Imaginea Femeilor din Armata României, promovată de jurnalistul militar Anemona Toma

„Contribuim la transmiterea tradiţiilor, a crezurilor şi a valorilor. Copiii de militari cresc demni, corecţi, puternici, cu dragoste faţă de istorie, cu respectul şi conştiinţa trecutului şi responsabilitatea viitorului.”

(Anemona Toma, jurnalist militar și ofițer de relații publice)

Datorită faptului că tatăl meu este cadru militar, iar bunicii mei asemenea, am avut, încă din copilărie, un respect deosebit pentru semnificația uniformei militare, simbol cu o structură ce are o însemnătate enormă, de la prestanța oferită celor care o îmbracă, la asumarea implicată în purtarea ei responsabilă.

A fi militar reprezintă mai mult decât o meserie, fiind o credință acerbă, în primul rând, în tine, în forțele proprii și în puterea de a-ți depăși limitele, o conștiință în valoarea trecutului, în prezent și în viitorul pe care îl creionăm împreună, ca popor.

944059687

Armata îți cultivă iubirea pentru ceea ce ai fost, ești și tinzi să devii, transmițând din generație în generație disciplina de a trăi fiecare zi cu respectul pentru ceea ce suntem și cu asumarea pentru alegerile viitorului. Nu oricine este construit pentru a fi cadru militar, cum nu toată lumea și-a păstrat credința în ceea ce are de oferit această națiune.

Femeile din Armata României își desfășoară activitatea zilnică asemenea bărbaților militar, căci în armată diferența între bărbați și femei nu există, fapt ce dovedește că adevărata forță nu este reprezentată de cea fizică, ci constă în munca pentru atingerea țelulul suprem, în viziunea asupra unui viitor promițător pentru următoarele generații.

received_1601308093212976

Anemona Toma, jurnalist militar și ofițer de relații publice, este una dintre femeile care reprezintă cu mândrie Armata României. În interviul acordat Revistei Digitale The Woman, ne dezvăluie ce înseamnă cu adevărat responsabilitatea de a fi militar, care este realul patriotism, dar și cum se împacă statutul de femeie militar cu cel de mamă.

Cu o vastă formare și o continuă perfecționare profesională, dar și mamă a trei copii, Anemona Toma susține și promovează imaginea femeilor din armată, atât în mediul on-line, prin Pagina Femeilor din Armata României, dar și prin alte proiecte importante, cum este Proiectul „ 174 motive să zâmbești”, realizat în colaborare cu fotograful Cristian Manta, inițiatorul acestui demers.

Când ai realizat că îţi doreşti o carieră militară? Cine ţi-a insuflat dragostea pentru acest domeniu, în care procentajul femeilor este mult mai mic decât cel al bărbaţilor?

Provin dintr-o familie de militari şi, încă din copilărie, am fost fascinată de lumea aceasta, atât de corectă, dreaptă, strictă, dar extrem de înţeleaptă, cu o dragoste imensă faţă de țară. Când am îmbrăţişat această carieră, nu a fost doar o provocare, ci a fost dorinţa de a face parte din acest întreg, de a avea posibilitatea să mă dezvolt, alături de oameni care împărtăşesc aceleaşi valori şi sentimente.

DanielArmeanu4

Militarii sunt aceia care scriu istoria şi păstrează vie memoria celor care au clădit și au apărat România. Cum să nu iubeşti oamenii în sufletele cărora idealurile unei naţiuni primează în faţa intereselor personale? Cum să nu-i admiri pe cei cărora Imnul Naţional şi tot ceea ce este românesc le provoacă emoţii atât de puternice? Eu fac parte dintre cei care se emotionează în momentul în care militarii intonează într-un glas comun „ Deşteaptă-te române”, pentru că ştiu că aici sunt strânse toate durerile noastre.

Ce presupune specificul activităţilor zilnice ale unei femei, cadru militar?

În Armata României nu există diferenţe între femei şi bărbaţi. Fiecare ne asumăm asta în momentul în care optăm pentru cariera militară. Femeile militar au exact acelaşi program, aceleaşi sarcini, aceleaşi drepturi şi obligaţii. În funcţie de eșalonul la care lucrăm, programul zilnic impune anumite activităţi.

RomulusBruma

De exemplu, dacă suntem într-un exercițiu, la trageri, într-un poligon, femeia trebuie să fie capabilă să îşi conducă tancul, să îşi doboare ţintele sau să îşi comande compania exact ca orice alt militar, fară excepţii. Suntem mult timp plecați în misiuni, în țară sau în afara ei: în teatrele de operații din Kosovo, Afganistan sau Bosnia și Herțegovina, unde avem colegi care depind de acțiunile noastre, de ordinele pe care le dăm.

Sunt momente în care viaţa oamenilor pe care îi avem în subordine stă în decizia noastră, pe care, de cele mai multe ori, este necesar să o luăm în fracţiuni de secundă şi în situaţii limită. Datorită acestui fapt, indiferent de gen, colectivele de militari sunt unite. Facem și mult sport, în cadrul pregătirii zilnice, deoarece condiţia fizică este o cerinţă obligatorie a militarului profesionist.

16807504_1912456205653307_2230298161384875457_n

În acelaşi timp, contribuim la transmiterea tradiţiilor străbune, a crezurilor şi valorilor înaintaşilor noştri. Copiii de militari cresc demni, corecţi, puternici, cu dragoste faţă de istorie, cu respectul şi conştiinţa trecutului, cu iubirea ţării în suflet şi responsabilitatea viitorului națiunii.

Care este idealul spre care tinzi, din punct de vedere profesional?

Sunt genul de om care pot să accept orice limită, atâta timp cât regula impusă are sens. Militarii sunt oameni foarte stricţi, unul dintre principalele beneficii ale unei cariere militare fiind tocmai necesitatea de autoperfecţionare permanentă. Pentru a putea ajunge cât mai sus în ierarhia militară, trebuie să studiem cât mai mult şi să parcurgem mai multe etape educaţionale.

Sunt o persoană energică şi foarte implicată în domeniul în care activez. Pentru mine nu există „ nu pot” şi, oricât de complicat îmi pare ceva, întotdeauna caut calea de a face ca lucrurile să se întâmple.

DanielArmeanu6

Soluţiile există întotdeauna, trebuie doar să ne dorim să realizăm şi să nu acceptăm eşecul. Femeia are darul de a pune un strop de magie în orice şi de a considera că ceva este finalizat doar atunci când ea a învins. Visul oricărui ofiţer cu grad superior este să îşi vadă cariera încununată cu stele, aşa că nu sunt cu nimic diferită, vreau să apară prima mea stea şi apoi mai vedem.

Avem femei militar care au primit gradul de general sau cărora le-au fost încredinţate funcţii de comandă în Armata României. Sunt extrem de mândră de ele şi de performanţele lor şi, cu siguranţă, îmi sunt un model permanent.

Ce ne poţi spune despre Pagina Femeilor din Armata României? Ce sfaturi ai oferi tinerelor, aflate la început de drum, care îşi doresc o carieră militară?

Pagina femeilor din Armata României este un proiect personal, născut din dorinţa de a promova aceşti frumoşi soldaţi, care au optat pentru o carieră militară şi, mai mult decât atât, au ajuns să îşi îndeplinească misiunile încredinţate cu succes, dărâmând bariere şi prejudecăţi. 

Curajul, dăruirea, ambiţia, şi performanţele lor sunt reale exemple pentru toate tinerele, care îşi doresc să ajungă sus şi să îşi depăşească limitele. Le recomand să creadă în ele şi să nu se abată de la visurile lor, să îşi găsească forţa de a treace peste orice obstacol şi puterea de a izbuti, chiar şi acolo unde pentru alţii pare imposibil.

17265228_1926565694242358_1818759457991293021_n

Viaţa în armată nu este uşoară, dar este atât de frumoasă! În momentul în care ai ales acest drum, îţi asumi orice sacrificiu. Nu oricine poate face faţă volumului de muncă, antrenamentelor permanente, adaptării la regimul cazon, restricţiilor impuse de caracterul misiunilor şi stilului acesta de viaţă, care ne cere performanţă 24 de ore pe zi, în orice moment, indiferent de situaţie. 

Uneori ne petrecem sărbătorile în câmpul de instrucţie, poate nu vom fi acasă la aniversările persoanelor dragi, poate este necesar să plecăm luni sau ani de lângă familie, copiii noștri cresc în grija bunicilor sau a unui singur părinte şi altcineva îşi asumă rolul de mamă în locul nostru. Dacă nu ai forţa să lupţi cu toate acestea, nu eşti născut militar!

Care consideri sunt atuu–urile femeilor militar, iar, dacă ai putea să caracterizezi femeile din Armata României în trei cuvinte, care ar fi acelea?

Femeile sunt mult mai ambiţioase şi dornice să demonstreze că pot, că ştiu, că vor şi că au toate ingredientele necesare unei cariere de succes. Femeile sunt puternice, capabile de sacrificii fizice şi psihice intense, punând mult suflet în tot ceea ce fac şi deținând capacitatea de a nu se lăsa învinse, indiferent cât de greu le-ar fi. 

17201075_1919617421603852_5080460473832070897_n

De-a lungul timpului, femeia şi-a demonstrat puterea, a luptat pentru drepturile ei şi şi-a depăşit statutul, prin care era considerată slabă, inferioară şi potrivită doar în sfera casnică şi maternă. Femeia timpului prezent conduce, analizează, planifică şi realizează proiecte în orice domeniu, obţinând performanţe la cel mai înalt nivel. În domeniul militar, femeia a reuşit să schimbe mentalităţi şi să învingă vechile percepţii şi stereotipuri.

Nu ne lăsăm mai prejos şi nu ne eschivăm sub nicio formă, mândria că ne-am dus fiecare misiune la bun sfârşit fiind cu atât mai mare. Când suntem conștienți că viaţa oamenilor depinde de noi şi că modul profesionist, în care ne desfăşurăm activitatea, îi aduce teferi, înapoi la familiile lor, ajungem să fim pe deplin încrezători că nu mai există sentiment de împlinire mai înălţător. Femeile din Armata României sunt PUTERNICE, DEVOTATE și CAPABILE!

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: Daniel Armeanu, Romulus Bruma, Cristian Manta, Adrian Sultanoiu, armataromaniei.ro, facebook.com – Pagina Femeilor din Armata României