“Mă uit atentă la tot ceea ce înseamnă un business online în România, în diverse condiții de studiu” | Mihaela Hăbian, SEO Copywriter Gomag

Mihaela Hăbian (Porto) este SEO Copywriter la Gomag de peste 5 ani și scrie zilnic zeci de texte optimizate pentru agenție și clienți. Începând de la articole pe bloguri, ghiduri, conținut pentru site-uri / magazine online și până la scenarii pentru reclame video, checklist-uri sau strategii anuale de content, responsabilitatea ei este să dea clientului ceea ce e al clientului: o poveste valoroasă în care să se regăsească.

Se descrie ca „booklover cu acte în regulă și om pasionat de digital storytelling & targetare emoțională” și consideră că în anul 2021 un copywriter bun trebuie să prioritizeze clientul final, să fie curajos, să aibă nervi de oțel și să fie nișat.

Ne-a mărturisit că din momentul în care a învățat să scrie copiind pe geam literele trasate de mama ei nu s-a mai oprit și, chiar dacă a trecut de la pictat, la cântat, la modelat și brodat, degetele sale s-au lipit cel mai bine de pix și taste.

În perioada următoare, Mihaela va prezenta un serial de articole despre componenta de online a unui business. Între timp, mai multe despre ea și despre activitatea ea, aflăm din interviul acordat The Woman.

image0 (4)

Pentru început spune-ne despre tine și călătoria care te-a adus în acest punct.

Salut! Eu sunt Mihaela – în certificatul de naștere și Porto, pentru prieteni.

Am învățat să scriu copiind pe geam literele trasate de mama și de-atunci nu m-am mai oprit. Am pictat, am cântat, am modelat și am brodat, însă dintre toate, degetele mele s-au lipit cel mai bine de pix și taste.

Sunt licențiată în strategii de imagine publică și visul meu este să fur de undeva o abilitate precum e cea din filmul About Time – pentru că timpul nu mi-a fost niciodată de ajuns.

La ultima numărătoare, am citit vreo 2 biblioteci și jumătate. Și sunt convinsă că nu poți să fii un copywriter bun, dacă nu citești cel puțin de 3 ori mai mult decât scrii.

Urăsc cuvântul creativitate și iubesc reinterpretarea în conținut.

Am lucrat neoficial în vânzări încă din liceu, și cred că inconștient am tras tot spre acest domeniu. Acum sunt copywriter la Gomag, una dintre cele mai populare platforme eCommerce din România.

Împărtășește-ne câteva lucruri despre activitatea ta profesională curentă. 

Fac ghostwriting și content pentru Gomag de aproape 6 ani, timp în care am creat o mulțime de tipuri de materiale, începând de la articole și optimizări, până la ghiduri PDF, reviste, suporturi pentru cursuri, prezentări. Și multe altele.

Sunt implicată în proiecte frumoase, cum sunt evenimentele fizice și online marca Gomag, proiectul de educare pentru antreprenori Academia de eCommerce, dar și cursuri sau metode de învățare prin joacă (un proiect pe care urmează să îl lansăm în curând).

Partea cea mai faină a jobului (pe lângă scris)? 

E că pot să mă uit atentă la tot ceea ce înseamnă un business online în România, în diverse condiții de studiu: când face primii pași sau când e pe panta de creștere, când lucrurile merg bine, când merg rău sau când o decizie de moment urcă o afacere pe culmi sau o prăvălește la pământ.

Și pot să înțeleg de ce se întâmplă asta.

image1 (3)

Anul 2020 a însemnat o perioadă grea pentru mediul antreprenorial, însă business-urile online, mai ales cele nișate pe comerț electronic au crescut foarte mult. Cum s-a simțit pentru voi 2020?

La Gomag – și pentru mulți dintre clienții noștri – 2020 a fost ca și cum ai fi răpit brusc și dus într-o vacanță surpriză la Disneyland.

O oportunitate pe care o aștepți de mult, ascunsă sub o experiență în care te iei de mână cu anxietatea, frustrarea și panica.

Am avut nișe care au vândut ca pâinea caldă, inclusiv în perioada de urgență (produse pentru casă, kids&toys, health & beauty). Am avut nișe care s-au reorientat sau au introdus produse specifice pe lângă catalogul clasic, cum sunt dezinfectanții sau măștile.

Un număr foarte mic dintre clienții existenți au decis să pună pauză, iar dintre aceștia, și mai puțini au închis definitiv.

Cert e că eCommerce-ul a crescut și crește în continuare, la fel cum o face Făt-Frumos în basme. Noi aproape am dublat numărul de magazine lansate în platformă, o consecință directă a faptului că afacerile clienților noștri au mers bine.

Acum, eu cred că 2021 va fi anul migrației către eCommerce și online. Pentru că fără componenta de online, motoarele business-ului tău nu ”trag” la maximum.

În plus, e mai comod.

Din punctul meu de vedere, noi ca oameni am ajuns într-o fază în care vânăm comoditatea inclusiv atunci când suntem motivați suficient să deschidem un business. E drept că un magazin online nu înseamnă doar să dai click-uri pe internet, ci e un ansamblu de procese mult mai complicat.

Însă un business online e mult mai comod de făcut și gestionat, decât unul fizic, local. În orice condiții.

Aveți în portofoliu business-uri nișate care se adresează femeilor? (dă-ne și exemple de industrii)

O mare parte din magazinele online realizate pe platforma Gomag se adresează femeilor. Multe sunt realizate tot de femei.

Concret, mă refer la nișe precum bijuterii și bijuterii personalizate, încălțăminte și îmbrăcăminte pentru toate sexele și pentru copii, accesorii (portofele, genți, eșarfe, șaluri etc.), produse pentru copii (cărucioare și scaune auto, marsupii, wrap-uri), produse pentru graviduțe, health & beauty, cadouri și produse personalizate, produse pentru casă.

Însă aici am o precizare.

Lucrul asupra căruia vreau să atrag atenția e că ar trebui să renunțăm la ideea de ”se adresează femeilor”. Sau doar femeilor.

Ceea ce am observat de-a lungul timpului, e că femeile cumpără orice fel de produse, chiar și ceea ce, la suprafață, pare un produs exclusiv pentru bărbați.

Pentru că, de exemplu, dacă vorbim de un business cu pantofi bărbătești sau costume… deseori decizia de cumpărare este inițiată sau stimulată decisiv tot de o femeie.

Spune-ne trei calități pe care un copywriter ar trebui sa le aibă în 2021?

Un copywriter bun în 2021 prioritizează clientul final, nu produsul pe care îl promovează.

Cred că e cazul să reducem, pe cât posibil, operele creative despre cât este de tare un business sau un produs anume. Și să începem să scriem mai mult despre cât de tare este un business sau un produs anume pentru client.

Apoi, un copywriter bun are curaj.

Avem deja discuții despre folosirea contextului în marketing, despre securizarea datelor, despre egalitate și sustenabilitate. Noi, ca oameni de marketing, trebuie să ne adaptăm rapid la ceea ce e important pe agenda publică și să reușim să transmitem valorile brandului promovat în raport cu respectiva agendă.

Și nervi de oțel. Starea emoțională a oamenilor este extrem de volatilă, așa că strategiile pe care ai pariat până acum s-ar putea să nu mai funcționeze la fel de bine. Trebuie să ai nervi să revii, să reîncerci, să reformulezi.

Bonus, un copywriter bun în 2021 este nișat. Altfel spus, nu pretinde că poate face un conținut bun pentru toată lumea, ci un conținut bun pentru o anumită nișă.

image1 (2)

Petreci mult timp pe rețelele sociale? Încerci în vreun fel să limitezi timpul petrecut acolo?

Trebuie să petrec mult timp pe rețelele sociale, nu este loc de vreau sau nu vreau. Și asta datorită jobului pe care îl practic.

Nu am avut niciodată o problemă cu timpul pe care îl petrec în social media, pentru simplul fapt că nu mă atrage în mod deosebit nicio rețea socială. Eh, poate doar Instagram, unde urmăresc diverși autori de comics sau meme din publicitate.

Pentru mine, social media e doar o resursă prin care să fiu la zi cu date pentru job și o sursă de inspirație pentru creație.

Ce ți-ar plăcea să vezi mai mult în industria din care faci parte?

Legat de copywriting în contextul comerțului electronic, mi-ar plăcea să văd mai mulți proprietari de afaceri online care să folosească în mod creativ conținutul pentru business-ul lor.

Pentru că, în general, partea de promovare se învârte doar în jurul reducerilor, a ”cel mai bun preț” și a ”gamei diversificate de produse”. Mi-ar plăcea să văd abordări altfel, mai concrete, mai axate pe diferențiatorii principali ai business-ului care se promovează.

Și mi-ar plăcea ca mai mulți din industrie să învețe cum să caute pe Google. Multe probleme s-ar rezolva în felul ăsta.

 

Cartea de pe noptieră:

Acum? Seria Furia Roșie, de Pierce Brown. Dar pentru că vorbim despre copy și business, cartea de pe noptieră e întotdeauna On advertising, scrisă de David Ogilvy.

Cafea sau ceai?

Ceai. Tone de ceai.

Cu ce fel de oameni te înconjori?

Amatori de umor mai puțin ortodox.

image0 (5)

Destinația preferată de călătorie:

La munte. Oriunde orizontul are o piedică în a fi nesfârșit.

MARA RUSU THE WOMAN-01

Mara Rusu, originară din Zalău, locuiește în Cluj-Napoca, și este studentă în anul III la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice. Iubește cafeaua și călătoriile, mai ales destinațiile însorite, să se exprime în scris și spune despre ea că este organizată, iubitoare de oameni și de noi provocări.