Cele mai eficiente metode de învățare. Cum să reții pe termen lung

Fie că trebuie să înveți pentru examene, fie că vrei să dobândești cunoștințe învățând de acasă din studii și enciclopedii sau vrei să înveți o limbă străină singură, cu siguranță vrei ca întregul proces să fie eficient și să poți dobândi cunoștințele, nu doar să le reții pentru termen scurt.

girl-holding-book-in-front-of-face_23-2147690566

Bineînțeles, personalitatea fiecăruia este unică, iar metodele de învățare pot varia în funcție de preferințe, însă noi îți propunem câteva idei eficiente care te vor ajuta să îți organizezi mai bine conținutul și să îți gestionezi mai bine timpul.

În primul rând, este esențial să înveți într-un mediu cât mai plăcut. O cameră aerisită, frumos decorată, cu un birou pe care se găsesc carioci, notițe, foi albe și orice alte produse de birotică necesare sunt baza de la care trebuie să pornești.

stuff-paper-clip-postit-phone-pad-topview_1421-148

Atunci când te apuci de învățat, este indicat să citești, să treci în revistă în prima etapă tot conținutul pe care trebuie să îl însușești. Astfel vei știi exact de cât timp ai nevoie și cum să îl gestionezi. Îți poți face o listă cu deadline-uri, care să conțină și pauzele pe care neapărat trebuie să le iei. Un creier liniștit și relaxat te va ajuta să te concentrezi așa cum trebuie.

close-up-of-schoolgirl-writing_1127-324

Schemele sunt foarte utile. Sintetizează informația în scheme realizate cu diverse pixuri colorate și încearcă să faci totul cât mai simplu, concis și logic. Cuvintele cheie te vor ajuta atunci când va trebui să îți amintești ce ai învățat.

Dacă pe de altă parte stilul tău de învățare nu se pliază pe sistemul concis, poți să subliniezi părțile importante și să creezi în mintea ta o poveste. Conexiunile te vor ajuta să ții minte pentru o perioadă lungă de timp informațiile și să le poți compara cu date și evenimente din trecut.

multi-ethnic-group-of-young-men-and-women-studying-indoors_1139-989

Consolidează-ți cunoștințele învățându-i pe alții. Astfel vei putea repeta de mai multe ori informațiile și îți vei putea lămuri anumite neclarități sau întrebări în cercul tău de prieteni. Cu ocazia asta, vei ieși din casă și vei putea lua în același timp o pauză relaxantă de la ritmul clasic de învățat.

Dacă sunt aspecte pe care pur și simplu pare că nu le poți reține, scrie-le citeț pe o coală de hârtie pe care lipește-o într-un loc în care o poți vedea cât mai des. După ce vei vizualiza informația de mai multe ori într-o zi, vei reuși să ți-o amintești.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursă foto: www.freepik.com