Fericirea este o decizie, un fel de a gândi, o abilitate care poate fi învățată | Interviu cu PETRA MULLER-DEMARY

Felul in care ne construim realitatea si modul in care poate puterea mintii sa initieze o schimbare in directia dorita este un domeniu de invatare continua pentru Petra si ii ofera bazele muncii sale. Practica ei de coaching se bazeaza pe o incredere profunda a remediilor si a potentialului (nedescoperit) al mintii noastre. O abordare foarte practica si modul sistematic de a pune intrebari le ofera clientilor sprijinul necesar pentru a gandi “out of the box” si a descoperi solutii noi si surprinzatoare. Clientii apreciaza felul in care Petra ii ajuta sa gaseasca claritatea si sa dobandeasca increderea pentru a face pasii potriviti in situatii confuze. Gabriela Blaga a discutat mai multe cu Petra, despre mituri în coachig, despre aspectele care-i bucură viața sau îi stimulează creativitatea. Let`s find all about it!

Care sunt momentele importante din viața ta la care te-ai opri ca să spui cine ești?

Un moment marcant, reper pentru viața mea, este reprezentat de întâlnirea cu soțul meu și decizia de a ne muta aici, în România. Pe atunci, aveam un job interesant în domeniul resurselor umane, în Germania, un salariu îndestulător și oportunități de dezvoltare, iar despre România nu știam mai nimic! Totuși, am simțit că este decizia potrivită, pe care nu o regret nicio clipă!

Cred că este ceva tipic călătoriei mele personale. Am luat mai multe decizii care, din exterior, păreau fără vreun sens. De ce ai face așa ceva? Pentru că drumul apare în timp ce mergi deja pe el. Când simți următorul pas ca fiind cel potrivit, iar direcția principală este încotro te ghidează „busola” ta interioară, acționează! Simt că, încă, mă aflu pe drum, explorând și descoperind, cu curiozitate și sunt sigură că mai sunt atât de multe de aflat!

Ce te-a determinat să ajungi unde ești acum?

Inițial, am fost tentată să-ți răspund cu „curiozitatea mea pentru mintea umană”. Sunt fascinată de modul în care gândim, regândim, ne creăm propria percepție asupra lumii, ne construim relațiile, luăm decizii. Dar, cu cât învăț mai multe despre acest subiect, cu atât realizez că nu este vorba doar despre mintea noastră. Ci, noi, ca ființe umane cu minte, corp, emoții. Cum interacționăm cu noi înșine și cu cei din jurul nostru.

Am studiat științe sociale și am obținut un doctorat pe o temă psihologică. Dar, acesta a fost doar începutul. Mai târziu, am urmat diverse programe de dezvoltare personală și coaching (cum ar fi: cursurile mele de solution focused coaching și constelații sistemice) care mi-au influențat viața și munca.

Am doi copii minunați care au crescut și s-au mutat din casa părintească, explorând lumea în ritmul lor propriu. Conversațiile cu ei și prietenii lor mă ajută, adesea, să privesc lucrurile dintr-o perspectivă nouă.

Cum îți hrănești creativitatea?

Natura și oamenii sunt sursele mele! Deseori când încep un proiect nou, simt un blocaj în fața colii albe de hârtie. Discuțiile cu prietenii și colegii mă ajută să schimb idei și să-mi pun creativitatea în mișcare. Interacțiunea și dezbaterea mă sprijină să găsesc idei noi.

Pe de altă parte, am nevoie de timp cu mine, în mijlocul naturii astfel încât noile idei să prindă formă, să se sedimenteze.

De unde îți iei energia?

Iubire și lumină! Când locuiam în Germania, adeseori, pe timp de iarnă nu aveam energie. Trebuia să mă împing de la spate pentru că între noiembrie și februarie, zilele erau scurte, ploioase, foarte puțin însorite; îmi afectau nivelul de energie și starea de bine. Am nevoie de lumină pentru a avea energie. Știind asta, încercam să stau cât mai mult timp pe afară, să mă plimb zilnic, cu sau fără bicicletă. Din fericire, iernile din România sunt lungi, dar luminoase; iubesc ceea ce aici numiți „Soare cu dinți”! 

Ceea ce, cu siguranță, îmi oferă energie sunt relațiile calde cu familia, prietenii și colegii mei. Apreciere și recunoaștere pentru ceea ce fac. Să creez împreună cu oamenii dragi ceea ce singură nu aș putea face, este o altă sursă importantă de energie pentru mine.

Care este citatul / recomandarea la care te întorci cel mai des?

„I made the decison to live a happy life before it is better for my health” a lui Voltaire. Sunt de acord că fericirea este o decizie, un fel de a gândi, o abilitate care poate fi învățată. Și, este decizia noastră în ce direcție mergem, și să transformăm în limonadă, lămâile pe care viața ni le oferă.

Ce înseamnă autenticitatea pentru tine? Dar, curajul?

Să fii onest cu tine însuți și cu cei din jur. Să fii conștient care îți sunt valorile personale și să trăiești în acord cu ele. Acest lucru nu este întotdeauna simplu,  dar cu siguranță este sănătos!

Consideri important, de folos ca fiecare dintre noi să avem cel puțin un mentor către care să ne îndreptăm, la nevoie?

Cu toții am învățat și învățăm de la ceilalți. Suntem ceea ce suntem și grație oamenilor din jurul nostru; oameni pe care i-am întâlnit, de la care și cu care am învățat. Te invit să privești în jurul tău și sunt sigură că vei identifica multe persoane de la care ai învățat ceva. Nu îi copia, ci lasă-te inspirat și integrează ceea ce consideri potrivit și în acord cu cine ești tu.

De ce Coaching?

Coaching-ul ne oferă timp să cugetăm. Creează conștientizarea pentru cine suntem și cine de dorim să devenim. Ne ajută să ne înțelegem mai bine, să ne ascultăm busola interioară, să ne dăm seama mai bine de resursele proprii pentru a le folosi pentru creșterea noastră continuă.

Care ar fi 2 – 3 mituri despre coaching?

Ceea ce pot spune este că există, încă, o neînțelegere despre ce este abordarea de coaching; fiind adesea amestecată cu mentoring-ul sau feedback-ul.

Prin coaching, oamenii sunt împuterniciți; îi ajută să crească și sunt convinsă că avem o mare nevoie de coaching în cadrul familiilor, afacerilor, sistemului educațional.

Ce este posibil acum pentru tine și nu era la 20 de ani?

Mă bucur mult mai mult de viață întrucât știu cine sunt și nu mai este necesar să (să-mi) demonstrez nimic.

UNguilty pleasures:

Ce muzică te face să te simți acasă?

Am mai multe liste cu melodii memorate în telefon. Queen mă face să dansez, muzica de pian și chitară mă relaxează, iar sunetul tobelor este haios, energizant, dar și meditativ .

Cartea de pe noptieră sau autorul preferat?

Acum citesc „Molecules of emotions – why we feel the way we feel” de Candace Peert. O carte care mi-a plăcut foarte tare și pe care o ofer cadou multor oameni este Cartea Bucuriei cu Dalai Lama și Arhiepiscopul Desmond Tutu. Acești doi oameni în vârstă sunt întrebați: „Care este scopul vieții?”, iar ei răspund la unison: „Scopul vieții este să te bucuri de viață!”

Cu ce fel de oameni te înconjori?

Oameni frumoși. Și îți împărtășesc un lucru hazliu: majoritatea oamenilor devin de treabă când se află lângă mine, iar eu îi înțeleg mai bine.

Destinația preferată de vacanță?

Islanda pentru că acolo simți că Pământul este „viu”!

Gabriela-Blaga-The-Woman-Magazine-1-1024x723

Gabriela Blaga este Solution Focused coach, antreprenor creativ,  “legator de oameni”. Un om care crede că suntem ceea ce dăruim, iar toate experiențele pe care le trăim și persoanele pe care le întâlnim apar atunci când este potrivit pentru evoluția noastră, nici mai devreme, nici mai târziu; depinde doar de noi cum asimilăm lecțiile primite din aceste interacțiuni, evenimente. O femeie care s-a auto-descoperit în urma unei experiențe de viață transformatoare, și care, în august 2016 a avut curajul să demisioneze dintr-o poziție managerială care îi asigura un anumit confort pentru a-și aloca timp pasiunilor și visurilor.
În martie 2019 a fondat INNERPRENEUR, un start-up prin care își propune să sprijine creșterea armonioasă a oamenilor, să îi ajute să-și identifice vocea interioară, să își cultive curajul, încrederea, creativitatea.
Surse photo: arhiva personală.