Depinde numai de mine!

Sunt multe drumuri care duc în vârf de munte. Sunt multe cărți și concepții în legătură cu ceea ce înseamnă sau nu propria dezvoltare personală și profesională, iar acest lucru presupune timp, timp prețios. Oricât ar suna de simplu, poate părea un lucru dificil.

Propria noastră evoluție și dezvoltare

Rezultatele de excepție încep cu întrebări de excepție către propria dezvoltare personală și profesională. Când reușim să vedem lucrurile diferit, putem acționa diferit și, prin urmare, putem avea rezultate diferite și mult mai bune. Suntem orbiți de paradigmele în care trăim și nu reușim întotdeauna să vedem în afara noastră.

Propria noastră evoluție și dezvoltare vin ambele din interiorul nostru și din abilitatea de a privi în afara cutiei în care trăim și acționam. Pe măsură ce o persoană devine mai eficientă, aceasta începe să privească către viitorul său profesional, iar propria dezvoltare înseamnă viitor, oportunități și abilitatea de a le administra.

The Woman Magazine - Depinde numai de mine! 2

Suntem capabili de mult mai mult decât credem!

Dezvoltarea personală include activități care să îmbunătățească gradul de conștientizare a identității noastre, dezvoltă talentele și potențialul, îmbunătățește capitalul uman pentru a facilita capacitatea de inserție profesională, sporește calitatea vieții și contribuie la realizarea obiectivelor și aspirațiilor noastre. Ne putem antrena ușor și rapid în a utiliza toată inteligența pentru noi înșine și pentru ca și alții, în toate relațiile noastre personale și profesionale, să beneficieze de calitate și  valoare reală adăugată.

Dezvoltarea profesională va contribui la dezvoltarea competențelor necesare pentru a îndeplini activitățile de zi cu zi în mod eficient, însă nu vor contribui mult la toate abilitățile intangibile de care avem nevoie pentru a concura într-o piață competitivă fără dezvoltarea personală.

Dezvoltarea personală, indiferent de ce include aceasta, merge mână în mână cu dezvoltarea carierei profesionale. În timp ce dezvoltarea profesională oferă suport unui individ în a dobândi noi cunoștințe, competențe și abilități, dezvoltarea personală este un beneficiu pe termen lung, o provocare zilnică, atât în carieră, cât și în viață.

Ești ceea ce crezi!

Orice ai face, orice ai simți, orice dorești, toate sunt determinate de calitatea de gândire. Dacă gândirea este nerealistă, aceasta poate duce către multe dezamăgiri. Dacă gândirea este pesimista, aceasta va refuza recunoașterea cuvenită din multele lucruri în care ar trebui să te bucuri.

Dezvoltarea noastră personală și profesională poate fi comparată cu o conversație între jucător și antrenor.  Această conversație trebuie să aibă abilitatea să creeze pentru jucător ceea ce numim deschideri noi către acțiuni care conduc către posibilități, oportunități și rezultate noi.

A ști la ce conversație participi, poate determina succesul tău pe „terenul de joc”.  Din punctul de vedere al spectatorului este o conversație a observației, din punctul de vedere al jucătorului este o conversație despre acțiune, și, din punctul de vedere al antrenorului, este o conversație despre cum să creezi moduri noi de a vedea lucrurile diferit pentru propria ta dezvoltare.

The Woman Magazine - Depinde numai de mine! 3

Dezvoltarea profesională

Dezvoltarea profesională implică propria dezvoltare în rolul nostru de a înțelege în întregime locul de muncă și ce poți face pentru a aduce îmbunătățiri. Aceasta implică îmbunătățirea permanenta a competențelor necesare pentru a îndeplini acest rol cât mai eficient posibil. Dezvoltarea profesională eficientă presupune cunoașterea și înțelegerea domeniului de activitate și de expertiză în cariera și asigurarea ca aceasta are loc la cel mai înalt nivel posibil. Este dobândirea de competențe și cunoștințe pentru dobândirea experienței și a promovării în carieră, însă aceasta include și multe elemente de dezvoltare personală.

Dezvoltarea personală

Când ne gândim la dezvoltarea personală, ne gândim la ce aptitudini avem nevoie pentru a realiza rezultatele cerute, atât în ​​carieră, cât și în viață, în general. Aici vorbim despre îmbunătățirea talentului și potențialului nostru. Stabilește exact ce aptitudini ai nevoie pentru a obține rezultatele dorite. Atunci când suntem capabili să identificam aceste nevoi, suntem în stare și să depunem eforturi pentru a conștientiza și realiza un plan de dezvoltare personală.

Când este realizat eficient un plan de dezvoltare personală și profesională, acesta are abilitatea de a produce schimbări majore în performanță și îmbunătățește din punct de vedere calitativ, ambele roluri, personal și profesional, ale unei persoane. Se spune că repetiția este mama învățării, dacă adaugi filosofia unei dezvoltări constante și continue, atunci începe adevăratul drum spre excelență.

The Woman Magazine - Depinde numai de mine! 4

Pentru a conștientiza foarte clar ce dorim să realizăm în propria dezvoltare, trebuie să realizăm un plan de dezvoltare, pornind de la întrebările necesare pentru a face toate schimbările importante pentru a dobândi rezultatele dorit:

• Cum mă autolimitez în a genera performanțe?

• Care este Everest-ul meu?

• Care este potențialul meu?

• Cum mă mobilizez?

• Cum afectez viața profesională a altora?

• Ce trebuie să îmbunătățesc?

• Care sunt atuurile mele?

• Care sunt rolurile mele?

• Am nevoie de creativitate și inovație?

• Caut scuze?

• Ce nu văd despre mine?

• Cum planific obiectivele?

• Cum creez, identific noi oportunități de dezvoltare?

• Totul pare posibil/ imposibil?

• Ce îmi lipsește pentru…?

• Depinde de mine să fiu o persoană performantă?

• Care este realitatea creată de mine?

by Monica Eugeniu,

Attitude & Performance teams coach at Learning About

35549993_1741305655936864_4274275827195052032_n

Monica Eugeniu este pionier în domeniul Resurselor Umane, urmând această carieră încă din 1996. Și-a dezvoltat activitatea în Resurse Umane în cadrul companiilor multinaționale, având în prezent mai mult de 22 de ani în activitatea ei alături de oameni,  dezvoltarea echipelor și managementului.

De 15 ani, Monica a creat compania Learning about, care oferă ateliere creative, de inspirație, de consolidare și aliniere cu claritate a echipelor, atât în business, cât și în sport. Din 2011, Monica este inițiatorul conferințelor „Călătorie spre Valori”, alături de cele mai cunoscute personalități românești din diferite domenii de activitate, pentru a oferi audienșelor noi perspective, posibilități nelimitate de dezvoltare și modul în care noi perspective și atitudini influențează realitatea noastră și a celor din jur.

Sursă foto: pexels.com