Cum să trăiești frumos cu puțin, fără să faci rău planetei | Interviu cu Bea Johnson, Zero Waste Lifestyle

În fiecare an aruncăm 2.12 miliard de tone de gunoi. Pus în camioane, acestea ar forma un șir care ar înconjura lumea de 24 de ori.

2 adulți, 2 copii, un chihuahua și zero deșeuri. Muncesc, călătoresc, se hrănesc și trăiesc frumos la fel ca noi toți, singura diferență considerabilă fiind amprenta pe care o lasă asupra planetei. Bea Johnson a venit pentru prima dată în România la invitația celor de la Samsara FoodHouse și am avut ocazia să o cunoaștem și să povestim mai multe despre ceea ce ea numește un stil de viață #zerowaste. Cu un simț al umorului out of the ordinary și o abordare relaxată, Bea ne-a povestit în cadrul evenimentului despre obiceiurile de consum, garderoba capsulă sau cum a trecut peste blazanta scuză a celor din jur cum că “nu se poate”.

Cum era viața ta înainte de acest proiect și ce anume te-a făcut să alegi un stil de viață zero waste (fără deșeuri)?

Consider că viața mea a fost reprezentativă unui stil de viață tipic american, motiv pentru care mi-am dorit mult să mă mut în SUA. Am vrut să experimentez stilul de viață văzut la televizor.

Dar, după ce am petrecut acolo o perioadă de șapte ani, în care am locuit într-o casă de unde trebuia să ne deplasăm cu mașina peste tot, ne-am decis să ne mutăm mai aproape de un oraș unde puteam merge pe jos sau cu bicicleta. Înainte de a găsi casa potrivită, am închiriat un apartament pe o perioadă de un an de zile și ne-am mutat acolo doar cu lucrurile esențiale. Acela a fost momentul în care am descoperit beneficiile unei vieți simple. Astfel am găsit timpul necesar pentru a citi cărți și pentru a viziona documentare despre problemele de mediu, și, ceea ce eu și soțul meu am descoperit, ne-a îngrijorat în legătură cu viitorul pe care îl creăm pentru copiii noștri. Asta ne-a motivat îndeajuns încât să vrem să facem o schimbare.

Am început prin a viziona documentare despre consumul de energie, consumul de apă, apoi ne-am îndreptat atenția asupra deșeurilor. Și, căutând soluții, într-o zi, am găsit termenul “zero-waste” care, pe atunci, era folosit pentru a descrie gestionarea deșeurilor la un nivel municipal. Era, de asemenea, un termen folosit în domeniul fabricilor, dar nu era folosit ca un termen a ceva ce faci acasă. Atunci când am văzut termenul, mi-a setat un țel și m-a ajutat să fac lucrurile să meargă mai departe. Nu exista un ghid despre cum să trăiești după o anumită rutină, așa că a trebuit să testăm limitele extreme. În cele din urmă, am găsit un echilibru care ni se potrivește, și am adoptat lucruri pe care știam că le vom putea face toată viața. Acela a fost momentul în care “zero-waste” a devenit un stil de viață.

Care a fost cel mai greu lucru cu care te-ai confruntat în schimbarea stilului de viață?

Cel mai greu lucru pentru noi a fost să găsim un echilibru, pentru că nu exista un ghid despre  zero-waste lifestyle, nicio carte, niciun blog despre asta, așa că a trebuit să testez o mulțime de lucruri, să caut pe Google o mulțime de informații, și, de asemenea, să le sun pe mama mea, bunica mea și pe soacra mea să le întreb “Cum ați reușit să faceți toate astea înainte de toate aceste deșeuri?” și, puțin câte puțin, am găsit un echilibru, însă, la un moment dat, am ajuns să fiu foarte prinsă în prepararea produselor de casă. Îmi preparam propria brânză, propria pâine, propriul lapte din soia, propriul unt, dar tot acest proces nu era ceva ce puteam să fac pentru restul vieții, cu slujbe cu normă întreagă.

Am renunțat așadar, însă, în loc de a produce propria brânză, mergeam cu un borcan la tejgheaua cu brânzeturi, iar pâinea o luam direct din brutărie. Oricum producătorii la care apelam fac brânză și pâine mai bune decât reușeam noi, așa că a fost o decizie mai bună.

 photo-credit-Jacqui-J.-Sze-2-low-res

”Ne-a luat cam doi ani de zile până să ajungem ca gospodăria noastră să nu producă mai multe de un borcan de deșeuri anual. Am testat diferite opțiuni pentru a le găsi pe cele care funcționau pentru noi.”

 

Cumpărături = confort psihologic

Când simți că vrei să cumperi ceva fă o listă, dar să fii puternic și să nu mergi direct la magazin, ci să aștepți o săptămână sau chiar o lună. Dacă aștepți destul timp înainte să cumperi, îți vei da seama că nu ai nevoie de multe lucruri de pe lista ta sau poate îți vei da seama că nici măcar nu le vrei. Această societate consumeristă a fost creată de fabricanți sau vânzători puternici pentru a ne crea nevoile, însă dacă reușești să treci de toată expunerea la publicitate, te vei simți fericit în legătură cu ce ești și cu ce ai deja, iar aceștia nu vor mai reuși să îți creeze nevoi fictive.

 Metodologia celor 5R

În cartea pe care am publicat-o, Zero Waste Home, explic că pentru a ajunge să ai o casă în care risipa să fie zero, trebuie doar să urmezi metodologia mea în 5 pași în ordinea următoare:

Rs-1

• Refuză lucrurile de care nu ai nevoie!

• Redu numărul lucrurilor de care chiar ai nevoie!

• Reutilizează (renunță la produsele de unică folosință)!

• Reciclează, dar doar ce nu poți refuza, reduce sau reutiliza. În acest mod, vei sfârși prin a recicla mai puțin.

• Rot (transformă resturile în fertilizator)!

E foarte important să știi cum și când să oprești televizorul sau, poate, să te uiți mai puțin prin reviste, să renunți la poșta promoțională. Există, desigur, diferite metode de a face asta în funcție de diferitele părți ale lumii. În SUA a trebuit să depunem ceva mai mult efort pentru a elimina promoțiile prin poștă, dar, de îndată ce am făcut-o, de îndată ce am renunțat la cablu și am anulat abonamentele la cataloage și poșta promoțională, dintr-o dată am devenit fericiți cu ce aveam.

 De unde îți iei informațiile?

Poți să îți iei informația de pe internet, desigur, dar să fii foarte selectiv cu ceea ce primești. Este ceva ce iubesc în SUA, se numește TheSkimm și este un program prin care primești un singur e-mail cu toate știrile recente și asta e tot. Fără reclame! Le poți vizualiza rapid, așa că rămâi cu știrile la zi, dar nu primești toate reclamele care, de obicei, vin la pachet cu informațiile.

Ești o inspirație pentru toți cei care au spus că așa ceva nu este posibil. Ce sfat le-ai da celor care sunt conștienți de problemele mediului și care vor să-și reducă influența dăunătoare asupra mediului înconjurător?

Pentru oamenii care se tem de conceptul zero waste, le-aș spune că sunt conștientă de faptul că termenul în sine sună înfricoșător, radical, dar am aflat că stilul de viață zero waste este total opusul a ceea ce credeam că este. Credeam că este un concept destinat curentului hippie, dar nu trebuie să fii un hippie pentru a trăi în acest fel.

Oamenii tind să creadă, de asemenea, că îi costă mai mult, dar nu e cazul. Am descoperit că, dimpotrivă, economisim 40% din bugetul final. Dar cel mai mare avantaj al acestui mod de viață este câștigul de timp. Când renunți la lucrurile pe care nu le folosești sau de care nu ai nevoie, îți simplifici viața prin definiție: ai mai puțin de curățat, de depozitat, de întreținut, eventual de reparat sau de aruncat.

Conceptul zero waste îți va crea spațiu în viață pentru ceea ce contează. În cazul nostru, am redescoperit o viață bazată pe experiențe, nu pe lucruri, deci, în final, câștigi o viață bazată pe a fi, nu pe a avea.

Ce urmează? Cum intenționezi să dezvolți acest proiect și ce putem noi toți să facem pentru o lume sustenabilă?

Ceea ce fac nu este un proiect, este un stil de viață. Astăzi a devenit o mișcare la nivel global. Când am început, am fost bombardați cu critici și oamenii spuneau: “ceea ce faceți voi nu contează, sunteți doar o familie și nu veți schimba nimic”.

Le-am demonstrat că se înșală. Nu doar că am reușit să inspirăm mii de oameni să înceapă, ba mai mult, unii dintre ei au decis să deschidă magazine cu produse neambalate. Pornind de la acest stil de viață, oamenii deschid astfel de magazine peste tot în lume.

Sunt, de asemenea, companii mari care au văzut că această mișcare ia amploare foarte repede și că este în interesul lor să se adapteze acestui stil de viață și nu să-l ignore.

Zero waste nu este un trend, este o necesitate și nu se va opri, așa că vor trebui să se obișnuiască cu ideea.

 photo credits: Jacqui-J.

️ Narator curios, Iulia Pascal 

_______________________

Din print în online: Articolul face parte din revista print The Woman cu nr. 4: 110 pagini de POVEȘTI REALE, oneste și scrise de oameni de lângă noi, în care te vei regăsi & de care te vei lăsa inspirată.

revista