A început un business în industria florilor atunci când nu erau școli de business deși știau că nu sunt singurii care mizează pe dorința de a face lucrurile bine. Fac parte din generația celor intuitivi în business, care au testat, s-au documentat și au învățat suficient de mult încât să construiască un business evaluat la 8 milioane de euro. Ioana și Gabriel Molnar sunt cei care au crezut că în orice vremuri, dacă faci ceva mai bine decât ceilalți, vei avea succes. Și au avut dreptate când au mizat pe succesul Florăriilor Magnolia și pe capacitatea lor de a livra emoții oriunde în lume. Am povestit într-un interviu cu Ioana despre traseul profesional, dificultăți și satisfacții ale unui business cu flori.
România dezvoltă antreprenori care învață din greșeli, care nu s-au bucurat de școli de business care să-i pregătească pentru ce înseamnă să conduci o afacere. Cum ai descrie experiența unui business început în urmă cu 22 de ani, comparativ cu contextul și start-ul pe care îl au afacerile pornite astăzi?
Pot spune că am avut parte de dezavantajul faptului că nu erau școli de business, însă nu eram doar noi în această situație, ci întreaga generație. Ce am făcut noi? Am avut intuiție bună, dorință de a învăța și de a ne autodezvolta, am citit și am muncit foarte mult. În ziua de astăzi, se vede progresul în școlile de business din România, iar accesul la informație este incomparabil mai facil. Ceea ce cred cu tărie este că, în orice vremuri, dacă faci ceva mai bine decât ceilalți, ai succes.
Magnolia este un business puternic, de familie, pe trend ascendent, care a atins anul trecut cifra de afaceri de 8 milioane de euro. Care crezi că este secretul unui business sănătos?
Odată ce ne-am stabilit scopul, ne-am definit misiunea și viziunea companiei, am fost consecvenți și nu ne-am abătut. Formarea unei echipe de oameni prețiosi cred că este inima unei companii. Ne dorim ca fiecare om în parte să exceleze în domeniul lui și să devină mai bun decât noi.
Online vs offline: Cum diferă comportamentul consumatorului în funcție de asta, ce se comandă cel mai des și ce procent din comenzi vine din mediul online?
Ponderea valorică a vânzărilor offline este de 56% față de 44% în online. Se remarcă însă o creștere procentuală de la an la an, cu precădere în online. În majoritatea cazurilor, clienții care dăruiesc flori prin intermediul nostru, fie că o fac online sau offline, rămân atasați brandului.
În ceea ce privește preferințele clienților, floarea cea mai comandată este trandafirul, în special cel roșu.
Foarte mulți dintre clienții noștri (47%) sunt în afara tării: UK, Italia, Spania, SUA, Germania, Franța. Ei trimit flori celor dragi de acasă și, de cele mai multe ori, florile sunt însoțite de cadouri. Majoritatea clienților nostri offline sunt cei care preferă o experiență reală în florărie. Putem spune că mai mult de jumătate din clienții Magnolia sunt fideli, statisticile indicând un procent de 55 % al clienților returning.
Care sunt cele mai mari provocări care vin la pachet cu un business de flori?
Cea mai mare provocare este că lucrăm cu o marfă foarte perisabilă, iar legislația din România nu susține această industrie. Trebuie să fim rapizi și creativi în egală măsură.
O altă provocare este că floriștii nostri trebuie să creeze buchete costumizate,
în funcție de informațiile pe care le primesc de la expeditor despre destinatar. E nevoie de empatie, abilități de comunicare și extrem de multă creativitate.
Livrați flori oriunde în lume: Care a fost cea mai neobișnuită cerință pe care ați avut-o?
Au fost multe cerințe speciale din partea clienților noștri. Dincolo de flori, de fapt oamenii transmit emoții și sentimente cu ajutorul nostru. Am livrat flori pe vase de croazieră, pe insule exotice, chiar pe scaunul unui avion, un superb buchet de trandafiri și un inel de logodnă însoțit, desigur, de un mesaj. Odată ce clienții noștri văd încărcătura emoțională pe care o pot transmite cu ajutorul unui buchet, sunt atât de impresionați, încât revin la noi foarte încrezători.
Florile se comercializează în tot felul de forme: de la piețe volante, la buchete care sunt desprinse parcă din reviste. Cum menții relația cu furnizorii – mai ales cei internaționali – și ce crezi că lipsește pieței în care activezi?
Departamentul nostru de marketing identifică preferințele, apoi le transmite departamentului de achiziții care are menirea de a găsi în permanență la cei mai buni furnizori produsele cele mai potrivite. Suntem mereu ancorați în trend și menținem o relație vie și sănătoasă cu furnizorii noștri direcți, prezenți pe mai multe continente: Europa, America de Sud, Asia. Ne bucurăm că în ultimii ani clienții din România au devenit mult mai sensibili în ceea ce privește arta florală.
Extinderea către noi locații vine cu responsabilitate atât din partea voastră, cât și a celor care deschid noua franciză. Cum vă asigurați că în oricare florărie Magnolia v-ar trece pragul clienții, vor avea parte de aceeași experiență plăcută?
Cum spuneam mai devreme, lipsa unor companii cu istorie a fost un dezavantaj. Ca atare, tot ce am învățat, a fost pe cont propriu. Când am început extinderea, am realizat cât e de greu de controlat un magazin la distanță, de exemplu, Constanța. Ca atare, am început să proceduralizăm întreaga companie. Astăzi, vedem în statistici toate aspectele de bază ale magazinelor (imaginea florăriilor, interacțiunea personalului Magnolia cu clienții, etc). Cele mai multe magazine ale noastre sunt proprii. Preferăm această variantă, francizelor.
Știm că v-ați extins de curând pe piața din Vest: o nouă locație în Timișoara și planuri pentru Ungaria. De ce țineți cont atunci când decideți să vă extindeți printr-o franciză sau dimpotrivă, să nu explorați o piață nouă?
Atunci când decidem să deschidem o florărie, numărul comenzilor online venite prin site-ul nostru pentru acea zonă reprezintă cel mai bun barometru. A fost și cazul Timișoarei, unde există o cerere foarte mare pentru produsele Magnolia. Din același motiv, vom deschide o florărie proprie până la finalul anului și în Sibiu.
Cum este Ioana, când nu este implicată în afaceri? Care sunt pasiunile tale?
Poate sună a clișeu, dar adevărata mea pasiune este familia. Îmi place să-mi petrec timpul cu oameni dragi inimii mele și ador să gătesc. Cred că, în esență, îmi plac lucrurile simple.
Ce sfat ai avea pentru cei care încă stau pe gânduri spre a-și urmări visul?
Întotdeauna am încurajat oamenii să își urmeze visurile. Cred că, mai întâi e sănătos să ne asigurăm că acele visuri sunt ale noastre, nu un moft de moment sau visul altcuiva care credem că ni s-ar potrivi și nouă. Odată ce ne-am convins că acel vis ne definește și este menirea noastră, putem să îl urmăm cu încredere.