„Când toată lumea este împotriva ta, când toată lumea îți spune că nu se poate, tu mergi înainte” | Nicuța Enache, fondatoare Osteria Ciao Niki și restaurant Ciao Niki

Nicuța Enache este unul dintre antreprenorii care, după ce a muncit vreme îndelungată în afara țării, a înțeles cât de important este să investești în comunitatea de unde vii. Așa a decis să se întoarcă acasă, în România, după mai bine de un deceniu petrecut în Italia și să înceapă aici o afacere.

În cea mai mare parte a timpului cât a stat în străinătate, Nicuța a lucrat în restaurante, de unde a deprins „arta ospitalității”, dar și cele mai gustoase rețete cu specific italian. Cu timpul, a transformat bucătăria în pasiune și a decis să aducă ceea ce învățase pe tărâm italian și în România.

În prezent, are două restaurante în București și cel mai adesea poate fi găsită în bucătărie, unde pregătește cele mai bune preparate în stil italian pentru clienții săi de acasă. 

 

Fructe de mare Ciao Niki

 

Cum a început povestea Ciao Niki?

 

La vârsta de 19 ani am decis să plec în Italia, unde am avut diferite locuri de muncă, în special în industria HoReCa. Am lucrat, pe rând, într-un restaurant mare, aproape de Vatican, într-o osterie, afacere de familie și în cele din urmă într-un restaurant de lux, în afara Romei. Anii petrecuți în Italia au trezit în mine dorința de a avea propria afacere în același domeniu în România, deoarece am reușit să îmi demonstrez că am calitățile necesare pentru a conduce un astfel de business. Am luat decizia de a mă întoarce în țară și de a-mi implementa ideile.  

În 2014, am deschis în Capitală primul meu restaurant: Osteria Ciao Niki. Când am început aveam doar doi angajați, iar pe măsură ce afacerea s-a dezvoltat, a crescut și echipa.

Anul trecut, am deschis Ciao Niki, cel de-al doilea restaurant pe care îl coordonez. Mă motivează foarte mult faptul că evoluția mea este vizibilă și am ajuns ca prin munca mea să bucur mulți oameni.

 

 

Cum ai descrie domeniul tău de activitate?

 

Domeniul meu de activitate este unul foarte activ, care necesită multă muncă, implicare și dedicare, dar care, totodată, oferă multe satisfacții. Ce îmi aduce bucurie este faptul că prin munca mea reușesc să fac mulți oameni să se simtă bine, în special prin preparatele pe care le găsesc la noi în restaurant. Mai mult decât atât, am o satisfacție foarte mare când văd clienți care se reîntorc la noi pentru calitatea produselor și a serviciilor. Acest aspect nu poate decât să mă motiveze și încurajeze să fac lucrurile din ce în ce mai bine.

 

Desert Ciao Niki

 

Ce ți-ai propus să aduci pe piața din București prin intermediul locațiilor tale?

 

Prin intermediul restaurantelor mele mi-am dorit să aduc în București produse de calitate cu specific italienesc, dar și toate rețetele pe care le-am învățat în cei 12 ani de muncă în restaurantele din Italia. Mă fascinează tot ceea ce ține de bucătărie și de diferite rețete de mâncăruri sau deserturi. Mai mult, îmi plac lucrurile făcute cu atenție și pasiune, astfel că îmi doresc să ofer servicii de cea mai înaltă calitate. 

 

 

Cum a fost afectat business-ul tău în perioada crizei generate de Covid-19?

 

Când a început criza, am fost nevoită să închid ambele locații și timp de trei săptămâni am fost foarte îngrijorată. Însă, mi-am spus că trebuie să îmi revin repede deoarece erau mulți oameni și multe lucruri care depindeau de mine. Mai era și gândul că toată viața mi-am dedicat-o unui vis, iar acest vis nu trebuia să se destrame. Astfel, am început să gătesc și să livrez singură. Bineînțeles, nu putem vorbi de profit, dar așa am reușit să mențin brandul, să știe clienții noștri că Niki există și merge mai departe. 

Dată fiind situația actuală, pentru mine este foarte important să închid anul fără pierderi. Cred că adevărata criză abia acum începe, iar drumul meu ca antreprenor cu doua locații în HoReCa va fi foarte greu. Sper ca spiritul antreprenorial să mă ajute și de această dată în a găsi soluțiile potrivite în acest context fără precedent. 

 

Ce sfaturi poți oferi unei femei tinere care vrea să își deschidă propriul business, în special un restaurant?

Cel mai important sfat de care trebuie să țină oricine cont este că atunci când îți dorești ceva cu adevărat să nu renunți până nu reușești. Când toată lumea este împotriva ta, când toată lumea îți spune că nu se poate, tu mergi înainte. Nimeni și nimic nu trebuie să te oprească din realizarea visurilor. Trebuie să știi foarte bine ce urmează să faci, niciodată să nu îți deschizi un business pe care nu-l cunoști pentru că va urma un eșec. Să ai încredere în ce știi să faci. 

Nicuța Enache, fondatoare Ciao Niki 1

 

Ce lucruri te motivează și te inspiră?

 

Îmi place foarte mult ceea ce fac. Iubesc oamenii care mă înconjoară, mă bucur de fiecare zi și de faptul că sunt sănătoasă și pot să muncesc. Fiecare zi este o bucurie pentru mine, câtă vreme simt că pot muta și munții din loc dacă trebuie. Am învățat în timp să nu mă plâng, ba mai mult, să caut soluții chiar și acolo unde acestea par să nu fie. 

 

 

Cum îți petreci timpul liber?

 

Nu prea am timp liber, însă îmi place să mă implic în tot felul de proiecte împreună cu oameni și despre oameni. Când reușesc să mă eliberez, prefer să călătoresc, să descopăr locuri de vis și oameni de poveste. Marea mea pasiune este condusul și după multe zile pline simt nevoia să urc în mașină și să conduc ore în șir. Este un mod de relaxare și de gândire; sunt doar eu, gândurile mele și întreg universul. 

Nicuța Enache, fondatoare Ciao Niki 2