“Genialitatea fiecăruia nu se va manifesta niciodată în zona de confort” | Nicoleta Chirica, Fondator & Designer Iutta

Nicoleta Chirica e acea persoană care se identifică foarte mult cu ceea ce face în viața de zi cu zi. Fondator și designer al brandului premium de genți și pantofi din piele naturală brodați cu motive tradiționale românești, Iutta, Nicoleta n-a avut tocmai un parcurs tipic în antreprenoriat. A lucrat într-o multinațională, având un background tehnic, până într-o zi în care a pornit pe un drum complet diferit, atipic și surprinzător, ca designer al propriului brand de fashion. Decizia sa a fost cât se poate de naturală. 

Fiind un om al transformărilor și al creației, i s-a părut că a-și asculta intuiția era cel mai bun lucru pe care l-ar fi putut face pentru ea însăși la momentul respectiv … și așa a și fost. Dovada stă în faptul că acum, 7 ani mai târziu, a reușit să ajungă la o cifră de afaceri de aproape jumătate de milion de euro – și a reușit această performanță chiar în anul 2020. Asta nu înseamnă, însă, că brandul Iutta nu a trecut prin perioada de criză a pandemiei la fel ca toate celelalte brand-uri. Dar înseamnă că s-a folosit de această perioadă de criză într-un mod care a funcționat

S-au uitat înspre alte direcții și oportunități de business, cum ar fi: extinderea gamei de produse, diverse inovații la nivel de tehnologie, eficientizarea fluxului de producție și campanii creative care se adresează unui public nou. Iar Nicoleta a fost acolo în tot acest timp, trecând, alături de echipă, prin toate provocările pe care anul 2020 le-a adus cu sine. Iar acum, după ce am povestit cu Nicoleta despre modul cum s-a văzut anul 2020 din poziția sa și a brandului Iutta, putem concluzia că anul 2020 a scos-o din zona de confort și … așa s-a făcut simțită genialitatea sa

NICOLETA CHIRICA IUTTA THE WOMAN BAG

Care a fost momentul în care ai simțit că antreprenoriatul e ceea ce, poate, ți-ai dori cu adevărat să faci?

 

Știam că drumul meu nu poate să fie liniar, pentru că mereu am fost un om al transformărilor și al creației. Iar creația, precum viața, nu e niciodată liniară. Chiar dacă nu vedeam încă de la început toate elementele puzzle-ului, am avut mereu încrederea că lucrurile se vor așeza odată ce voi continua să merg înainte atâta timp cât sunt atentă la semne și la ceea ce îmi doresc cu adevărat.

Noi suntem regizorii realității noastre și cu cât devenim mai conștienți de asta și de rolul nostru aici, cu atât lucrurile se simplifică. Cu Iutta, totul a început din joacă, în urma unui experiment creativ – într-o zi am mers la o legătorie de artă de unde am luat niște bucăți de piele cu care am venit acasă, iar din ele am creat primele genți. Acela a fost momentul în care am simțit că asta e ceea ce urmează să fac. Și așa a fost.Care a fost viziunea ta asupra brandului Iutta când tocmai ți-ai început drumul în antreprenoriat? Cum s-a schimbat comparativ cu acum?

Dacă la început lucrurile păreau mult mai complicate din unele perspective, acum unghiurile s-au schimbat pe alocuri. Acum las totul să vină natural. Există un avânt al începuturilor care, pe termen lung, se mai temperează. Am învățat să mă adaptez rapid, să fiu eficientă, să aleg mai responsabil și să acord mult mai multă atenție detaliilor. 

Viziunea e aceeași – dezvoltarea unui brand iconic, de inspirație identitară, care să rescrie povestea românescului, în diversele lui forme, prin design contemporan. Nu pot să nu menționez faptul că ce a rămas și va rămâne mereu este bucuria pură de a duce mai departe codurile și simbolurile, care m-au atras de la început, și care au deschis pentru mine un întreg univers experimental. 

1U3A2974

Știm că Iutta creează anual două colecții principale de genți, accesorii și pantofi, dar și o colecție capsulă ce constă în piese unicat. Ca designer al Iutta, care ai spune că a fost, până acum, colecția datorită căreia brandul în sine a crescut cel mai mult? De ce?

Fiecare colecție e un moment de referință pentru evoluția brandului. Dacă lansarea Iutta a fost o reinterpretare a artei din sculpturile tatălui meu cu care am crescut, prin piesele din lemn de nuc sculptat, colecția Dor de românesc a venit să deschidă drumul către motivele brodate în piele, simboluri culese din cultura noastră, aducând laolaltă elemente preluate de pe ii și stilizate într-o formă contemporană, din toate zonele geografice ale țării. 

A urmat Măiastra, care mie mi-e tare dragă, nu doar pentru că poartă simbolul zeiței pasăre, ilustrat perfect de maestrul Brâncuși, ci și pentru faptul că e o reprezentare a unor elemente din ADN-ul meu, dar și al românescului. E greu de redat în cuvinte abstractul; el poate fi cel mai ușor simțit, trăit. Neo, o colecție brodată cu geometrii sacre, e o manifestare actuală inspirată de cultura Cucuteni, strâns legată de orașul în care m-am născut – Piatra Neamț. Nu-mă-uita vorbește despre floarea albastră a lui Eminescu sau despre un altfel de dor.

Polaris, care are ca simbol central steaua călăuzitoare sau steaua nordului, a fost creată în colaborare cu studenții de la arte, ale căror propuneri de design au fost votate de către comunitatea Iutta, sau cum le mai spunem noi, purtătoarele de dor. Dor regal, cu motivul crinului imperial, a venit să deschidă un nou ciclu Iutta, al pieselor – bijuterie, cu o eleganță aparte.

Aș putea spune că Iutta a crescut odată cu mine și reprezintă o expresie și o continuare a femeii care o poartă.

Iutta produs

Iutta are un showroom unde oamenii pot veni pe bază de programare pentru a vedea, încerca și simți produsele voastre. Cum a resimțit existența acestui showroom apariția pandemiei?

 

E adevărat că am încercat să reducem cât mai mult cheltuielile, așa că și showroom-ul a fost relocat într-un alt spațiu mai mic decât cel anterior, dar mult mai primitor. Partea cea mai bună e că el a rămas deschis în aceeași zonă, aproape de atelierele unde se produc gențile și pantofii Iutta. Așadar, am păstrat aproape interacțiunea directă cu acestea, cu oamenii din mâinile cărora ies dorurile, meșterii noștri artizani. Nu am mai putut organiza evenimentele private, lucru pe care îl făceam cu atâta bucurie înainte de pandemie – acestea erau momentele în care clientele noastre se întâlneau, stăteau la povești, legau prietenii, conexiuni aparte.

În schimb, comunitatea a rămas aproape într-un grup privat pe Facebook, Iutta Artisanship, special dedicat membrelor, unde au loc diverse activități interactive, precum lansări noi, schimburi de produse, personalizări, acces la colecții unicat sau orice lucru firesc care se întâmplă între oameni. Pentru că ce ne-am dorit mereu a fost ca Iutta să fie un motiv de conectare autentică, iar asta se întâmplă chiar și pe stradă. Mereu o să găsești purtătoare de dor zâmbindu-și când se întâlnesc, e ca o regăsire de suflete. Iutta e un motiv de bucurie și mândrie, și asta mă mulțumește mai mult ca orice.

iutta the woman bag

Ai declarat într-un interviu recent faptul că pentru Iutta, pandemia a fost mai degrabă o oportunitate decât un aspect negativ. Cum a favorizat pandemia dezvoltarea brandului tău de fashion?

Pandemia ne-a făcut să gândim mult mai creativ și să alocăm timp pentru lucrurile care contează în dezvoltarea business-ului pe termen lung. Ne-am reorganizat activitatea și ne-am concentrat mai mult pe rebranding și alinierea cu direcția în care Iutta vrea să meargă.

Spun asta pentru că brandul are o deja o identitate puternică și nu mi-a fost mereu ușor să țin pasul de-a lungul timpului. Sunt multe aspecte la care a fost nevoie să mă uit mai atent, altele pentru care a trebuit să schimb perspectiva sau să ma adaptez. Însă, cel mai important consider că e faptul că această perioadă ne-a forțat oarecum să ne reevaluăm prioritățile, să facem alegeri mai conștiente.

Știm că în perioada pandemiei, Iutta a luat decizia de a se repoziționa și de a-și dezvolta imaginea. Ce schimbări a suferit relația brandului Iutta cu mediul online în pandemie? Cum?

Momentan suntem în plin proces de creație, care include și o repoziționare a brandului. Povestea Iutta continuă și se rafinează. În curând, odată cu noua colecție, vom lansa și noul site, www.iutta.com, care se adresează și publicului internațional. Legat de social media, pregătim colaborări și experiențe noi, care vin să completeze povestea Iutta. Cred că pandemia ne-a adus mai aproape de publicul nostru; am simțit o mai mare susținere din partea comunității.

Screenshot 2021-02-05 180544

Care sunt câteva dintre cele mai importante planuri pe care le veți prioritiza în anul 2021? 

Am renunțat la ideea de a deschide un magazin într-unul dintre mall-urile Bucureștiului. Asta pentru că showroom-ul nostru din centrul Bucureștiului poate fi vizitat oricând, în timpul săptămânii. Dar urmează să deschidem o fabrică în curând, la Piatra-Neamt, și să extindem linia de producție și către alte direcții, odată cu o nouă imagine Iutta.

1U3A3299

Care-ai spune că sunt cele mai importante 3 lecții pe care le-ai învățat pe parcursul celor 7 ani de antreprenoriat? De ce?

Curajul. Pentru că sunt foarte multe idei de business extraordinare care rămân la stadiul de idei. Pentru că genialitatea fiecăruia nu se va manifesta niciodată în zona de confort. Pentru că fără curaj nu există progres. 

Transformarea. Business-urile care au rezistat în această perioadă sunt cele care s-au adaptat cel mai rapid. Lucru valabil pentru oricare altă perioadă.

Răbdarea. Pentru că lucrurile durabile se clădesc în timp. 

Cum reușești în momentul de față să găsești echilibrul între viața ta profesională și cea personală?

Alocându-mi atât timp cât e nevoie pentru ambele, în egală măsură. De asemenea, o dată pe an plec într-o călătorie singură – o călătorie cu mine, cum îi spun eu. 

iutta the woman nicoleta c

Cartea de pe noptieră: Future Luxe: What’s Ahead for the Business of Luxury de  Erwan Rambourg.

Călătoria ta în antreprenoriat în ultimii 7 ani, descrisă în 3 cuvinte: Vis devenit realitate.

Geanta ta Iutta favorită, pentru care ai opta oricând: Clutch X.

Designerul tău de fashion favorit care ți-a servit drept inspirație: Anya Hindmarch.

O întrebare care ți-ai fi dorit întotdeauna să-ți fie adresată într-un interviu, dar nu a fost (și răspunsul la aceasta):  Multă lume mă cunoaște ca fiind omul din spatele Iutta, însă ceea ce mulți nu știu este că mă ocup și de mentoratul celor care vor să lanseze un business sau care sunt în faza de scalare. Pe lângă strategie de brand, aș spune că susțin spațiul transformării codurilor (dar de data aceasta, nu cele brodate), pentru ca fiecare să reușească să manifeste conștient genialitatea, în forma lui proprie. Așadar, întrebarea cred că ar fi: Dincolo de rolul ornamental, ce altceva ne poți spune despre decodarea simbolurilor?

CARINA THE WOMAN-02

Carina Marisa Cichi este un Storyteller “din cap până în picioare”, specializat în transformarea poveștilor în și prin cuvinte. Pasionată și certificată în Content Marketing, scrie Copy, Content și face Social Media. Din Cluj, orașul despre care povestește pe clujlife.com.