Fericire sau stres la locul de muncă?

Femeile sunt cele mai afectate de stres la locul de muncă. O arată un studiu la care au participat aproximativ 3400 de persoane.

Aceeași analiză a scos la iveală faptul că trei sferturi dintre angajații din țara noastră sunt stresați sau se simt suprasolicitați la locul de muncă.

„Când se referă la propriile profesii, 75% dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi din cauza locului de muncă, în timp ce 10% indică un nivel intens al stărilor de stres şi suprasolicitare. Dintre aceştia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator şi angajat în domeniul IT sau programator”, se arată în concluziile studiului realizat la finele anului 2014.

Mai mult decât atât, 80% dintre aceștia susțin că au diverse simptome cauzate de stres, cum ar fi probleme cu somnul, migrene, dar și oboseală excesivă și îndelungată. În zilele noastre, sindromul burnout devine din ce în ce mai cunoscut nouă în toată complexitatea sa.

Peste 50% dintre angajaţii români declară că se simt obosiţi sau epuizaţi din cauza locului de muncă, cele mai afectate fiind persoanele de sex feminin.

Printre persoanele care se simt stresate la locul de muncă, cele mai multe au profesii precum: medic, pilot, pompier şi profesor.

Unul dintre motivele pentru care ne simțim atât de afectați de stres la locul de muncă poate fi faptul că ne implicăm emoțional mai mult decât este, poate, nevoie. Distanțarea emoțională la job ar putea fi una dintre soluțiile care ne-ar putea face mai puțin stresați la locul de muncă, poate chiar fericiți.

Venind vorba despre fericirea la locul de muncă, un alt studiu realizat în cursul acestui an pe peste 14.000 de angajați arată faptul că 71% dintre respondenți se simt bine la locul de muncă. Doar că acest studiu a fost realizat la nivel global.

A reieșit și un top al țărilor cu cei mai fericiți angajați. Pe primele cinci locuri se află India, Mexic, SUA, Chile și Brazilia. Locul șase este ocupat de Germania, țara în care angajații au declarat și faptul că sunt mai puțin implicați emoțional la locul de muncă.

Germania este urmată de Marea Britanie.

Fericite sau stresate la job? Rezultatul depinde de noi și de nivelul implicării noastre emoționale.

By Bianca Suciu Sharma, fondatoarea blogului despre joburi www.allaboutjobs.ro

bianca-sharma

Bianca este un jurnalist cu aproape nouă ani experiență în televiziunea de știri. A făcut parte din echipa Realitatea TV și, ulterior, din echipa Digi24. După acești ani în care a fost reporter, corespondent, realizator de emisiuni și, pentru o scurtă perioadă, prezentator de știri, Bianca a decis să se îndrepte înspre online unde a pus bazele blogului despre joburi www.allaboutjobs.ro În plus, Bianca a început să își construiască o carieră în domeniul marketing în cadrul unei companii multinaționale.

Sursa foto: Pixabay