Florina Dunca are un parcurs profesional frumos, făcând tranziția de la stomatologie la management, gestionând astăzi Clinica Dentară Dr. Dunca, o afacere de familie. În calitate de manager, Florina îmbină pasiunea pentru medicină cu provocările coordonării clinicii, creând o sinergie perfectă între profesie și business
Hotărârea de a deveni stomatolog a fost luată încă din liceu, fiind influențată de vizitele frecvente într-o clinică stomatologică mare, unde a avut ocazia să înțeleagă importanța acestui domeniu. În primii ani ai carierei, Florina s-a confruntat cu numeroase provocări profesionale, de la gestionarea relațiilor cu pacienții și colaboratorii, până la administrarea părții financiare. Totuși, toate aceste provocări au fost privite ca oportunități de creștere și nu ca obstacole.
În interviu, Florina ne împărtășește importanța angajamentului personal și profesional. Ea își exprimă viziunea asupra clinicii ca fiind mai mult decât o simplă afacere, văzându-se pe sine și pe soțul ei ca parte integrantă a unui proiect familial. Florina subliniază că, pe parcursul carierei sale, a învățat să transforme provocările în lecții valoroase, ceea ce a contribuit la dezvoltarea sa profesională. De asemenea, ea vorbește despre importanța formării continue în domeniul stomatologic și despre modul în care echipa sa colaborează pentru a oferi pacienților cele mai bune servicii, evidențiind astfel o cultură organizațională bazată pe empatie și dăruire.
Ce te-a determinat să alegi stomatologia ca profesie și care au fost cele mai mari provocări în această carieră?
Hotărârea de a urma Facultatea de Medicină Dentară am luat-o când eram în clasa a X-a, în timpul vizitelor repetate la stomatolog, vizite care nu întâmplător se desfășurau într-o clinică de stomatologie foarte mare, probabil cea mai mare din țară și care este clinica verișorului meu. Acolo am avut posibilitatea să cunosc mai îndeaproape acest domeniu și să îmi doresc să urmez această cale. Mi se părea un lucru extraordinar ca la finalul unui tratament, fie el chiar și o simplă obturație, pacientul să se poată bucura de ceea ce tu ai realizat.
Când faci primii pași în acest domeniu toată activitatea ta este o provocare, începând de la relaționarea cu pacientul, relaționarea cu personalul medical colaborator, abordarea fiecărui caz în parte și finalizarea lui conform cerințelor pacientului, dar totodată corelat cu situația clinică, gestionarea părții financiare. Sunt foarte mulți factori care te pun în situații necunoscute până în acel moment și pe care întotdeauna i-am luat ca pe niște provocări și nu ca pe niște obstacole.
Ce te-a determinat să faci tranziția de la practicarea stomatologiei la antreprenoriat și management?
Pentru mine și soțul meu, clinica reprezintă mai mult decât o afacere, este practic o extensie a familiei noastre și automat implicarea mea nu a mai fost doar una profesională, ci și una sentimentală.
În momentul în care am început activitatea în clinică mi-am dat seama că nu o să fie niciodată suficient să mă rezum doar la practica stomatologică dacă vreau ca lucrurile să funcționeze conform planurilor și ideilor noastre. Era necesară implicarea unuia dintre noi în partea de management și împreună am stabilit că persoana cea mai potrivită sunt eu, mai ales că în viața personală au apărut cele două minuni, băieții noștri, David și Tudor, care aveau nevoie de prezența mea mult mai mult decât mi-ar fi permis timpul dacă îmi continuam activitatea profesională.
Ce consideri că diferențiază Clinica Dentară Dr. Dunca de alte clinici stomatologice din piață?
Această clinică reprezintă proiectul de suflet al soțului meu, un proiect în care a investit foarte multă muncă și mult suflet. El și-a început activitatea profesională în aceeași clinică în care am început-o și eu, ulterior și-a închiriat un cabinet stomatologic ca mai apoi să își deschidă propriul cabinet în casa în care a copilărit.
Dintr-un cabinet s-au făcut două și ulterior trei și tot atunci s-a născut și ideea de a practica stomatologia la alt nivel. Din punctul meu de vedere diferențierea o face faptul că această clinică a fost creată prin forțe proprii de-a lungul timpului, după ideile și posibilitățile noastre și, mai mult decât atât, faptul că am ales să ne axam mai mult pe practicarea acestei meserii cu dăruire și pasiune și mai puțin pe strategiile de marketing și publicitate, lucru care se întâmplă tot mai rar în zilele noastre.
Lucrezi alături de soțul tău și împreună pare ca faceți o echipă bună. Care au fost provocările la începutul colaborării profesionale?
Noi am fost privilegiați prin faptul că am ales aceeași meserie și practic am vorbit aceeași limbă din punct de vedere profesional. Tranziția mea de la practica stomatologică la cea de manager s-a datorat în mare parte susținerii necondiționate a soțului meu. El a fost cel care m-a îndrumat pas cu pas și mi-a pus la dispoziție toate resursele financiare și informațiile de care dispunea pentru ca eu să mă pot dezvolta și pe acest plan și împreună să formăm o echipă închegată, pregătită să dea piept cu toate provocările care ne așteaptă.
Practic a fost o provocare a mea pentru mine să accept ideea că pot să conduc foarte bine o clinică formată din 8 cabinete, un centru de imagistică și o colaborare cu un laborator de tehnică dentară, la fel de bine cum pot să fiu un medic stomatolog pasionat și dedicat meseriei, atât timp cât o fac din tot sufletul.
Cum vă mențineți cunoștințele actualizate în stomatologie?
Medicina dentară a avut o evoluție excelentă de-a lungul timpului. Dacă vrei să pui la dispoziția pacientului un plan de tratament optim și să îl și execuți corespunzător este necesar să investești nu doar în aparatura medicală, ci și în cursurile de formare profesională.
Din fericire, în momentul actual avem la dispoziție o mulțime de astfel de cursuri oferite atat de Colegiul Medicilor Dentiști, cât și de marile companii de produse stomatologice la care noi ca și echipă participăm tot mai frecvent. O altă modalitate este și aceea de a organiza în clinica noastră cursuri private, doar pentru personalul nostru medical cu scopul de a face față standardelor impuse de evoluția acestui domeniu de activitate și de concurență.
Care sunt cele mai cerute servicii în cadrul clinicii?
Ideea de clinică dentară s-a născut și din dorința de a oferi o gamă cât mai variată de servicii stomatologice, lucru pe care nu l-am putut pune în practică la fel de bine cât timp ne-am desfășurat activitatea ca și un simplu cabinet.
Pacienții care ne calcă pragul beneficiază de servicii de stomatologie generală, implantologie, ortodonție, imagistică (radiologie dentară) și laborator de tehnică dentară.
De regulă solicitările pacienților cuprind atât servicii de profilaxie (igienizare, albire, detartraje, periaje, air flow ), cât și reabilitări orale complexe (obturații, extracții, inserare implanturi dentare, lucrări protetice fixe sau mobile). Avantajul constă în faptul că dispunem de un centru de imagistică propriu și un laborator de tehnică dentară. Aceste două facilități ne ajută să elaborăm un plan de tratament mult mai rapid și să îl punem în aplicare mult mai corect și mai eficient.
Cum ați construit reputația clinicii în fața pacienților și a comunității?
Reputația clinicii a fost construită inițial prin munca și eforturile soțului meu care a dat dovadă de o putere și o înțelepciune extraordinară în gestionarea situațiilor din punct de vedere medical și în relaționarea cu pacientul. Ulterior această reputație a crescut și datorită colegilor noștri extraordinari: medici, asistenți și tehnicieni dentari cu care am format o echipă minunată de-a lungul timpului. Ei au înțeles foarte bine că cea mai bună cale de a relationa cu pacienții este comunicarea directă și sinceră, disponibilitatea față de soluționarea tuturor problemelor și empatia.
Mulțumirea și satisfacția pacienților sunt primordiale în momentul în care ne calcă pragul.
Care este drive-ul tău? Ce crezi că te motivează în fiecare zi?
Clinica este a doua mea familie, este locul în care investesc timp, dăruire, emoție, muncă. Este un amalgam cu de toate.
Sunt trei lucruri care mă motivează să merg pe drumul acesta.
Primul este responsabilitatea pe care o simt față de acei oameni minunați care își încep ziua acolo dimineața devreme și o termină seara târziu, indiferent dacă sunt fericiți sau triști, și cu care formez o familie.
Al doilea este dorința de a-i face pe copiii noștri mândri de noi.
Iar al treilea este mulțumirea pe care o simt ori de câte ori reușesc să fac lucrurile bine și determinarea care mă împinge să lupt când lucrurile nu ies așa cum mi-am dorit.
Ce sfaturi ai pentru alți stomatologi care doresc să facă tranziția către antreprenoriat și management?
Antreprenoriatul este destul de dificil dacă bazele afacerii respective nu sunt create sau măcar cunoscute de tine până la ultimul detaliu. Ți se pare simplu să devii antreprenor când cineva îți pune o afacere în brațe, dar devine tot mai complicat când tu trebuie să dai avânt afacerii respective și să o menții pe cele mai înalte poziții. Pentru asta este necesar să te implici în mod direct în activitatea afacerii pe care o conduci, să îți poți forma o echipă închegată pe care să te bazezi și pe care sa o susții. Să fii dispus și pregătit să înveți lucruri care nu au nicio legătură cu meseria pe care ai studiat-o și să le poți pune în practică.
Un antreprenor care își dorește să aibă succes trebuie să poată să fie manager, medic, asistent, contabil, jurist, informatician, personal de front desk, personal de curățenie, personal de întreținere și lista poate continua în funcție de așteptările pe care le ai de la echipa ta, dar mai ales de la tine.
Cum echilibrezi viața personală cu cerințele de a conduce o afacere de succes?
Poziția pe care o ocup acum în cadrul clinicii îmi aduce mult mai multe beneficii decât m-am așteptat.
Dacă la început timpul nostru era destinat dezvoltării profesionale, acum pot spune că am posibilitatea să dedic mai mult timp familiei și asta datorită echipei minunate pe care am reușit, împreună cu soțul meu, să o formăm. Fiind o afacere de familie o mare parte din membrii familiei sunt implicați în bunul mers al lucrurilor și așa reușim să împletim viața personală cu cea profesională fără să neglijăm nicio parte.
Când faci totul cu pasiune și dăruire, nimic nu este greu și mereu găsești o variantă care să fie pe placul tuturor.
Ce model de mașină conduci?
Momentan conduc un Mercedes-Benz GLC 300e, 4matic, hibrid.
De ce Mercedes-Benz?
Colaborarea familie noastre cu Mercedes-Benz este de aproximativ 8 ani. Ei ne-au convins în primul rând prin calitate și confort, la care au adăugat seriozitatea și promptitudinea. Drept urmare, în ultimii 8 ani toate mașinile noastre au fost achiziționate de la ei și nu ne oprim aici.
Dacă mașina ta ar putea vorbi, care crezi că ar fi primul lucru pe care I-ar spune despre stilul tău de conducere?
Dacă mașina mea ar putea să îmi caracterizeze stilul de conducere ar spune că sunt mult prea atentă și grijulie cu ea, cred că ar merita un șofer mai teribilist care să profite la maximum de tot ce poate ea oferi.
Dacă mașina ta ar avea un nume care ar fi acela, și de ce?
Mașina mea are un nume: „Furia gri”. Acest nume este în totală contradicție cu stilul meu de conducere.
Am ales acest nume împreună cu băieții mei care nu ratează niciun moment să se distreze pe seama modului meu de a conduce.
Care este cea mai interesantă destinație la care ai ajuns, datorită unei plimbări spontane cu mașina?
În facultate, când eram tineri și neliniștiți, am pornit împreună cu colegii într-o plimbare cu mașina și am ajuns tocmai în Ungaria, la Lacul Balaton și de acolo în Croația să stăm o zi la plajă.
–
Credit foto: Ștefi Ligia
–
Interviul face parte din suplimentul editorial The Woman 2024 – Femei puternice la volan, realizat în parteneriat cu ATP Motors. Acesta, împreună cu ediția print TRUST & TRANSPARENCY, se poate achiziționa de aici.