lucru.

Cred că, de cele mai multe ori, în viață facem ceea ce trebuie, nu doar ceea ce dorim. Astfel funcționează lucrurile și în implementarea unui stil de viață echilibrat.

Organizarea înseamnă să cumpăre alimente și mâncare sănătoase, să aibă un program de mese bine planificat, să aibă o listă scurtă de soluții sănătoase cu care să poată improviza și să își programeze inclusiv orele de sport în agenda săptămânală. 

Dacă ele învață să se prioritizeze pe sine, dar și deciziile pe care și le-au asumat în fața nevoilor tranzitorii, atunci pot gestiona și un proces de echilibrare a alegerilor de lifestyle.

Astfel le învăț și eu pe clientele mele, pas cu pas, începând de la intrebarea „dacă copilul tău ți-ar cere să mănânce numai dulciuri și pizza, l-ai lăsa?”. Evident că răspunsul este unul negativ. De acolo, lucrăm împreună pentru domolirea acestei voci interioare, care este prezentă la fiecare dintre noi și ne cere satisfacție imediată prin comportamente alimentare și de lifestyle nesănătoase.

Practic, le ajut să „crească” acel copil intern prin coaching și soluții de lifestyle foarte practice. 

Ce a însemnat pentru tine să transformi pasiunea în afacere?

 Transformarea pasiunii în afacere a însemnat pentru mine foarte multă muncă și implicare. Am pornit prima mea afacere la 21 de ani și, de atunci, activez în același domeniu.

Nu aveam experiență în fitness, nu am făcut sport de performanță niciodată, background-ul meu fiind în economie și matematică. Însă, am realizat foarte repede că am nevoie să trăiesc într-un mediu sănătos, adoptând un stil de viață echilibrat. Aceasta a fost permanent motivația mea de când aveam 20 de ani.

Când am pornit pe acest drum, era perioada de început a industriei fitness-ului în România. Am învățat totul din mers și am dezvoltat conceptul pas cu pas. Abia după anul 2009 pot spune că am început să am o strategie mai clară a business-ului meu și abia după 2016 am început să concep un pattern de creștere organizată, proactivă.  

Povestește-ne despre experiența ta de antreprenor și proiectele la care lucrezi în prezent.

 În prezent, LadyFIT înseamnă două studiouri de group fitness în București, unul în Piața Unirii și unul în zona Aurel Vlaicu. În paralel, lucrez la o platformă online, care generează diete personalizate și antrenamente online pentru acasă, iar, prin intermediul comunității mele online, promovez diferite branduri care se aliniază valorilor mele.

Până la debutul epidemiei COVID-19, aveam în plan creșterea organică a sălilor de sport și lansarea la nivel internațional a platformei de dietă personalizată și antrenamente pentru acasa, însă momentan am stagnat acest proiect. Până la debutul acestei crize, cifra de afaceri la nivel de grup se ridica la aproape 400.000 de euro pe an, cu o echipă de 12 antrenori – 6 angajați permanenți și 6 subcontractori, alături de care lucram constant. 

cori gramescu the woman online3

Ce planuri ai pentru LadyFit? 

Cred ca cel mai important acum este să trecem peste criză cu daune cât mai mici. Am fost prima sală din București care, din responsabilitate pentru clientele noastre, am decis să închidem activitatea și să prelungim toate abonamentele clubului.

Acum, pentru că ne așteptăm ca această criză să dureze, lansăm o secțiune de antrenamente live, cu antrenorii de la sală, pentru clientele care stau și ele acasa și ne cer acest lucru. Va fi un program adaptat pentru acasă, gândit în așa fel încât să fie executat doar cu greutata corpului și fără accesorii, într-un spațiu limitat, așa cum avem cu toții în apartamentele de la bloc în care locuim.

Sperăm să trecem cu bine peste această perioadă, apoi să ne reluăm activitatea obișnuită, păstrând însă și această componentă online de antrenamente pentru acasă.  

Ce te inspiră, cum îți găsești puterea să mergi mai departe?

Îmi iau foarte multă energie din dezvoltarea proiectelor. Atunci când fac un pas mic în direcția bună, sunt foarte bucuroasă, pentru că știu că mă va ajuta să ajung acolo unde visez. Aceasta este cea mai valoroasă lecție pe care am primit-o, indirect, din partea sportului: drumul, parcursul în sine, este mult mai valoros decât destinația la care visăm să ajungem.

Acest tip de gândire mă face fericită zi de zi, îmi dă energie, chiar și atunci când nu am motive evidente. Am învățat, pur și simplu, să mă bucur de fiecare pas în direcția bună, câte puțin. 

Pentru mine e foarte important să știu că fac ceea ce e bine și corect, că îmi onorez acel for etic intern. Chiar și în perioade de criză, cum este cea pe care o traversăm, acest lucru mă ajută să rămân calmă. Aplic acest principiu și în business-ul meu: am ales să pivotăm antrenamentele online pentru această perioadă. Instructorii au venituri din antrenamentele pe care le fac, așa că am ales să merg pe o soluție optimă și pentru aceștia. Chiar dacă nu vom reuși să generăm venituri substanțiale în această perioadă, este important să căutăm cele mai potrivite soluții pentru toată lumea. 

cori gramescu the woman online1

Sfaturi și recomandări pentru comunitatea The Woman?

Cred că singurul sfat pe care sunt în măsură să îl dau este să aibă grijă de ele, să facă din propria persoană o prioritate, să aibă încredere în corpul lor, să se respecte și să se iubească pe sine.

Când înveți să faci asta, ca femeie, devii sănătoasă, frumoasă și puternică, o frumusețe care vine din maturitate și din echilibrul interior. Doar învățând să ne cultivăm această stare internă de grijă față de noi putem înainta în viață cu calm, conservându-ne resursele. Iar sănătatea, grija față de ceea ce mâncăm, cum gândim și cum ne antrenăm sunt absolut fundamentale în această construcție de viață.

Sursă foto: arhivă personală