Carine, artistă: „Iubesc să scriu piese prin care îi spun copilului meu interior că-l înțeleg.”

Cu o creativitate efervescentă și o pasiune neobosită pentru exprimarea artistică, artista Carine strălucește în lumea muzicii românești. Reprezentând combinația perfectă dintre imaginație bogată și talent incontestabil, Carine a devenit o prezență remarcabilă pe scena muzicală românească.

Încă de când a avut frageda vârstă de 5 ani, artista a știut că visează să fie pe scenă. Concursurile muzicale la care participa, show-urile pentru copii în care se implica și spectacolele pe care le realiza împreună cu trupa din care făcea parte, însemnau totul pentru ea.

Odată cu maturizarea sa, a debutat și un nou capitol din călătoria ei în lumea muzicii, așadar Carine a dat startul carierei sale solo. De-abia atunci a început să simtă că nu este totul roz, însă datorită seriozității cu care și-a tratat visul profesional, a reușit, cu succes, să depășească toate obstacolele imprevizibile de care s-a lovit în drumul ei de până acum.

Dacă aș putea să mă întorc în timp, m-aș face să înțeleg mai repede că toate lucrurile se întâmplă la momentul potrivit. Singurul – și cel mai important lucru – pe care pot eu să-l fac este să fiu un artist și un songwriter bun, cu un catalog de piese din ce în ce mai bune.”

Astăzi, ulterior lansării piesei “Girls Just Wanna Have Fun” în colaborare cu artista Holy Molly, Carine simte că și-a descoperit noi laturi de-ale identității sale și că și-a extins orizontul în ceea ce ține de stilul său muzical. Și, acum, ne-a împărtășit mai multe despre acest subiect în interviul acordat.

De la debutul tău pe scena muzicală românească până astăzi, care simți că a fost cea mai semnificativă provocare de care te-ai lovit și cum ai reușit s-o depășești?

De când m-am mutat în București am cunoscut mulți oameni talentați, care m-au fascinat cu propria experiență în industria muzicală din România. În București, lucrurile se fac diferit: m-am lovit, între timp, de multe nuanțe pe care nu le știam.

Dar datorită faptului că am fost permanent inspirată de artiștii din jurul meu, am învățat repede să mă adaptez și să cunosc și partea juridică a industriei, care a fost o provocare pentru mine la început.

Care a fost cel mai mare sacrificiu pe care l-ai făcut pentru muzică până acum?

Cel mai mare sacrificiu pe care l-am făcut până acum pentru muzică a fost să mă mut la București fără resurse și fără a avea un plan bine pus la punct.

În baza a tot ceea ce cunosc despre industria muzicală din România în acest punct preconizez că, cu siguranță, o să tot existe sacrificii pe care o să trebuiască să le fac. Știu că va trebui să-mi asum faptul că nu o să am foarte mult timp liber. Va trebui să călătoresc pentru concerte și să-mi asum că n-o să-mi pot vedea familia foarte des. Va trebui, poate, să-mi vopsesc părul albastru.

Dar, cel mai important, cred că toate sacrificiile pe care va trebui vreodată să le fac pentru muzică mă vor ajuta să fiu o inspirație pentru artiștii la început de drum – așa cum a fost și cazul meu, nu cu foarte mult timp în urmă.

După ce ai ajuns în top 10 în mai multe topuri cu piese precum “Lullaby”, “Looking For My Name” și “Stuck In Your Mind”, ai început să-ți formezi identitatea ca artistă și ai devenit recunoscută. Cum ți-ai descrie, în câteva cuvinte, identitatea muzicală?

Dacă ar fi să îmi descriu identitatea muzicală în câteva cuvinte acestea ar fi:

– Curaj,

– Unicitate,

– Sound special și diferit,

– O fată devenind femeie, prin muzică, stil și personalitate.

Atunci când o să mă simt împlinită și mândră că toate eforturile depuse au început să dea roade, visez să dau mai departe tot ceea ce am învățat, precum și oportunități noi artiștilor aflați la început de drum din țară, care vor avea încredere să lucreze cu mine.

„Visul meu este să am propria casă de discuri alături de oameni cu care îmi face plăcere să transform visele altor tineri artiști în realitate.”

Ai vreun mentor care te ghidează și la care apelezi în momente-cheie de pe parcursul devenirii tale profesionale?

Din fericire, am ajuns să lucrez cu o echipă de profesioniști care sunt acolo pentru mine în orice moment, zi și noapte, și anume Creator Records, care mă ghidează în orice decizie pe care trebuie să o fac. Însă, în timp am învățat că adevărata putere și răspunsul la orice întrebare sunt și vor fi doar în mine.

Am învățat să am mai multă încredere în intuiția mea și în părerea pe care o am în legătură cu viitorul meu. Nu a fost ușor să ajung în momentul în care să știu ce e bine pentru mine, însă acum nu îmi mai neglijez propriile păreri și gânduri, așa cum o făceam înainte.

Când trebuie să iau o decizie, de obicei îmi acord timpul necesar pentru a face asta, iar dacă nu știu răspunsul la vreo întrebare, nu pun presiune pe mine să îl găsesc imediat. De cele mai multe ori, lucrurile se rezolvă de la sine, cu răbdare.

Care-ai spune că este atuul pe care-l aduci tu pe scena muzicală românească?

Atuul pe care îl dețin atunci când sunt pe scenă este acela de a interacționa cu oamenii care sunt acolo să se distreze.

Muzica mea se diferențiază de restul melodiilor din industria românească prin faptul că are un mesaj puternic de fiecare dată, fie că este o piesă de dragoste sau una de regăsire personală.

Pun foarte mult suflet în piesele pe care le scriu și, atunci când le cânt, încerc să transmit cât mai multă emoție.

Despre ce ai spune că îți place să cânți?

Dacă ar fi să aleg un singur subiect despre care îmi place cel mai mult să cânt ar fi… versiunea mea din trecut. Am câteva piese în care îi vorbesc copilului meu interior și prin care îi spun cât de mult îl înțeleg.

De exemplu, piesa “Stuck in your mind” este, de fapt, un dialog dintre Carine din viitor și Carine din prezent: ce mi-ar spune Carine din viitor dacă m-ar întâlni acum și ce m-ar îndemna să fac în situațiile grele? 

Mai mult, dacă vorbim despre o situație reală din viața mea, care mereu mă va inspira să scriu, aceasta ar fi reprezentată de lecțiile cu care am plecat din relațiile toxice în care am fost și, pe care, spre bucuria mea, am reușit să le las în trecut. Procesul de creație mă duce deseori cu gândul acolo.

„Cel mai important lucru pentru mine este comunitatea mea și faptul că pot să fiu o inspirație pentru ea, nu doar ca artist, dar și ca om.”

De curând ai lansat în colaborare cu artista Holy Molly piesa “Girls Just Wanna Have Fun”, care a reprezentat o provocare pentru voi, fiindcă v-ați atribuit bugetul de 750 de lei pentru a construi videoclipul. Pe lângă bugetul limitat, care simți că a fost cea mai mare provocare pe care ați întâmpinat-o în conturarea piesei “Girls Just Wanna Have Fun”?

În cea mai nouă piesă lansată – “Girls Just Wanna Have Fun” – împreună cu Holy Molly, pe lângă provocarea de a ne încadra în buget, a trebuit să reprezentăm cu exactitate o seară de fete plină de distracție, lucru care a durat multe ore de muncă și rezistență la căldură.

Însă datorită faptului că am lucrat cu oamenii dragi nouă, totul s-a simțit ca o petrecere adevărată până dimineață. Iar în procesul de creare al piesei alături de Holy și Marius Dia, energia a fost aceeași, ceea ce m-a învățat că o sesiune de scris poate și trebuie să fie și distractivă.

Ce moment al carierei tale marchează lansarea piesei “Girls Just Wanna Have Fun”?

“Girls Just Wanna Have Fun”, pentru mine, este o piesă care m-a descoperit. Mi-am cunoscut laturi noi ale identității mele și mi-am extins orizontul în ceea ce ține de stilul muzical.

Care este mesajul pe care ți-ai dorit să-l transmiți despre ascensiunea ta pe scena muzicală românească cu ajutorul acesteia?

Mesajul pe care mi-am dorit foarte mult să îl transmit cu ajutorul acestei piese este că poți fi în mai multe feluri. Cu ajutorul său, am reușit să-mi arăt foarte bine personalitatea și energia pe are o am alături de prietenii dragi.

Te-ai implicat și în ceea ce a ținut de scrierea versurilor piesei “Girls Just Wanna Have Fun”. Cum ai descrie relația ta cu procesul scrierii de versuri?

„Încerc să-mi expun în totalitate sufletul și gândurile cu ajutorul versurilor pe care le scriu.”

Atunci când îmi cânt versurile, starea pe care o am se suprapune perfect cu textul.

În ce fel simți și/sau trăiești diferit melodiile pe care le cânți și ale cărui songwriter ești, spre deosebire de melodiile pe care le cânți, fără să te fi implicat în scrierea versurilor lor?

Atunci când cânt piese scrise de alți songwriteri, simt că am nevoie de mai mult timp să mă obișnuiesc cu ele și să-mi reflect trăirile personale în acea piesă. Când îmi scriu propriile piese, în schimb, poate dura fie 15 minute, fie una-două zile în care mă conectez cu piesa. E mai facil așa.

Noul tău single “Call 911” a adunat deja peste 1 milion de stream-uri pe Spotify, după doar 3 luni de la lansare. Care este povestea single-ului 911 și cum a prins contur acesta?

Single-ul “Call 911” are o poveste interesantă. Mesajul ei este inspirat dintr-o situație reală a unei persoane din viața mea, care la un moment dat avea o hartă greșită către inima celui pe care îl iubea. În această piesă mă regăsesc atât eu, cât și, probabil, numeroase persoane dintre cele care au ascultat-o, pentru că la un moment dat cu toții trecem prin asemenea scenarii.

Din totalul melodiilor pe care le-ai lansat până acum, care este piesa în care te regăsești cel mai mult și de ce?

Dacă ar fi să aleg o piesă în care mă regăsesc cel mai mult – ceea ce e practic imposibil, pentru că toate sunt o reprezentare a sufletului meu –, aș alege “Lolita”. Este o piesă care a fost lansată la scurt timp după “Call 911”, însă care are un mesaj mult mai profund și mai intim.

Dar genul muzical în care simți că te regăsești cel mai mult?

Stilul muzical în care mă regăsesc cel mai mult este Dance / Electronic. Simt că energia și liniile melodice pe care le dețin se potrivesc perfect cu un stil mai dansabil, dar în același timp unul care să te facă să simți muzica la un nivel mai profund; un stil muzical care să te facă să asculți piesele din nou și din nou până le cunoști toate substraturile…

Dacă ar fi să alegi un singur gând cu care ți-ai dori să te asocieze audiența ta atunci când îți aude numele, care ar fi acesta și de ce?

Inspirație și artă feminină.

Cel mai bun sfat pe care l-ai primit la început de drum:

Fii tu însăți.

Cel mai mare sprijin al tău:

Intuiția.

Ce spune stilul tău vestimentar despre tine:

Feminitate și curaj.

Cum integrezi pasiunea ta pentru modă în activitatea ta muzicală:

În orice aspect al vieții încerc să port lucruri care mă reprezintă. Încerc să îmi pun amprenta în fiecare ținută și să apelez cât mai rar la stiliști.

Look-ul tău favorit din cadrul unui photoshooting făcut / video session avut recent:

“Call 911”, scena cu latex.

Parfumul tău favorit pentru a fi purtat într-o zi caldă de vară:

Molecule 01.

Melodia din playlistul tău pe care o ai pe replay în perioada aceasta:

Tiesto – “Ayla” (2008).

___

Editor: Carina-Marisa Cichi

Credit foto: Alex Drăgan, The Storyalist