HILLARY CLINTON: „Human rights are women’s rights, and women’s rights are human rights”

Hillary Diane Rodham Clinton este considerată de publicația Time una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea. Născuta la 26 octombrie 1947, într-o suburbie din Chicago, Illinois, Hillary este de profesie avocat si este căsătorită cu Bill Clinton, cel de-al patruzeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii, între anii 1993 și 2001.

Fosta Primă Doamnă a studiat la Universitatea Yale, unde l-a cunoscut pe actualul ei soţ. Cei doi s-au căsătorit în 1975, iar Bill a intrat în politică, devenind guvernator de Arkansas. După 5 ani s-a născut fiica lor, Chelsea.

Hillary a fost numită de către ,,The National Law Journal” dintre 100 cei mai de succes avocaţi din SUA, iar ca Primă Doamnă s-a implicat direct în luarea deciziilor. A fost conducătoarea comitetului care a propus Planul de îngrijiri medicale Clinton, a inițiat Programul de asigurări de sănătate pentru copii, precum și a Actului de adopțiuni ale copiilor.

photograph-by-annie-leibovitz

În anul 2000 Hillary Clinton a devenit singura soție de președinte care a candidat pentru o funcție publică și prima femeie care a reprezentat New York-ul, fiind aleasă în Senatul Statelor Unite. Aceasta a fost realeasă în anul 2006. Ca senator, face parte din Comitetul serviciilor armate, Comitetul Mediului și Lucrărilor Publice, Comitetul Sănătății, Educației, Muncii și Pensiilor, precum și din Comitetul special asupra îmbătrânirii.

”Toată lumea are parte de eşec în viaţă şi mulţi nu au atins ţintele pe care şi le-au propus. Asta face parte din mersul vieţii şi contribuie la cunoaşterea de sine.”

(Hillary Clinton)

Hillary nu a candidat pentru prima oară. La începutul anului 2007 ea și-a anunțat intenția de a candida pentru președinția Statelor Unite ale Americii, în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2008, dar a pierdut în favoarea viitorului președinte Barack Obama.

Acesta i-a propus postul de Secretar de Stat. Astfel, în ianuarie 2009 Hillay Clinton devenea cel de-al 67 Secretar de stat al SUA. Hillary a condus diplomația americană din 2009 până în 2013, publicând o primă autobiografie, în care a abordat momentele dificile din viaţa sa.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.