Femeile care au schimbat arhitectura

Într-un interviu realizat cu reporterii The New York Times, arhitectul Yen Ha a scos la iveală un adevăr inconfortabil al profesiei: femeile sunt încă discriminate la locul de muncă, confruntându-se, în fiecare zi, cu o adevărată bătălie pentru respect în studio, dar și pe șantier.

„Ne confruntăm cu diverse obstacole. În fiecare zi. Este încă un domeniu dominat de bărbați și să vadă o femeie la serviciu sau într-o întâlnire importantă cu dezvoltatorii nu este atât de comun. În fiecare zi trebuie să îmi reamintesc că sunt arhitect și câteodată nu un arhitect, ci arhitectul.”

Aceste sentimente sunt împărtășite de multe dintre femeile arhitect, care au început să vorbească mai mult despre acest lucru după moartea lui Zaha Hadid. Ea însăși era cunoscută pentru faptul că ridica problema lipsei egalității de sexe în arhitectură.

De-a lungul timpului, au fost însă nume care au venit cu ceva nou și au reușit să își construiască un brand în domeniu.

Printre femeile arhitect celebre s-a numărat Lina Bo Bardi. A reușit să devină cunoscută prin modul expresiv prin care a folosit materialele, dar și prin explorarea, de-a lungul vieții, a posibilităților sociale ale designului. Sensibilitatea ei unică poate fi găsită în toată splendoarea ei în lucrarea ei SESC Pompeia.sesc-pompeia

Norma Merrick Sklarek (1926 – 2012) a fost prima femeie afro-americană arhitect importantă. Cel mai cunoscut dintre proiectele ei este Pacific Design Center. Referitor la modelele profesionale pe care le-a avut această a declarat: „Nu am avut niciun model, pur și simplu. Sunt însă fericită că astăzi eu însămi sunt un model pentru urmași.”

tumblr_lz77oxnn2o1qiv06no1_500

În momentul în care a încetat din viață, Zaha Hadid era unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați arhitecți din lume. Munca ei, cu liniile îndrăznețe și expresivitatea sculpturală, este suficient de puternică încât să transforme pe oricine într-un fan al arhitecturii. Aceasta credea în faptul că: „Nu cred că poți învăța pe cineva arhitectură. Tot ceea ce poți face este să îi inspiri.”

By Bianca Suciu Sharma, fondatoarea blogului despre joburi www.allaboutjobs.ro bianca-sharma
Bianca este un jurnalist cu aproape nouă ani experiență în televiziunea de știri. A făcut parte din echipa Realitatea TV și, ulterior, din echipa Digi24. După acești ani în care a fost reporter, corespondent, realizator de emisiuni și, pentru o scurtă perioadă, prezentator de știri, Bianca a decis să se îndrepte înspre online unde a pus bazele blogului despre joburi www.allaboutjobs.ro. În plus, Bianca a început să își construiască o carieră în domeniul marketing în cadrul unei companii multinaționale.

Sursa articol: architizer.com

Sursa foto: architizer.com