Cea de-a 21-a ediție a Târgului internațional de bijuterie contemporană AUTOR va avea loc la Ghica House, în București, în weekend-ul 18 – 19 mai, și va expune peste 3000 de piese unicat de bijuterie contemporană semnate de designeri din România și alte 16 țări. Pasionații de creații spectaculoase, care poartă amprenta artistică a designerului, sunt invitați la o întâlnire cu bijuterii cu volume neobișnuite, care combină materiale prețioase cu materiale neconvenționale precum ceramica, lemnul, textilele și inclusiv materiale reciclabile.
Punct de referință pentru designerii din întreaga lume, AUTOR este singurul târg de bijuterie contemporană din Europa și totodată o platformă multimedia, care a reunit de-a lungul anilor peste 1000 de creatori din întreaga lume. Târgul și platforma AUTOR au fost fondate în 2009 de artistul vizual Dan Pierșinaru cu scopul de a-l transforma într-un loc de întâlnire al tuturor pasionaților de bijuterie neconvențională și de a promova dialogul direct între public și artiști.
Publicul din România are din nou ocazia de a-i cunoaște personal pe 60 dintre cei mai talentați artiști bijutieri ai momentului din America de Nord și de Sud, Asia și Europa, a căror participare a fost atent selectată de un juriu compus din 5 specialiști recunoscuți în bijuteria contemporană la nivel internațional. Designerii participanți pot câștiga și diverse premii ce le pot aduce oportunități de pregătire în domeniul lor creativ, precum și de promovare la nivel internațional. Anul acesta, târgul o va avea ca focus artist pe Ela Nord, câștigătoarea AUTOR Awesome Award la ediția din 2023.
Târgul va avea și două evenimente conexe: lansarea unei colecții capsulă a designerului Cleopatra Coșuleț, în spațiu creativ Doro 16, și vernisajul unei colecții de excepție la Muzeul Literaturii Române, semnată de artiștii cehi Jana și Peter Machatov, premiați în trecut de AUTOR.
„Vă invităm la o nouă experiență multisenzorială, de creații originale care fac o declarație diferită în funcție de personalitatea celui care o poartă. E o ediție care stă sub semnul diversității geografice, cu artiști din Europa de Vest și din zona balcanică, dar și din Argentina, Statele Unite, Emiratele Arabe Unite sau India. În premieră vom lansa și secțiunea Young Designers – o rampă de lansare pentru tinerii designeri de bijuterie talentați și creativi. Îmi doresc ca tinerii artiști să știe să-și pună mai bine în valoare creațiile și să primească prețul corect pentru munca și talentul lor, astfel încât bijuteria contemporană să devină un business viabil și un punct central al carierei lor.”, spune Dan Pierșinaru, fondator AUTOR.
O altă noutate va fi un stand special de la care vor putea fi achiziționate bijuterii donate de designerii participanți. Cumpărătorii vor putea contribui astfel la susținerea AUTOR pentru Viitor, un proiect de educație prin ateliere creative pentru copiii dintr-o comună in județul Brașov, ca inițiativă de revitalizare a meșteșugurilor din zona rurală și ca punct de întâlnire al designului tradițional cu cel contemporan.
Ediția anterioară a Târgului AUTOR a primit vizita a peste 3000 de pasionați de bijuterie contemporană, confirmând un interes din ce în ce mai mare pentru evenimente ce îmbină arta cu știința confecționării bijuteriilor.
Târgul va fi deschis în weekend-ul 18 – 19 mai, în intervalul orar 10:00 – 20:00, la Ghica House din Centrul Vechi al Capitalei. Biletele pot fi achiziționate la preț redus de pe platforma Eventim sau cu preț întreg direct de la intrare.
Despre AUTOR
Lansat în 2009, AUTOR s-a poziționat de-a lungul celor 19 ediții anterioare ca un spațiu de manifestare a bijuteriei contemporane și de artă pentru designeri selectați la nivel internațional. Ca un loc de întâlnire al celor mai înalte niveluri de creație în bijuterie, AUTOR promovează prin expoziția-târg, revista tipărită și platforma digitală cei mai apreciați designeri și le facilitează întâlnirea cu publicul român și nu numai.
Ca un haute-couture al bijuteriei contemporane, artiștii aleși de jurii specializate explorează diverse teme cum ar fi autenticitate și filtru personal, diferențe culturale și sensuri, frumusețe acceptată și estetică neobișnuită, piese purtabile versus bijuterii statement.