Femei puternice la “Cinema sub clar de lună”

A cincea săptămână de „Cinema sub clar de lună“ aduce la București patru filme de la TIFF al căror punct comun sunt personajele feminine puternice și memorabile. Proiecțiile au loc în aer liber pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu).


Joi, 3 septembrie, e programată dramă maghiară Eden, regizată de Ágnes Kocsis, cu Lana Baric, Daan Stuyven și Lóránt Bocskor-Salló în rolurile principale.

Filmul spune povestea Évei, o femeie alergică la tot felul de substanţe chimice, la poluare, unde radio şi câmpuri electromagnetice, care trebuie să trăiască în izolare completă, fără niciun contact cu mediul înconjurător, cea mai mică greşeală putând-o costa viaţa. Singurele interacţiuni sunt cu fratele ei şi doctorii care tot fac experimente pe ea. Într-o zi un psihiatru vine să cerceteze dacă afecţiunea ei e reală sau e doar rodul imaginaţiei. Poate fi Éva salvată de dragoste?
Eden a fost proiectat în cadrul Zilei Maghiare la TIFF 2020 și a fost nominalizat la Big Screen Award la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam.

Trailer Eden

Vineri, 4 septembrie, e proiectat Madre / Mama, noul lungmetraj regizat de spaniolul Rodrigo Sorogoyen (El Reino / Jocuri de putere), cu Marta Nieto, Jules Porier, Àlex Brendemühl și Anne Consigny.

Personajul principal, Elena, și-a pierdut fiul pe o plajă din Franța. După 10 ani, femeia e pe aceeaşi plajă şi îşi umple zilele administrând un restaurant, când întâlneşte un adolescent care îi aduce aminte de fiul ei. Cei doi vor începe o relaţie cu urmări neaşteptate.
Madre a fost proiectat în cadrul secțiunii Supernova la TIFF 2020 și a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță (Marta Nieto) la Veneția anul trecut.

Trailer Madre

Sâmbătă, 5 septembrie, e rândul filmului Queen of Hearts / Dama de cupă, o dramă daneză regizată de May el-Toukhy, cu o distribuție formată, printre alții, din Trine Dyrholm, Gustav Lindh și Magnus Krepper. 

Povestea se învârte în jurulu Annei, o avocată de succes, care e fericită alături de soţul şi fiicele lor gemene. Când Gustav, fiul rebel dintr-o căsătorie anterioară al soțului, se mută în casa lor, Anne ia o decizie cu consecinţe inimaginabile.
Queen of Hearts a câștigat premiul pentru regie la TIFF 2019 și premiul publicului la Sundance anul trecut.

Trailer Queen of Hearts

Duminică, 6 septembrie, la ”Cinema sub clar de lună” vine DAU. Natasha, filmul-șoc regizat de Ilya Khrzhanovskiy și Jekaterina Oertel, cu Natalia Berezhnaya, Olga Shkabarnya și Vladimir Azhippo. 

Protagonista este o şefă la cantina unui institut secret de cercetări din URSS, care ajung să petreacă noaptea împreună cu un cercetător francez venit în vizită. A doua zi, femeia este chemată la KGB pentru un interogatoriu.
DAU. Natasha a fost proiectat în cadrul secțiunii Supernova la TIFF 2020 și a câștigat un Urs de Argint pentru imagine la Berlin anul acesta, unde a fost nominalizat și la categoria Cel Mai Bun Film. 

Cinema sub clar de luna W5 afise

Clip oficial DAU. Natasha


Filmele Queen of Hearts / Dama de cupă și DAU.Natasha nu sunt recomandate minorilor!

Proiecțiile încep la ora 20:30 în aer liber, într-un spațiu amplu alăturat Casei Florescu-Manu de pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu), care permite găzduirea a maximum 150 de spectatori, cu respectarea regulilor de siguranță sanitară.

 

Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

 

„Cinema sub clar de lună“ va continua în același loc în fiecare săptămână până pe 27 septembrie, cu câte un film pe seară, de joi până duminică. Bucureștenii pot vedea, între altele, filme premiate la TIFF-ul de anul acesta, dar și lungmetraje din diverse secțiuni ale festivalului, plus alte titluri europene premiate sau cu succes la public.

 

„Cinema sub clar de lună“ este un proiect al Asociației Festivalul de Film Transilvania (AFFT) și vine în întâmpinarea cinefililor, oferindu-le posibilitatea ca, până la deschiderea sălilor de cinema, să vadă filme pe ecran mare.