Când vorbim despre negociere sau despre o mărire de salariu este necesar să tratăm situația cu seriozitate și profesionalism. Putem compara un plan de mărire de salariu cu realizarea unui plan de afaceri, când scopul propus este de cel de a obține o finanţare pentru o strategie de dezvoltare pe termen lung.
Obținerea unei măriri de salariu este deseori o provocare. Pentru a-i face față, este important să întelegem principiile care functionează, să comunicăm constructiv, cu tact. În continuare, iată cinci principii esențiale pentru a cere eficient o mărire de salariu.
Marchează propriile rezultate obținute în cadrul companiei!
Cea mai bună cale de a-ți motiva cererea pentru o mărire a salariu, este pe baza valorii adăugate a ta, ca angajat, pentru companie. Pentru a face acest lucru trebuie să ai o listă cu toate lucrurile pe care le-ai făcut până acum. Lista informaţiile bazate pe contribuţia ta în companie, plus informaţii despre motivele pentru care tu eşti persoana potrivită pentru acel post.
Este necesar să incluzi: activităţi pe care le-ai făcut pentru a face economii în cadrul companiei, cum ai îndeplinit obiectivele proiectelor pe care le-ai avut, cum ai adus bani în companie sau cum ai eficientizat activităţile din cadrul companiei. Dacă jobul tău a suferit modificări pe decursul perioadei sau dacă ai primit mai multe responsabilităţi, dacă ai participat la cursul de specializare şi te-ai perfecţionat în domeniu, acestea trebuie incluse şi ele.
Analizează salariile din domeniul tău de activitate!
Înainte să te pregătești pentru a cere o mărire de salariu trebuie să cunoşti, evident, ce mărire de salariu îți dorești. Nu poţi să mergi nepregătit, Așa că este vital să analizezi salariile din piață, din alte firme, de pe o poziţie asemănătoare. Când cunoşti foarte bine salariile în diferite firme, vei putea stabili exact care este valoarea reală a muncii tale.
Această analiză te poate ajuta foarte mult în discuţiile de negociere pe care le vei purta cu şeful tău. Practic, ai nevoie să îți dai seama, raportat la nivelul economic din piață, cât câstigă, în general, un profesionist la nivelul tău de competență, cu activitatea și responsabilitățile tale, într-o companie similară cu cea în care lucrezi. Cunoscând acest lucru, poți purta discuția într-un mod realist, pentru a obține un salariu bine corelat cu ceea ce se întâmplă pe piață.
Mărirea de salariu poate fi şi un barter
O mărire de salariu poate avea mai multe forme. Înainte de negociere, asigură-te că eşti pregătit din toate punctele de vedere. Dacă nu vei obține o creştere netă a salariului, propune-i alte bonificaţii. Poţi cere un orar flexibil, transport sau prânz gratuit, abonament la sală, bonuri de masă sau multe altele.
Alege timpul perfect pentru o întâlnire cu şeful tău!
Momentul perfect pentru a te întâlni cu şeful tău este imediat după realizarea unui proiect sau asumarea unor noi responsabilităţi. Acest moment îţi va fi mai prielnic, având în vedere lumina pozitivă în care eşti văzut de în acel moment. Nu cred că îți dorești ca șeful tău să uite importanța valoarii tale pentru firmă.
Stabileşte o întâlnire profesionistă cu şeful tău!
După ce ţi-ai făcut curaj şi te-ai pregătit, vine momentul în care trebuie să aibă loc întâlnirea. Stabileşte o întâlnire privată și propune subiectul, astfel încât fiecare dintre voi va trebui să facă un compromis, pentru a se ajunge la un câștig pe ambele părţi.
Propune cu o sumă cât se poate de realistă şi pragmatică. Nu încerca să argumentezi prin „cred”, „ar fi bine”, „am văzut şi la alţi colegi” sau alte cuvinte care ar putea să te facă să pari nesigur pe ceea ce propui. Spune-i că ai adus o valoare în companie şi vrei ca acest lucru să se întâmple şi de acum înainte.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: standardlife.co.uk, procurious.com, csbj.com, money.usnews.com, herown.net. Sursă articol: laurentiumihai.ro