Ai senzația că de ceva timp, nu se mai întâmplă nimic nou, nu mai ai parte de provocări ,așa cum ți-ai dori la locul tău de muncă?
Dacă te regăsești în acest scenariu, este esențial să nu renunți din a dori să crești, să te dezvolți continuu, chiar dacă în acest interval pot exista perioade aparent de „stagnare” sau de rutină. Atitudinea potrivită este să nu te „plângi”, să devii apatic, fără entuziasm, ci să înțelegi mecanismul, ceea ce se prefigurează, și în care dintre aceste posibile „scenarii” te-ai potrivi cel mai bine și ce ai putea învăța.
4 pași simpli spre a traversa această perioadă
-
Exersare și consolidare – perioadă care poate fi extrem de utilă mai ales când ești în etapa de familiarizare cu sarcinile la un nou loc de muncă (spre ex. primele 6 luni de zile). Poate fi util, de asemenea, în a învăța cum să îți dozezi „bateriile” astfel încât să știi care sunt termenii de realizare și finalizare pentru o sarcină de rutină, pentru a putea gestiona cât mai bine timpul, mai ales în perioadele în care te vei afla sub presiune sau cele de multitasking.
-
Acumulare de noi informații – valorifică acest interval în direcția acumulării de noi informații din domeniul tău profesional sau cele corelate domeniului tău, acestea îți pot fi de mare ajutor, sau o altă variantă ar mai fi aceea de conturare a unei noi subzone de interes/e profesional/e.
-
Echivalentul „perioadei de incubație” – este binecunoscut faptul că, la nivelul subconștientului, informațiile se decantează, „suferă” în permanență noi procesări, reașezări, generând astfel, la un moment dat, noi idei, inițiative, insight-uri – toate acestea te pot surprinde atât pe tine, cât și pe colegii sau superiorii tăi. Poți să ai inclusiv o nouă atitudine mai încrezătoare în ceea ce privește potențialul tău și calitățile profesionale.
-
Cultivarea răbdării – vis-à-vis de procesul tău de creștere și maturizare profesională, de conștientizare a faptului că, succesul este un proces de creștere permanentă, format inclusiv din perioade de aparentă stagnare.
Și mai presus de toate, însușirea convingerii că succesul sănătos este o consecință a parcurgerii etapelor, pas cu pas și nu a arderii acestora!
Cu alte cuvinte, valorifică inclusiv aceste perioade care survin inevitabil în parcursul tău profesional, și identifică semnificația cea mai potrivită în contextul profesional în care te afli, ceea ce vrea să îți transmită, să te învețe, prin această „buclă” creată.
Îți doresc multă baftă și să depășești cu brio și aceste etape atât de firești, atât de nespuse din viața noastră.
Sursă foto: www.unsplash.com
By Daniela Anton
Psiholog în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bacău
Daniela Anton, psiholog în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, are experiență de consilier psihopedagog în domeniul preuniversitar și profesor de psihologie.
Daniela este preocupată de dezvoltarea profesională și de dorinţa de a reuni oamenii în general. Pe parcursul ultimilor doi ani, prin prisma zonei profesionale, a fost implicată și în organizarea și desfășurarea unor campanii social-umanitare, experiențe care i-au arătat că întotdeauna oamenii pot fi sensibilizați și motivați în slujba unor astfel de acțiuni.
Un alt domeniu de interes este reprezentat de inteligența emoțională și modul în care autocunoașterea și acceptarea emoțiilor face diferența în viețile noastre, aducând calitate și autenticitate, inclusiv la locul de muncă.
Daniela este coordonator local al proiectului „Seri Pozitive Bacău”, proiect adresat comunității. Pasiuni: călătoriile, lecturi, scrierea de articole (revista „Cariere, Jurnal de Leadership”)