,,Industria de PR din România este pe picior de egalitate cu orice agenție de PR din lumea largă!”| Ada Teslaru, consultant de comunicare independent

Fost redactor-șef al revistelor Viva! și Story, acum consultant independent, Ada Teslaru face comunicare de mai bine de 20 de ani. Este specializată în media relations, influencer management și experiential marketing.
În ultimii ani, a coordonat și implementat numeroase proiecte de branded content pentru clienții agențiilor unde a lucrat – Graffiti PR și Publicis Groupe.

Din 2021 este membru al comitetului de organizare al Romanian Creative Week.
Colaborează constant cu Cristian Mungiu, atât pentru promovarea filmelor acestuia, cât și pentru promovarea proiectelor sale de industrie. În această vară, cei doi au colaborat din nou, de această dată pentru lansarea în România a filmului R.M.N., cel mai recent lungmetraj al cunoscutului regizor, deținător al unui Palme D’Or.

O cunoșteam pe Ada Teslaru prin intermediul ecranelor. Mereu mi-a dat impresia unui om autentic, implicat, cu o energie parcă inepuizabilă. În momentul în care am întâlnit-o personal am realizat câtă pasiune trebuie să existe în cineva care își iubește real meseria și proiectele în care e implicat, dar și oamenii cu care interacționează constant. 

Când vorbește despre munca sa efectiv i se luminează fața și te face să-ți dorești să afli cât mai multe, să te lași inspirat neîncetat și să o asculți la nesfârșit. Este, după cum spune chiar ea, un om cu adevărat pasionat.

Processed with MOLDIV

Ada Teslaru în dialog cu Diana Turcu la RWC 2022

Ada Teslaru are o impresionantă carieră jurnalistică, fiind primul redactor-șef VIVA, urmată printre altele de un parcurs de aproape un deceniu în PR și publicitate. Mi-a făcut mare plăcere să o întâlnesc la Iași, în cadrul echipei Irinei Schrotter, la Romanian Creative Week cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești.

În interviul acordat Revistei The Woman, Ada ne-a vorbit despre lumea PR-ului și despre proiecte de suflet, dezvăluindu-ne cum reușește să-și transforme jobul într-o pasiune full-time.

Ce te-a determinat să intri în lumea PR-ului?

A fost continuarea firească a muncii de la revistă. Am condus atât VIVA, care a fost prima revistă despre celebrități, cu celebrități din România. Apoi am trecut la Story, pentru că mi s-a părut extrem de provocator să conduc o revistă săptămânală despre celebrități, care să nu fie a gossip magazine, ci să fie chiar o revistă despre celebrități, de calitate, dar care să-și poată menține și ritmul săptămânal. Și acolo am interacționat cu foarte multe vedete și cu proto-influencerii de astăzi. 

Processed with MOLDIV

Ada Teslaru alături de Andreea Esca și Alexandre Eram la prima petrecere VIVA în 1999 (stânga) și alături de Mihaela Rădulescu la petrecerea VIVA 2000 (dreapta)/ viva.ro

În 2010, în momentul în care a venit criza financiară, problema mea nu era că nu mai aveam bani de salariu, cum aveam înainte, ci am avut această imensă problemă a faptului că nu mai erau bani să poți să faci produsul.

Și am zis ,,Ok, atunci cea mai bună variantă e zona de PR. Am conexiunile, știu oamenii, am deja o relație cu ei, am încredere în mine.” Și m-am dus acolo. Am început într-o primă fază doar cu celebrity management, marketing și influencers marketing. Dar între timp, s-a transformat într-o carieră.

În momentul de față, mă ocup de activități de la zona de corporate communication, până la lifestyle influencers sau ce apare mai nou. Și mă bucur că încă reușesc să țin pasul.

Cum consideri ca s-a schimbat lumea PR-ului în ultimii 10 ani?

Fără îndoială, s-a profesionalizat foarte mult. Cunosc destul de bine mediul agențiilor de PR din România și este o încântare să vezi cât de multe agenții au departamente foarte serioase, care se ocupă de sustenabilitate și de CSR și cum aduc aceste subiecte pe agenda zilei, pentru că devin din ce în ce mai importante. Practic, este greu să mai găsești o zonă în care să nu fie vorba despre sustenabilitate, de la modă, la banking, până la industrii poluante. 

Peste tot găsești preocuparea pentru sustenabilitate.

Ada Teslaru 2018: morodan-academy.ro

Ada Teslaru la GIN | Get Influence Now – Morodan Digital Influencers Academy – 2018/ morodan-academy.ro

După aceea, există această specializare legată de influenceri, care are deja subspecializări. Vorbim despre agenții care au oameni care sunt dedicați doar Instagram-ului, alții care sunt dedicați Tik-Tok-ului. Mai nou, începe să fie popular Twitch-ul, datorită componentei de gaming și de live streaming etc. Sunt specializări pe care în urmă cu ceva vreme nu le aveai, dar care acum există în agenții și sunt acoperite foarte bine. 

Mi se pare că industria de PR din România este, la modul sincer, pe picior de egalitate cu orice agenție de PR din lumea largă!

Ai vreun regret profesional?

Nu în mod particular, pentru că nu am putut niciodată să fac lucruri care nu-mi fac plăcere. Au contat mai puțin banii, dar a fost important să-mi facă plăcere lucrurile pe care le fac.

Încă sunt pasionată, încă nu mă deranjează să pierd nopțile, dar să-mi fac treaba bine, să mă asigur ca un proiect iese impecabil. Nu am foarte multe regrete. Regrete profesionale în niciun caz. 

Cred că și cele pentru care aș fi putut avea la un moment dat regrete, acum privind retrospectiv, au fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla la momentul acela.

Ada Teslaru si Bob Toma, foto Oltin Dogaru:noemimeilman.com

Ada Teslaru & Bob Toma, Histoire D’O/ foto Oltin Dogaru, noemimeilman.com

Când am decis să plec de la revistă, m-am decis într-un moment în care, dacă aș fi rămas, mi s-ar fi dus pasiunea pentru lumea asta, m-aș fi acrit și m-aș fi amărât, pentru că situația era foarte dificilă din punct de vedere financiar. Apropo, era imposibil să mai faci o revistă de calitate.

După aceea, inclusiv aici în comunicare, am plecat după 10 ani de lucru dintr-o agenție într-o altă agenție. Am stat acolo un an de zile. Am simțit că e momentul să merg mai departe și-am început din ipostaza de soloprenor. Cred că sunt printre fericiții sorți, nu am mari regrete profesionale.

Dacă ai putea să te caracterizezi în doar 3 cuvinte, ca profesionist, care ar fi acelea?

Cred că realmente, cel mai important este faptul că sunt curioasă și am o curiozitate care câteodată e bolnăvicioasă. Dacă găsesc un subiect care mi se pare interesant, despic firul în patru. Mă duc până la esență, caut să aflu tot ce se poate afla despre subiectul respectiv.

Asta mă ajută în momente în care mă aștept mai puțin, adică pare că e așa: ,,Iată cum și-a pierdut timpul să învețe și lucrul acesta!”, dar apoi, exact când e mai important pentru mine, vine de undeva din spatele minții și uite că îmi e de folos.

Cred că acesta este atributul profesional cel mai important.

Ada Teslaru 2022: cristinastanciulescu.ro

Ada Teslaru la RCW 2022/ cristinastanciulescu.ro


Al doilea lucru: sunt un bun
conector. 

În această industrie este foarte important nu doar să pui oamenii laolaltă, dar să știi ce oameni pui laolaltă și asta este mai degrabă o abilitate nativă. 

Al treilea aspect care mă caracterizează din punct de vedere profesional este faptul că am reușit să mă mențin tânără, în pofida vârstei. Fac parte dintr-o industrie în care media de vârstă e scăzută.

În industrie sunt puțini oameni de vârsta mea care reușesc să interacționeze sau să facă parte din echipe, dar și să colaboreze cu cei mai tineri. Chiar nu am avut niciodată această problemă și mă bucură mult.

By Diana Turcu, Editor The Woman Magazine

Surse foto: viva.ro, morodan-academy.ro, noemimeilman.com, cristinastanciulescu.ro

Foto copertă: Christian Tudose