„HR-ul nu presupune să așezi oamenii ca într-un puzzle la jobul perfect, ci mai degrabă în rolul potrivit pentru ei.” | Anca Bosinceanu, HR Manager UCMS by AROBS

Anca Bosinceanu este Manager HR în cadrul UCMS by AROBS, companie specializată în soluții de management a resurselor umane. Cu o experiență de peste 17 ani în acest domeniu, aceasta ne-a mărturisit că și-a luat din fiecare loc tot ce a fost nevoie pentru a deveni un bun profesionist, dar și că este încă într-o continuă învățare.

Deși la început a studiat un cu totul alt domeniu, Anca și-a dat seama încă de la primul său job că alta este menirea ei – aceea de a aduce fericire în viața oamenilor. Anca este o mamă dedicată, iar în puținul timp liber pe care îl are își expune latura artistică, pictând.

Astăzi, ne-a vorbit despre domeniul de HR, descriind pulsul industriei și schimbările survenite în cadrul acesteia odată cu venirea pandemiei, despre parcursul ei profesional, dar ne-a oferit ocazia să cunoaștem o mică parte din ceea ce este omul Anca Bosinceanu.

Anca, ești un om cheie al industriei de HR. Cum ai decis să îți conturezi cariera în acest domeniu? Ce anume te-a atras la această industrie?

Cariera mea este conturată de experiențele pe care le-am avut, însă nu m-am bazat întotdeauna pe asta. Tot timpul mi-am dorit să fac mai mult, să învăț mai mult, să știu mai multe, iar pentru asta am făcut destul de multe sacrificii, atât personale, cât și financiare, dar nu regret nicio secundă.

Dacă este să mă uit puțin în urmă, consider că cea mai bună decizie, care mi-a schimbat cumva cariera, a fost faptul că am decis să particip la un mini MBA, care se numea Fast Track Management (BISM), care mi-a completat partea de cunoștințe generale de HR cu partea de strategie, people management, leadership, inovație, critical thinking, etc. Deci, practic am început să gândesc și business, nu doar operațional.

Această industrie m-a atras datorită faptului că este o industrie activă, energică, în care nu ai timp să te plictisești, în care poți să îți lași amprenta, în care poți să influențezi destine (sper eu, în bine), să descoperi oamenii, să construiești împreună cu ei și nu să îi așezi ca într-un puzzle la jobul perfect, ci mai degrabă în rolul potrivit pentru ei, care să îi facă fericiți și împliniți.

Care este parcursul tău profesional? Ai mai activat și în alte domenii înainte să intri în domeniul resurselor umane?

Am terminat Universitatea Tehnică, un profil de Ingineria Materialelor, în anul 2005. Lucrarea mea de licență se numește „Implanturi cranio-maxilo-faciale personalizate”, deci nu are absolut nicio legătură cu domeniul de HR. Dar, vorba aceea: inginerii sunt precum cameleonii, adică le este foarte ușor să se adapteze.

M-am angajat la o săptămână după licență pe o poziție de „Responsabil cu Managementul Calității”, iar în acest rol, m-am apropiat mult de oameni, de nevoia lor și astfel am înțeles că aceasta e menirea mea, mai degrabă fericirea oamenilor, nu fericirea sistemelor de calitate.
Din 2005 și până în prezent am făcut doar HR, în diferite forme: admin, payroll, comp&ben, learning&dev, carrer path etc, și probabil asta voi face toată viața, iar pe tot parcursul acestor 17 ani, am învățat continuu. Încă învăț și sunt de părere că mai am lucruri de invățat.

Dacă ar fi să ne povestești puțin din experiența ta profesională, ce anume ai vrea să evidențiezi? Care consideri că au fost pașii sau etapele care te-au ajutat cel mai mult să evoluezi?

Dacă e să mă uit la cariera mea de până acum, lucrul care mă face să mă gândesc cel mai mult la el, este primul meu rol de manager. Doamne, cât de greu a fost! Mai ales când trebuie să faci trecerea de la operațional la real management. Risipa din primele luni este despre erori, atunci când poți greși din dorința de a face lucrurile cât mai bine, cum e și normal. Astfel poate există o risipă de timp, energie sau chiar de materiale, dar care duce la progres în cele din urmă.

Am fost foarte determinată, mi-am dorit mult să fac trecerea și mi-am asumat tot ceea ce presupune această nouă etapă. A fost imperios necesar să îmi accept slăbiciunile, să accept că uneori nu am toate răspunsurile și să renunț la perfecționism, care până atunci credeam că este o calitate. Am ieșit mereu din zona de confort și am acceptat orice provocare. Nu există nu se poate!

Ai identificat de-a lungul timpului persoanele care au avut cel mai mare impact asupra parcursului și carierei tale? Consideri că ai avut vreun mentor care să te motiveze să continui indiferent de obstacolele întâmpinate?

Experiența mea profesională a fost presărată cu bune și cu mai puțin bune, însă consider că mi-am luat din fiecare loc exact ce am avut nevoie pentru a fi un profesionist mai bun. Pot să spun că am avut manageri cu care dacă ar fi nevoie să lucrez acum, nu cred că i-aș mai alege ca manageri, dar am avut și manageri cu care aș lucra oricând, oriunde și oricât.

Mi-am apreciat întotdeauna managerii care mi-au oferit încredere, autonomie, care mi-au permis să greșesc pentru a putea învăța, care mi-au forțat creativitatea și pentru care omul de HR avea un rol important in organizație, cu care luai împreună decizii, cu care gândeai strategii care au legătură cu oamenii, nu pentru care HR -ul era doar ceva administrativ.

Ce părere ai despre sintagma „oamenii părăsesc oameni și nu companii”

Eu cred că ambele variante sunt valabile. Sunt situații în care părăsim oamenii, dar cred că sunt și situații în care părăsim companiile pentru că nu rezonăm cu valorile sau cultura acestora, lucruri pe care nu le poți identifica într-un interviu sau într-o primă săptămână de activitate.
Când vorbim de a părăsi oameni, consider că îi părăsim atunci când uită de noi, când ne lasă pe banca de rezervă și nu ne mai provoacă, când nu mai simțim că avem un cuvânt de spus. În momentul în care nu ne mai găsim locul acolo și probabil simțim că managerul nostru nu face suficient pentru noi.

Consideri că e doar responsabilitatea managerului de a-i face pe ceilalți fericiți sau consideri că ține și de fiecare individ în parte?

Bineînțeles că nu este doar responsabilitatea managerului, dar rolul acestuia este să le ofere oamenilor proiecte provocatoare, creative, să nu îi lase într-o zonă de confort. Există organizații în care, poate, datorită faptului că anumiți colegi sunt de foarte mult timp în aceeași echipă și managerul îi privește ca pe un grup de prieteni, de foarte multe ori se întâmplă să „îi lase în pace” și astfel dispar provocarea și dorința de a face altceva.

Acest mecanism funcționează o perioadă, dar pe termen lung cred că e nesănătos și în acest caz, probabil, după un timp vom părăsi omul pentru că nu a știut să ne țină engaged pe proiecte sau în cadrul rolului nostru.

Anca Bosinceanu

Odată cu pandemia multe domenii au suferit schimbări și au trebuit să își adapteze activitatea în funcție de cum o impunea situația și predominant să își mute activitatea în online. Cum a fost în cazul vostru? Dar al partenerilor voștri? Cum s-a adaptat industria HR la noile timpuri?

Companiile au conștientizat cât de importantă este digitalizarea în contextul pandemic, unde distanțarea dintre oameni a fost necesară. În acest fel, nevoile organizațiilor, ale personalului și ale clienților au fost îndeplinite. Pentru a asigura o activitate performantă a companiilor, implementarea unor procese digitale a fost esențială, atât pentru gestionarea resurselor umane, cât și a altor operațiuni.

Toate schimbările au avut loc foarte rapid. Noi, toți cei din companie am trecut la munca remote odată cu declararea stării de urgență, iar acum lucrăm din mai multe orașe din România, chiar și de la sediile din Cluj-Napoca și București, dar și în afara țării – avem colegi care lucrează din Belgia sau Londra.

Adaptarea a venit prin trecerea la munca remote sau hibrid și cu o organizare cât mai eficientă a activității. Compania noastră a venit în sprijinul organizațiilor prin două funcționalități, pe care le-am implementat foarte rapid: True Work From Home și True Semnătură Electronică.

Acestea au rolul de a eficientiza munca specialiștilor HR prin semnarea documentelor de la distanță, cu ușurință. True Work From Home ajută organizațiile să păstreze o evidență clară a programului de lucru și a locului din care muncesc angajații.

Modulul True Semnătură Electronică permite semnarea în format digital a unui număr mare de documente cu rapiditate, fiind destinat atât managementului cât și personalului.

Cum a fost privit conceptul de digitalizare de către companii? Cum se vede digitalizarea din perspectiva ta, ținând cont că ești un om al oamenilor?

Personal, pot să spun că îmi este dor de cafeaua din bucătărie și de discuțiile din balcon sau din openspace-ul de la birou. Ne mai întâlnim pe la birou, dar într-o formulă foarte restrânsă.
Unele companii au îmbrățișat schimbarea și au înțeles necesitatea transformării digitale. Altele au fost nevoite să adopte o altă modalitate de gestionare a activității și a personalului, cu speranța că lucrurile vor reveni la normal. Este însă tot mai evident că modul în care gândim și muncim s-a schimbat definitiv, odată cu contextul social al ultimilor ani. Acceptarea noului normal este esențială, alături de dezvoltarea unor obiceiuri și strategii potrivite acestor vremuri.
Wellbeing-ul angajaților este foarte important, pentru a exista un echilibru cât mai bun între activitatea profesională și viața personală. Liderii organizațiilor trebuie să ofere un exemplu în acest sens, pe care angajații vor avea tendința să îl urmeze. Digitalizarea proceselor administrative și a altor operațiuni esențiale din companii contribuie la o activitate mai eficientă și, în cele din urmă, la reducerea stresului angajaților și a birocrației.

Ce înseamnă pentru tine, pentru compania ta sau pentru partenerii pe care îi aveți „noua normalitate”?

Exact ce trăim acum. Adică munca de la distanță, întâlnirea cât mai rară cu colegii sau cu clienții – colegii noștri din departamentul de sales au făcut schimbarea de la a merge pe teren zi de zi la o muncă de birou, aspect la care nu te-ai fi gândit acum câțiva ani (zâmbește). Dacă erai un om de sales, trebuia să fii veșnic pe teren. Noua realitate presupune distanțarea și digitalizarea.

Voi, în cadrul UCMS by AROBS, ați adoptat munca hibrid sau se lucrează doar remote?

Nu avem o politică foarte clară în sensul acesta. Nici nu dorim. Fiecare decide pentru el, exact așa cum se simte bine, cum se simte în siguranță și sincer nu prea ne mai uităm la cât de mult timp petrecem în fața laptopului, ci, mai degrabă la ce livrăm, la calitatea a ceea ce livrăm. Nici nu prea mai are importanță dacă livrăm de la munte sau de la mare, atâta timp cât lucrurile se întâmplă.
Nu se măsoară timpul petrecut în birou pentru că am observat la unii colegi, care s-au întors la birou după o perioadă de un an și jumătate de stat acasă și au încercat o zi, două, dar apoi s-au întors înapoi acasă și nu i-am mai văzut de atunci. Cert este că unii dintre ei funcționează mult mai bine de acasă, iar alții de la birou pentru că își iau de aici energia.

Nu consideri că există un pericol în faptul că oferiți posibilitatea de a se lucra de oriunde, în acest fel existând riscul ca oamenii să fie mai puțin implicați sau conectați?

Sincer, nu avem temerea aceasta. Noi, anul trecut am avut un proiect foarte frumos, care s-a numit „Oameni de 10”, un proiect în care am scos în față toți colegii care au peste 10 ani de activitate în companie. În plus, am organizat un eveniment dedicat lor, anul trecut în septembrie, în care i-am sărbătorit, unde au participat chiar și clienții noștri.

Eu sunt sigură că ai mei colegi sunt fericiți în UCMS by AROBS. Evident, mereu se poate face și mai bine, nu suntem perfecți, dar tot ceea ce gândim pentru ei ține de proiecte foarte frumoase, cu accent pe partea de retenție, pentru că avem, după cum am spus, colegi care sunt de mult timp în companie, dar și colegi noi, unii dintre ei sunt încă pe băncile facultății (zâmbește), care au rămas cu noi în urma unui internship.

Pe cealaltă parte, e foarte frumos să vezi cum oameni cu peste 10, 20 de ani de experiență în companie – avem chiar un coleg care este de peste 25 de ani cu noi, practic de când s-a înființat compania –  predau ștafeta altora.

Ce poți să ne spui despre softurile UCMS by AROBS dedicate companiilor? Cum ajută acestea departamentele de HR sau pe managerii departamentelor?

True HR și dp-Payroll sunt soluții inovatoare, configurabile și intuitive, dezvoltate pentru a ajuta managementul sau departamentele de resurse umane să automatizeze anumite sarcini, să gestioneze datele angajaților și să eficientizeze activitatea companiilor. Totul se realizează în format digital și în acest fel se elimină și birocrația.

Scopul acestor soluții software este să facă viața mai ușoară atât pentru management, cât și pentru angajați și să ofere o nouă perspectivă în ceea ce privește colaborarea dintre companii și personal. Totodată, sunt soluții integrate de management al resurselor umane și salarizare pentru noul context digital în modul de #workfromhome, #workfromoffice și hibrid.

Dacă ar fi să dai trei recomandări managerilor de HR din alte companii care ar fi acestea?

– Să aibă curajul să fie vulnerabili. Vulnerabilitatea este confundată cu starea de slăbiciune, pe când, în realitate, a fi „vulnerabil” înseamnă să ai curajul de a sta față în față cu dificultățile întâmpinate pe parcursul timpului, de a te deschide în fața celorlalți și de a construi împreună cu sinceritate. Consider că în acest mod îndepărtăm bariere.

Să facă eforturi în companiile lor pentru a obține bugete de automatizare și digitalizare, respectiv de implementarea unor soluții software de HR. Suntem în era digitalizării și este aproape de neacceptat, ca în aceste vremuri, să nu îmbrățișăm această etapă. Trebuie să ne gândim, alături de managementul general, cum putem să simplificăm lucrurile și viața oamenilor din compania noastră și să îi ținem în același timp aproape de noi.

Să formeze echipe fantastice cu colegii din marketing. Împreună pot lucra la proiecte minunate pentru employer branding și pentru employee experience, lucruri care ajută la retenția angajaților, dar și la creșterea brandului de angajator, atât de necesare acum, când totul se întâmplă online.

Legat de recomandarea ca managerii de HR să aibă o strânsă legătură cu departamentul de marketing, tu te implici direct în astfel de campanii în cadrul companiei? 

Da, toate proiectele, evenimentele, strategiile de retenție sau chiar cadourile, le gândesc împreună cu colegii mei de la marketing, inclusiv tot ce ține de social media. Eu am foarte mare încredere în ei și consider că ei mă pot ajuta foarte mult să cresc brandul de angajator și bineînțeles, este important și ca activitatea noastră să se vadă bine din online.

Cum arată Anca, cea din timpul liber, al weekendurilor și al momentelor de deconectare? Există diferențe între Anca de la birou și Anca de acasă?

Nu sunt prea mari diferențe. Anca e în acțiune de dimineața de la 8, când își duce copilul la grădiniță, până seara pe la 9-10, când îl pune în pat. Dacă este să vorbesc despre ce se întâmplă în timpul meu liber, pot spune că și atunci sunt în acțiune.

În weekend petrec cât mai mult timp cu copilașul meu, care are patru ani, cu soțul și cu prietenii. Ne place să luăm masa cu prietenii, să gătim pentru ei – mă rog, soțul gătește, eu strâng și spăl vasele.
Când reușesc, citesc și altceva decât cărți pentru copii, ne ocupăm de cabana noastră de la munte, iar când am prea mult timp liber, pictez. Am câteva tablouri, nu foarte multe pentru că durează și un an de zile să finalizez un tablou. Dar așa fac marii pictori, nu? Glumesc.

Pictura mă relaxează, pentru mine a făcut trecerea de la a fi perfecționist, la a nu privi lucrurile așa. Am învățat de-a lungul anilor că să fii perfecționist nu e neapărat o calitate.

În concluzie, probabil, Anca are nevoie de mai mult timp liber.

Ai dori să adaugi ceva pentru cititorii The Woman, referitor la 2022, despre ce urmează și ce se preconizează?

Mi-aș dori să fac o recomandare, dar bineînțeles fiecare alege dacă o îmbrățișează sau nu. Aș vrea foarte mult să văd mai multe companii în care managerii au încredere în oamenii pe care i-au angajat. Să îi angajeze și să îi lase să facă ceea ce știu să facă, nu să îi angajeze și să le spună ce să facă. Este important și consider că în acest fel poți construi mult mai multe.

UCMS THE WOMAN 2022-01-03

Campania Femei Puternice în HR este inițiată și susținută de către UCMS by AROBS. Companie inovatoare cu capital 100% românesc, UCMS by AROBS este specializată în dezvoltarea de soluții integrate de management al resurselor umane și salarizare, cu o experiență de peste 25 de ani pe piața din România.

O serie de interviuri cu femeile puternice din HR, care să prezinte calitățile lor excepționale de leadership, dar și cele necesare gestionării cu succes a relației dintre angajat și angajator vor marca luna martie, ca urmare a parteneriatului The Woman x UCMS by AROBS.