Fanny Ardant, TIFF.17: „Nu trebuie niciodată să îți permiți să judeci!”

Îndrăgita actriță și regizoare, de origine franceză, Fanny Ardant este cunoscută publicului din România și din întreaga lume pentru cele peste 100 de producții, în care a apărut, încă din anul 1976.

,,Pentru un actor, atunci când se confruntă cu un personaj mare, neapărat se întâmplă această deschidere a sufletului și a inimii.”

Am întâlnit-o înainte de Gala de decenare a premiilor TIFF 2018, la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, după ce ne-am bucurat de povestea filmului „Lola Pater”, proiecție care a avut loc în onoarea sa, unde Fanny joacă rolul unei femei transgender, care nu-și pierde speranța de a se reconecta cu fiul său.

TIFF.17- The Woman Magazine2

Filmul spune povestea tânărului Zino, care pornește, după moartea mamei sale, în căutarea tatălui, Farid (Fanny Ardant), care s-a transformat în Lola. Scris și regizat de Nadir Moknech, producția reprezintă o dramă de reîntregire a familiei,  o analiză atentă, deși previzibilă, a problemelor transsexuale.

Publicul clujean a primit-o cu ropote de aplauze pe actrița de 69 de ani, o prezență încântătoare, care ne-a fermecat cu frumusețea și talentul său actoricesc:

,,Nu trebuie niciodată să îți permiți să judeci, pentru că viața este complexă și ființa umană este complexă și contradictorie!”

TIFF.17 - The Woman Magazine3

Fanny Ardant a crescut în Monaco până la vârsta de 17 ani, în 1974 a apărut pentru prima dată pe scenă. La începutul anilor 1980 și-a câștigat recunoașterea internațională pentru rolul ei din „La Femme d’à côté” („The Woman Next Door”), alături de Gérard Depardieu.

Filmul, regizat de François Truffaut, i-a adus lui prima nominalizare la Premiul César pentru cea mai bună actriță în 1982, iar în 1984 a fost nominalizată din nou la Vivement dimanche! Fanny a câștigat Premiul César pentru cea mai bună actriță și în 1997 pentru interpretarea ei din „Pédale douce”.

Fluentă în limbile engleză și italiană, Fanny Ardant a jucat în mai multe filme de la Hollywood, dar și britanice. Cel mai recent film în limba engleză este producția Franco Zeffirelli, „Callas Forever”, în care a interpretat-o pe Maria Callas.

În anul 2009 a devenit regizor și scenarist al producției „Cendres et sang” („Ashes and Blood”), iar în 2010 a regizat și a jucat în „Chimères absentes”, film realizat pentru sensibilizarea publicul față de situația rromilor din Europa, o cauză pe care o apără personal.

Fanny Marguerite Judith Ardant a primit aseară, în cadrul galei de închidere a TIFF,  Trofeul Transilvania pentru întreaga sa carieră.

Surse foto & video: arhivă personală The Woman Magazine, variety.com, allocine.fr, youtube.com