Espresso dublu cu Teodora Harmath

Potrivit analizei  KeysFin privind perspectivele mediului de afaceri din 2017, industria de HORECA continuă trendul pozitiv, aceasta cunoscând o creștere semnificativă, mai ales ținând cont de cele 2 orașe: Cluj-Napoca și București.

În acest domeniu, am găsit-o pe Teodora Harmath, o mare iubitoare de cafea, născută în Cluj-Napoca și care spune despre ea că a avut norocul să transforme această pasiune într-un job.

– Spune-ne câteva lucruri despre tine. Cine este Teodora ca și figură în lumea horeca?

Numele meu este Teodora Harmath, sunt născută în Cluj-Napoca și sunt o mare
iubitoare de cafea care a avut norocul să transforme această pasiune într-un job.
Prăjitoria de Cafea Olivo, prima prăjitorie de cafea de specialitate din Transilvania, fondată în anul 2011 la Cluj, este locul unde am avut ocazia să învăt tainele cafelei de specialitate și unde am avut privilegiul de a dezvolta un business pe o nișă mai putin cunoscută.

În lumea HORECA, aș vrea sa fiu recunoscuta după acțiunile și rezultatele mele. Consider ca experiența dobândită de-a lungul anilor în acest domeniu mă ajută sa aduc un plus de valoare atât companiei cât și partenerilor noștri care ne aleg cu încredere.

2

– Cum ai intrat în contact cu brandul La Marzocco?

Odată cu cafeaua de specialitate a venit și introducerea în lumea echipamentelor de specialitate La Marzocco. În timpul unei vizite în Florența, la sediul companiei, am participat la training-uri tehnice unde am descoperit sistemul complex de tehnologii pe baza căruia aceste aparate de cafea functionează.

Pentru ca extractia cafelei sa fie facuta corect, mai multi parametrii au nevoie de control si constanta cele mai importante fiind presiunea si temeperatura.

Nevoia de echipamente performante pe piata din Romania exista deja, astfel am hotarat sa fim o punte de legatura intre cele doua.

– Spune-ne câteva lucruri despre originile brandului și cum este poziționat acesta la nivel international.

Frații Bambi, fondatorii La Marzocco, au patentat tehnologia boilerului pe orizontală în anul 1939. Echipamentele au evoluat pe parcursul anilor, dar tradiția italiană își lasă amprenta în continuare prin atenția deosebita acordata fiecărui espressor “handmade in Florence”.
La nivel mondial La Marzocco este recunoscut și apreciat, fiind în topul preferințelor cafenelelor de specialitate care caută aparatură profesionala.

– Cum arata industria de horeca în prezent în Romania? Dar la nivel internațional (referire la cafea), de unde vin trendurile?

În Romania, lumea cafelei creste și se dezvolta foarte rapid, devenind o industrie in sine. Oamenii de după bar, sau de după espressor se specializează, se
documentează, participa la competiții naționale și internaționale, și cel mai important educa pe cei care, neștiutori sau cunoscători, le calcă pragul căutând o cafea “bună”.
Inspirația cred ca vine de peste tot din lume, găsești oriunde un colțișor ascuns în
care poți sa savurezi o cafea de origine, sub îndrumarea unui specialist care îți
explica de unde provine, ce note vei regăsi și tehnica de preparare.

– Dacă vorbim de cafea, care sunt orașele care stau cel mai bine la acest capitol?

București și Cluj, aici putem vorbi despre o cultura foarte răspandită a cafelei, prăjitorii de cafea, coffee shopuri, oameni pasionați, concursuri, workshopuri, traininguri, evenimente cu și despre cafea. Ma bucur însă că am ocazia sa ajut și să împărtășesc cunoștințele noastre cu tot mai multi oameni la nivel național care ne cer ajutorul și vor sa facă parte din această frumoasa lume a cafelei.

– Cum arată o zi din viața Teodorei?

Ora 7:30 sunt la birou, care poate fi orice cafenea din oraș, savurez o cafea în timp ce îmi consult agenda pentru ziua în curs după care începe distracția: telefoane, întâlniri, oameni, contracte și cafea. Călătoresc mult atât în țară cât și în afară, ritmul este foarte dinamic, dar sunt foarte recunoscătoare pentru experiențele minunate de care am parte.

1

– Care este băutura ta preferată? Cu ce ,,o asortezi” ?
Espresso dublu, origine Ethiopia merge cel mai bine alături de o apa plata.

– Dacă ai avea posibilitatea să te caracterizezi în doar 3 cuvinte care ar fi acelea?
Optimistă, Perseverentă, Visătoare.
Drumul către o cafea de specialitate este lung cu multe urcușuri și coborâșuri, însă perspectivele devin frumoase după o ceașcă de  cafea. â

Va așteptăm cu drag la Cluj!

 

Redacția The Woman

Sursa foto: arhiva personală