Dare to be aware!

Scaunul auto este singurul mijloc de a transporta copiii în siguranță atunci când călătorim cu ei în mașină. Scoica și scaunul auto sunt astfel gândite încât să ofere o poziție corectă micilor pasageri, până la vârsta de aproximativ 12 ani, când pot să stea corect cu centura mașinii.

Când vine vorba despre scaunul auto, două aspecte sunt esențiale: să fie potrivit copilului și să fie instalat și folosit corect. Par banale și totuși, de multe ori nu se ține cont de ele. Scaunul cu cele mai bune rezultate la teste nu va oferi siguranță dacă este instalat greșit sau dacă reglajele pentru copil nu sunt potrivite.

Ce înseamnă ca un scaun auto să fie potrivit copilului? Înseamnă să fie potrivit vârstei acestuia. Greutatea și înălțimea sunt, în majoritatea cazurilor, strâns legate de vârsta copilului. Există și excepții de copii cu dimensiuni sub sau peste media vârstei lor, pentru aceștia fiind cu atât mai importantă alegerea scaunului corect. Modelele mai noi de scaune, i-size, sunt clasificate după înălțimea copilului (de ex. 67-105 cm, adică 6 luni – 4 ani) tocmai pentru că aceasta este mai relevantă comparativ cu greutatea, încercându-se astfel împiedicarea trecerii la următoarea categorie de scaun prea devreme (pragul de 9 kg este luat adesea în considerare de către părinți pentru a schimba scoica și a trece la un scaun, dar să nu uităm că există o diferență semnificativă de dezvoltare între un copil la 5 luni și unul la 9 luni, ambii cu o greutate de 9 kg).

De la naștere se folosește scoica / coșulețul auto, ea fiind gândită pentru a oferi bebelușului o poziție cât mai înclinată, dar sigură în același timp. Scoica se folosește cât mai mult timp posibil, fără a-i depăși limita de greutate sau de înălțime (capul copilului să nu iasă din marginea de sus), astfel încât, atunci când se trece la scaunul auto, copilul să stea cât mai bine. Scoica nu trebuie schimbată la vârsta de 6 luni, ea putând fi folosită chiar până spre vârsta de 1 an – 1 an și jumătate la modelele mai încăpătoare, dacă nivelul centurilor este reglat corect și pernuțele suplimentare sunt scoase atunci când copilul nu mai are nevoie de ele. În jurul vârstei de 6-7 luni apare dorința bebelușului de a sta mai ridicat, putând să fie nemulțumit de poziția din scoică, dar dacă drumurile lungi sunt sincronizate cu ora de somn, sunt șanse mari să se poată prelungi utilizarea cel puțin până spre vârsta de 9 luni. Scoica se instalează doar cu spatele la sensul de mers, cu centura mașinii sau cu baza ISOfix.

postare Facebook Nola (1)

Când scoica auto este depășită, se face trecerea la scaun. Cea mai sigură poziție în mașină este cu spatele la sensul de mers, fiind recomandată cât mai mult timp posibil. Există pe piață numeroase modele care permit amplasarea cu spatele până în jurul vârstei de 4 ani și câteva variante până chiar spre vârsta de 6-7 ani. Copiii își găsesc poziții confortabile pentru picioare, răul de mișcare nu este determinat doar de faptul că scaunul este amplasat cu spatele și ținând cont că siguranța oferită este mai mare, amplasarea cu spatele la sensul de mers ar trebui să fie primordială pentru părinți.

Dacă scaunul ales are limitele la vârsta de 4 ani (18 kg/ 105 cm), se poate continua cu un scaun cu spatele la sensul de mers până la 25 kg sau se poate alege un scaun înălțător. Acestea din urmă nu au centuri proprii, copilul fiind asigurat cu centura mașinii. Atunci când se face trecerea la scaunul înălțător, copilul trebuie să aibă maturitatea necesară pentru a sta corect, să nu își scoată mâinile pe sub centură sau să o devieze. Scaunele înălțătoare permit reglarea nivelului corect al centurii pe umăr și oferă protecție la șold, gât și cap în cazul unei coliziuni laterale, așadar simpla pernă înălțătoare nu este suficientă pentru a oferi siguranță.

high-back-booster-nola (1)

Ce înseamnă să fie instalat și folosit corect? Este extrem de important ca scoica sau scaunul auto să fie instalate conform manualului său, realizat de producător, fără improvizații sau etape sărite. Doar dacă este instalat corect, scaunul va oferi siguranță. Majoritatea producătorilor au și filmulețe pentru a ușura instalarea, dar asta nu înseamnă că manualul nu trebuie citit. El conține și alte informații importante precum durata de utilizare, realizarea reglajelor corect (nivelul tetierei și al centurilor), întreținerea și curățarea scaunului. Instalarea cu centura mașinii sau cu ISOfix este la fel de sigură, atâta timp cât ea este realizată corect. Este adevărat că la instalarea cu centura riscul de eroare umană este mai mare, scaunele cu ISOfix având indicatori vizuali și chiar auditivi, dar respectând indicațiile producătorului și urmând toți pașii de instalare, nu vor fi probleme legate de siguranța oferită. Așadar, sistemul de prindere nu determină siguranța oferită de scaun ci instalarea lui corectă.

Folosirea corectă presupune reglarea centurilor și a tetierei la nivelul corect, respectarea indicațiilor privind limitele de greutate și înălțime admise, respectarea perioadei de utilizare (scaunele auto expiră, au o durată limitată de viață),  dar și strângerea centurilor corect (dacă sunt lăsate prea largi, partea superioară a corpului poate ieși din centuri la o frână bruscă).

Reține, așadar, că este foarte important să alegi scaunul auto în funcție de vârsta copilului, fără a trece la grupa următoare prea repede, să ții copilul cu spatele la sensul de mers cât mai mult pentru că oferă cea mai mare siguranță (6-7 ani, maximul posibil momentan) și nu în ultimul rând, să îl instalezi și să îl folosești corect, conform indicațiilor producătorului.

Surse foto: https://goo.gl/images/5cCvfn

https://goo.gl/images/1Mx7QQ