„Cea mai mare responsabilitate a unei mame este să îi arate fiicei ei că e fericită.” | Antoneta Galeș

Mă aud spunând ceva și o aud pe ea, pe mama. Pregătesc o mâncare și îmi vin în minte gesturi ale ei. Mă lovește brusc înțelepciunea și parcă e lângă mine, îmi șoptește la ureche. Orice ar fi, mama e cu mine mereu. Alături de ea e bunica. Sunt mătușile mele, verișoarele mele. Sunt prietenele mele. Sunt cu mine fiica mea și sora ei. Toate prietenele lor.

 

Sunt eu. Și sunt toate femeile din viața mea. Eu sunt ele și ele sunt eu. Eu sunt. Noi suntem. Sunt. Suntem. 

Dacă e să vorbim despre moștenire, cred că e ceea ce primim, ce alegem să păstrăm, ce adăugăm noi și ceea ce dăm mai departe. E acest continuum al transformării și al dezvoltării. Nicicând nu au avut femeile o viață mai bună decât acum, încă mai sunt multe de făcut, dar educația femeilor este esențială. Copiii, fete și băieți, sunt educați de mame, deci de femei, și dacă vrem să se schimbe ceva, de aici e nevoie să pornim: cum ne educăm fetele pentru o lume în care glasul lor să conteze și cum ne educăm băieții să conceapă o lume în care egalitatea de drepturi e mai mult decât un concept. 

 

Eram pe o plajă din Irlanda, de fapt pe niște stânci, stăteam și priveam valurile. Vântul bătea foarte tare, îmi tot dădeam părul din ochi, simțeam stropii oceanului și făceam greu diferența între picăturile de apă și lacrimi. Am avut atunci o senzație de bucurie și tristețe în același timp, mă durea suferința generațiilor de femei dinaintea mea, dar parcă le percepeam și zâmbetul a victorie. „Am  reușit, fetelor, suntem mai bine!”

 

Eu am pornit blogul pe vremea când Ada, fiică-mea, pleca la București. Ca un fel de susținere de la distanță. Mai mult niște întrebări, niște subiecte la care să reflecteze.  Cine sunt eu să dau lecții? Vreo înțeleaptă? Dacă aș fi fost așa, poate că nu ar fi trebuit să învăț pe pielea mea, m-aș fi mulțumit cu experiența celorlalți. Mă străduiesc să ofer ceva, dacă nu un răspuns bun, măcar o întrebare. Să spun lucruri care ar putea fi importante pentru generații de femei de aceeași vârstă cu mine sau pentru fiicele lor. 

 

Cred că asta au făcut și generații de femei înaintea noastră, s-au străduit ca pentru următoarele să fie puțin mai bine. Ne-au transmis asta așa cum s-au priceput. Poate că încă se mai temeau când ne rugau să fim prevăzătoare și delicate. Acum mai bine de o sută de ani, câteva au fost foarte curajoase când au militat pentru dreptul la vot. 

 

Mamele sunt femei 

Educația începe de acasă. Acolo unde le spunem copiilor noștri de mici ce pot face și ce nu pot face. Atunci când le spunem „așa se face, pentru că așa s-a făcut mereu” sau „nu se poate pentru că mereu s-a făcut astfel”. Poate că e nevoie să predăm materia „curaj”. 

 

Am lucrat foarte mult în resurse umane și am ținut mereu la neutralitatea anunțurilor în recrutare și la decizii strict legate de competențe. Cine zice că o femeie n-ar putea fi sudoriță? Probabil că sunt puține, dar poate că există o femeie care a ales meseria asta și poate că e foarte bună. Abia la un interviu voi afla, voi verifica și abia apoi voi lua o decizie. 

 

Situația de mai sus e o provocare. E cazul să dărâmăm niște limitări. Pot face multe lucruri dacă voi reuși să dețin cunoștințele și abilitățile necesare, și dacă voi avea și atitudinea potrivită. Nu ține de gen. 

 

Indiferent de educația pe care am primit-o, putem decide acum dacă vom continua sau vom schimba ceva. Da, am văzut cum mamele noastre au avut un spațiu destul de strâmt de manevră, cum au fost obediente, dar este decizia personală a generației actuale de femei și a celor viitoare să continue asta sau nu. Este o decizie personală să ne educăm copiii să perpetueze asta sau nu.  

 Antoneta Galeș și fiicele

 

Demnitate și curaj 

Străbunica mea a avut șase copii. Străbunicul meu a fost căpitan de vas. Înainte de a pleca într-una dintre călătorii, a vrut să-i lase străbunicii niște bani să se descurce să țină casa până la întoarcerea lui. Ea i-a spus că nu-i ajung, știa că el ar fi putut să-i lase mai mulți, dar el a refuzat. Când străbunicul s-a întors de pe mare, cei doi galbeni erau tot acolo unde i-a lăsat el. Ea fusese jignită și i-a arătat că se poate descurca și singură. Pe toată perioada cât el a fost plecat, ea s-a apucat și a cusut și a făcut bani din croitorie. Am moștenit asta cu „pot și singură” de la ea. Străbunica a rămas văduvă la nici patruzeci de ani și a crescut singură șase copii. 

 

Am moștenit poate de la ea încrâncenarea și lupta. M-am mai îmblânzit și mă bucur, dar a durat. Am început să comunic mai clar și la timp ce consider că am nevoie. Și să nu o iau personal dacă nu se poate. Să nu mă lupt să schimb pe cineva care nu are nici cea mai mică intenție de a se schimba. 

 

E valabil în toate relațiile noastre. Cu cât spunem mai clar ce efect are comportamentul celuilalt asupra noastră și ce dorim să se schimbe, cu atât mai bine. În general stăm și adunăm bile negre într-un sac pe care-l ducem mereu în spate și lovim cu sacul când ne ajunge cuțitul la ochi. Credem că a fi feminină înseamnă să manipulăm, să influențăm și să-l condiționăm sau pedepsim pe celălalt. 

 

Când i-am spus mamei prima dată că urmează să divorțez, s-a speriat îngrozitor. Nu asta mi-a zis, ci m-a amenințat că nu mă voi descurca, că o să-mi fie greu. Apoi a încercat să mă convingă că nu e atât de rău – și nu era – că viața ei a fost mai grea – și avea dreptate. I-am zis că am nevoie de ajutorul ei și nu de critici. A înțeles și mi-a fost aproape și, cumva, treptat, spaimele ei s-au domolit. A ajuns să-mi admire curajul. 

 

Femeile sunt eroine 

Este incredibil cât de grea a fost viața mamelor și a bunicilor noastre. Uităm des și avem impresia că avantajele de care ne bucurăm acum au fost simplu de obținut. 

 

Cine își poate imagina viața fără mașină de spălat automată? Mie mi-e greu. Într-o fabuloasă prezentare la TED Women, Hans Rosling vorbește tocmai despre impactul mașinii de spălat automate: The Magic Washing Machine. 

 

„În ce constă magia lor? Mama mi-a explicat magia cu această mașină chiar din prima zi. Ea a spus: „Hans, am încărcat rufele, mașina face treaba acum. Iar noi putem merge la bibliotecă.” Fiindcă asta este magia: încarci rufele, și ce obții din mașină? Obții cărți din mașini, cărți pentru copii. Așa a avut mama timp să-mi citească. Îi plăcea mult. Am primit abecedarul. Atunci mi-am început cariera de profesor, când mama avea timp să-mi citească. Și a avut cărți și pentru ea. A putut studia engleza, a învățat-o ca limbă străină. Și a citit tare multe romane, tot felul de romane diferite. Și am iubit mult, mult de tot această mașină.”

 

Bunica mea nu a avut mașină de spălat până pe la jumătatea vieții ei. Mama a avut mașină automată abia prin anii ‘90. Când s-a născut fiică-mea, spălam scutecele ei la o mașină obișnuită, de unde rufele se scoteau și se clăteau. Le storceam cu mâna. 

 

Mama a citit enorm. O vedeam cu o carte în mână de fiecare dată când avea puțin timp liber. Cititul este o moștenire. 

 

Care este moștenirea

Mamele noastre ne-au învățat că pot duce mult. În momentul în care ne plângem de viața noastră, încearcă să ne explice că ele au dus-o mai greu, că au suportat mai mult, că au făcut tot ce le-a stat în putință ca nouă să ne fie mai ușor.  Ce facem noi cu această posibilitate și ce le lăsăm fiicelor noastre? Mie mi se pare că avem o misiune.   

 

Cea mai mare responsabilitate a unei mame este să îi arate fiicei ei că e fericită. Vorbesc mult despre fericire și sunt nevoită să precizez că înseamnă, pentru mine, liniște, capacitatea de a savura lucrurile bune și de a găsi resurse atunci când trec prin greutăți. Am avut noroc că am făcut un burnout (2010) și de atunci am studiat foarte mult care ar putea fi acțiunile noastre concrete pentru a ne face viața mai bună. Îmi place să împărtășesc asta, am scris Caietul Fericirii și mesajele pe care le primesc de la cei care îl utilizează mă onorează. Cel mai mult mi-a plăcut o scrisoare pe care am primit-o de la o doamnă dirigintă la clasa a cincea, care a lucrat subiectele din caiet cu copiii, online, în pandemie. 

 

Fericirea mea ca femeie o poate determina pe fiica mea să înțeleagă că există acțiuni clare pe care le poate întreprinde pentru a fi mai bine cu ea și cu viața ei. Mama îmi spunea uneori că a rămas cu tatăl meu și datorită nouă, copiilor, în încercarea de a-și explica decizia, mai degrabă ei decât nouă. Am avut o perioadă în care eram furioasă pe mama pentru asta. Abia apoi am înțeles că a făcut tot ce a putut mai bine, atât cât s-a priceput. Am reușit să accept că și tatăl meu tot asta a făcut, atât a putut. Compasiunea față de ei a venit când am renunțat să mai vreau un alt trecut, când am înțeles – destul de repede, aș zice – că responsabilitatea pentru viața mea îmi aparține, că deciziile mele sunt importante pentru viața mea și că nu mă ajută la nimic să dau vina pe ei. Degeaba încerc să mă justific: „din cauză că mama…” sau „pentru că tata…” , eu sunt cea care răspunde acum. 

 

Am auzit cândva o poveste foarte frumoasă: doi frați au un tată bețiv și violent, care nu e în stare să aibă un serviciu. După ani și ani, cei doi au vieți foarte diferite, unul este asemeni tatălui său, celălalt este opusul: muncește și are o familie fericită. La întrebarea „cum de ai ajuns așa?”, amândoi rostesc aceleași cuvinte: „dacă l-ai cunoaște pe tatăl meu, ai înțelege.”. 

 

Avem responsabilitate deplină în a alege ce facem cu ceea ce am trăit, experiențele de  viață, învățămintele pe care le-am primit, moștenirea, sunt lucruri  care ne transformă viața și putem spune: „din cauza” sau „datorită”. Pentru că noi suntem responsabili pentru ce alegem să facem cu ceea ce am primit: identic sau dimpotrivă. 

 

 

De curând am lansat niște conversații pe care le filmăm și le distribuim în online. Suntem trei: Ada, sora ei, Alexia, și cu mine. Suntem de vârste diferite și avem provocări diferite, discuțiile între noi sunt „la cald”, dezbatem concepte sau povestim despre provocări. Ada are 30 de ani, Alexia doar 18, eu am 51. Sunt perspective foarte diferite, fiecare vârstă are înțelepciunea ei. Vrem să fim alături de femei din fiecare dintre aceste generații. 

 

Suntem împreună. Eu și cu tine, cea care citești acum. Suntem împreună cu toatele și poate că asta este moștenirea pe care vrem să o lăsăm: să contribuim la educația generațiilor următoare: sensibilitate și asertivitate, blândețe și fermitate, demnitate și curaj. 

 

Sunt eu. Și sunt toate femeile din viața mea. Eu sunt ele și ele sunt eu. Eu sunt. Noi suntem. Sunt. Suntem. 

 

Despre Antoneta Galeș

Antoneta Galeș este specialist în resurse umane, art-terapeut Phronetik, Solution-focused Coach și Mental Health Facilitator Trainer. Din 2020 este consultant în dezvoltare organizațională acreditat pentru BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare). 

Ca trainer, coach și consultant, toate acțiunile sale sunt îndreptate către crearea unui mediu care să pună în valoare calitățile și punctele tari ale fiecărui om.  

Consideră că sănătatea mentală și emoțională înseamnă starea în care suntem plini de resurse și facem față mai bine încercărilor prin care trecem și suntem mai echipați cu abilitățile necesare de a fi conștienți și de ceea ce e bine în viața noastră. 

În 2019 a publicat Caietul Fericirii un instrument pentru creșterea capacității de atenție și observație, de analiză a gândirii, care are drept consecință creșterea nivelului stării de bine. 

În 2021 a apărut „neFERICIREA noastră cea de toate zilele”, un volum în care detaliază subiectele din caiet. 

Scrie romane polițiste sub pseudonimul Tony Mott. 

Lista publicații: „Roșu”, (roman, editura Pastel, Brașov), „hohote & clocote” (poezii, editura Pastel, Brașov), „Doi” (roman, editura Tritonic, București), „Julieta avea un pistol” (roman, editura Tritonic, București), „Un glonț pentru Julieta” (roman, editura Tritonic, București), „Nu dați cu pietre în Julieta” (roman, editura Tritonic, București), „Vin roșu pentru soțul meu” (povestire în volumul „Noir de București”, editura Tritonic, București), „Caietul Fericirii” (non-fiction), „Iarna crimelor perfecte” (roman, editura Tritonic, București), „Toamna se numără cadavrele” (roman, editura Tritonic, București), „Capcana” (povestire în volumul „Schițe de iubire 2.0”, editura Tritonic, București), „neFericirea noastră cea de toate zilele” (non-fiction, editura Creator, Brașov), „Ultima vară otrăvită” (roman, editura Tritonic, București), „Norocul turistului” (povestire în volumul „Noir de Brașov”, editura Tritonic, București).

Materialul a fost publicat in Revista print The Woman (Moștenirea/Spring 2022).

Revista poate fi comandată de pe site-ul www.thewoman.ro (transportul este gratuit).