Ioana Enache: “Caut în permanență echilibrul, acel spațiu în care creativitatea își atinge potențialul, iar sufletul își găsește bucuria”

De-a lungul celor peste 30 de ani de experiență, Ioana și-a definit stilul de leadership, pentru a avea impact și eficiență în raport cu echipa și partenerii sai, păstrându-si însă autenticitatea și rămânând fidelă valorilor personale.

Crede în nevoia fiecăruia de a decide, de a fi responsabilizat, de a deveni un model pentru tot ce derivă din proiectele de care se ocupă si această abordare i-a adus numeroase satisfacții și a ajutat-o să definească #leadershipwithgrace.

Despre cum a decurs această perioadă și care este perspectiva ei asupra proiectelor în care este implicată aflăm din interviul acordat The Woman.

Cum s-au schimbat prioritățile proiectelor în care ești implicată? 

A fost, este, de fapt, o perioada intensa, in care este evident ca trebuie sa ne concentram pe acceptarea noii realitati si pe solutii care sa ne ajute sa ne repliem foarte repede si cu succes la aceste schimbari. Lucruri pe care nu ni le puteam inchipui altfel inainte de momentul Covid-19 se schimba acum, intr-un ritm pe care nu l-am mai experimentat pana acum. Iar aceste schimbari sunt atat la nivel personal, cat si profesional. 

Agenda de discuții interne, in compania Amway, a devenit evident mai complexă, iar ultima perioada s-a concentrat pe identificarea de solutii care sa fie si rapide, dar si sustenabile pe termen lung, menite sa sustina planurile de dezvoltare ale distribuitorilor Amway din toate perspectivele de business ce tin de adaptarea in ritm accelerat la online, care, vrand-nevrand, a devenit noul offline. Alături de managementul din Europa, care a luat o serie de decizii strategice foarte clare, cât și alături de echipele din țările pentru care am o responsabilitate directă, a fost creionata noua maniera de lucru.  

Din fericire, modelul nostru de afaceri, instrumentele de business, dar si portofoliul de produse ne-au permis sa fim extrem de bine pregatiti pentru aceasta perioada, iar partenerii nostri, distribuitorii Amway, au abordat tot noul context cu deschidere, profesionalism si dorinta de a gasi solutii, asa cum face orice antreprenor valoros.

Ce avem de adaptat este folosirea la scara mai mare a  instrumentelor de lucru online si o deschidere catre nevoie actuale ale consumatorilor, prin portofoliul nostru de nutritie, curatenie si ingrijire personala si a caminului, filtrul de apa e-Spring sau vasele de gatit i-Cook care aduc plus valoare in calitatea vietii familiei. 

Amway are în AND-ul său o atenție riguroasă pentru binele oamenilor, fie ca e vorba de sănătate, siguranță sau aspectul financiar, astfel că prioritățile echipei, dar și ale mele ca General Manger pentru piețele din România, Bulgaria și Grecia, au fost in aceasta directie. 

Cat despre femeia Ioana Enache, dupa cateva saptamani extrem, extrem de intense, incerc sa gasesc un ritm pe care sa-l pot sustine pe termen lung. Ca la maraton: daca alergi prea intens, „mori” dupa primul kilometru, daca alergi prea lent, te demotivezi ca te depasesc ceilalti si esti tentat sa renunti, cheia sta in ritmul sustinut, dar care sa poata fi dus, pastrandu-ne bucuria ca facem ce ne place.

Cadoul nesperat al acestei perioade a fost privilegiul de a avea mai mult timp alaturi de sotul meu, fiul nostru si Hugo (catelul nostru), momente pe care le-am pretuit toti extraordinar de mult, mai ales pentru ca Luca este student la Londra si nu mai speram sa il avem alaturi de noi pentru atat de mult timp .

 

Ce decizii financiare și manageriale ai luat în această perioadă? 

Așa cum menționam mai sus, toate deciziile financiare și manageriale au avut ca obiectiv grija față de oameni, sănătatea și stabilitatea acestora. Atât eu, cât și întreaga echipă, ne-am racordat rapid la noile prevederi legale, dezvoltând un plan strategic menit sa asigure desfasurarea activitatii in siguranta si eficienta, pentru a-i putea sustine pe distribuitorii Amway sa-si dezvolte în continuare afacerile. 

Pentru întreaga echipa, această perioadă a fost și rămâne o lecție despre importanța viziunii, a adaptabilității și schimbării. Amway a fost inca de la inceput o companie vizionara si este la fel si astazi. Orientarea spre on-line este parte importanta a strategiei ultimilor ani, asa ca nu puteam fi mai bine pregatiti pentru aceasta schimbare de paradigma.

Ne ajuta mult faptul ca avem un portofoliu care vine în întâmpinarea unor nevoi accentuate în această perioadă si asa cum reiese si din studii precum Euromonitor, in aceasta perioada ne adaptam cu totii la o noua normalitate, care include preocuparea pentru un stil de viata sanatos, atentia sporita la curatenie, servicii personalizate sau consum de acasa, toate aceste elemente fiind in linie cu ceea ce Amway are de oferit, prin numerosii si extraordinarii sai  distribuitori. 

Astfel, deciziile au fost mai degraba in zona eficientizarii resurselor si portofoliului existent si adaptarea in ritm accelerat la noua realitate. Alaturi de intreaga echipa, am fost chiar din primele zile alaturi de partenerii nostri de business, oferind atat o baterie intreaga de programe educationale care sa ii ajute in aceasta directie, cat si multe discutii, consultatii, ajustari si reglaje de finete.

 

Ce acțiuni ai lansat alături de echipa ta – ca proiecte derivate din obiectul vostru de activitate?  

Am avut 3 obiective in minte in ultima perioada: siguranta echipei si a partenerilor, sustinerea dezvoltarii businessului si binele comunitatii. Toate deciziile, de la inchiderea birourilor si Business Center-ului, pana la numarul crescut de traininguri oferit partenerilor, pana la abordarile originale ale lansarilor din aceasta perioada, comunicarea sustinuta cu partenerii, dar si campania interna de strangere de fonduri au fost luate avand in minte obiectivele mentionate.

Vreau sa fac o scurta referite la campania de strangere de fonduri demarata alături de cei peste 40.000 de distribuitori Amway si sa multumesc fiecaruia dintre ei pentru cat de repede si de frumos s-au implicat. Banii stransi de la acestia si de la echipa, precum si cei donati de companie  au fost direcționati către Dăruiește Viață, asociație ce luptă pentru sprijinirea spitalelor din România în timpul pandemiei, punându-le la dispoziție echipamente și aparatura necesară.

 SP__0052

 

Ești, fără dar și poate, o voce în comunitatea ta. Cum ai folosit această voce pentru a ajuta oameni, business-uri, inițiative? 

 

Îți mulțumesc pentru aceste cuvinte. Sunt mereu onorata să intru în dialog via online si social media (îndeosebi Instagram, platformă pe care sunt activă) cu oameni care cauta sa evolueze si care, la rândul lor, aduc schimbări pozitive în comunitățile din care fac parte. 

Cu ajutorul mediului on-line încerc mereu sa inspir oamenii, să deschid dialoguri despre leadership, despre cine suntem noi ca oameni și despre tot ce ne ajută în devenirea noastră, caut să împărtășesc povești de succes și nu în cele din urmă să trag un semnal de alarmă asupra importanței protejării mediului înconjurător sau, in cazul actual, post – lockdown, a responsabilitatii de care trebuie sa dam toti dovada. Nu de puține ori îi invit pe urmăritori să pornească într-o călătorie spre sine, recomandandu-le un articol interesant, o melodie sau o carte. 

Ce le-ai transmite femeilor care întâmpină dificultăți să mențină business-ul lor pe linia de plutire? Cum se pot reiventa sau de ce să țină cont? 

 

Le invit pe femeile care întâmpină dificultăți în această perioadă să își ofere în primul rând răgazul de a face o analiză profundă a cine sunt, cine și ce este business-ul lor, o analiză a valorilor în care cred și a obiectivelor pe termen mediu și lung. Doar clarificând aceste aspecte, ele pot încerca drumuri noi care să le aducă o creștere personală și profesională. 

Adaptabilitatea și reziliența sunt mai importante ca oricand. Tot esential, din punctul meu de vedere, este  să stim sa ne inconjuram de oameni valoroși, profesioniști, pe care sa ne putem baza si alaturi de care, asa cum spuneam, sa ne pastram bucuria de a lucra, de a aduce plus valoare – fiindca e esential sentimentul de implinire pe care ti-l aduce faptul ca ai contribuit la ceva important, bun sau frumos. „Fa ce-ti place si nu vei munci o zi in viata ta” – acesta ar fi un alt mesaj important de transmis celor care se reinventeaza in aceasta noua lume. 

 

Cine ești când ai timp?

Si cand am timp, si cand nu am , sunt tot Ioana Enache, femeie, profesionist, prietena, sotie, mama si posesoare a sufletului meu. Incerc să fiu întotdeauna eu însămi, chiar și atunci când timpul pare că se grăbește, astfel, în cele mai dificile momente din carieră sau în situații imprevizibile, acțiunile mele au fost mereu în linie cu valorile proprii.

Sunt un om ce își dorește să contureze proiecte cu grație și empatie, un om care își cultivă cu mult drag apetitul pentru frumos, stil, design și artă. Caut în permanență echilibrul, acel spațiu în care creativitatea își atinge potențialul, iar sufletul își găsește bucuria.