Programul de pre-accelerare pentru start-up-uri de tehnologie Innovation Labs se pregătește de ediția a 12-a, în cadrul căreia se anunță modificări importante. Astfel, construind pe experiența acumulată anterior, programul creează o curriculă unică, adaptată cerințelor actuale ale start-up-urilor aflate la început de drum, care va fi lansată în programul din București. Inițiativa este coordonată de către Flavia Husar, Co-founder al Innovation Labs și Chief Innovation Officer și Ana-Maria Spătaru, Head of Process Excellence. Organizatorii plănuiesc ca, după ediția de anul viitor, să permită, în premieră, accesul în regim open source la o serie de resurse digitale ale programului de care va beneficia întregul ecosistem.
Veștile bune nu se opresc aici. Innovation Labs anunță un parteneriat strategic pe termen lung cu fondul de investiții Early Game Ventures. Pentru început, aceștia vor investi 500.000 Euro într-un start-up din cohorta 2024 a programului – echipa câștigătoare urmând să fie anunțată în cadrul festivității de premiere Demo Day din 28 mai 2024. Valoarea investițiilor este preconizată să crească în edițiile viitoare ale Innovation Labs.
Acest parteneriat reprezintă o confirmare a valorii pe care programul Innovation Labs o aduce în ecosistemul antreprenorial românesc de tehnologie încă din 2013, dar și al impactului educațional pe care îl are în marile centre universitare din România, în contextul parteneriatului cu 19 universități din țară. În plus, colaborarea cu fondul de investiții va contribui la creșterea conștientizării și a gradului de educație a fondatorilor în ceea ce privește procesul de investiție.
Reprezentanții Early Game Ventures vor participa în perioada de recrutare a participanților la program, alături de organizatorii locali ai Innovation Labs, la o serie de evenimente conexe în centrele în care Innovation Labs este prezent la nivel național (București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara), precum și în unele dintre centrele secundare afiliate acestora. Aceste evenimente vor fi anunțate de către comunitatea Innovation Labs și partenerii locali, începând din luna ianuarie a anului 2024.
„Programul InnovationLabs 2024 se concentrează din punct de vedere al susținerii startup-urilor pe a aduce tehnologia mai aproape de nevoile de business, pe a-i ajuta pe tinerii studenți și absolvenți să dezvolte proiecte care pot fi convertite într-un business, în produse de interes real ce pot fi duse în piață”, a declarat Daniel Rosner, Co-founder & Chief Growth Officer al Innovation Labs.
În completare, Flavia Husar, Co-founder & Chief Innovation Officer al Innovation Labs a precizat faptul că: „pe lângă modificările pe care le aducem programului din punctul de vedere al structurii, curriculei și al focusului mai mare pe mentorat 1:1, vom mai adăuga această componentă de educație în domeniul investițiilor, care preconizăm că va ajuta nu doar în contextul parteneriatului cu Early Game Ventures, dar și în general pentru explicarea acestui proces destul de complicat de înțeles”.
Dan Călugăreanu, Partner al Early Game Ventures, a rezumat viziunea colaborării dintre programul educațional și fondul de investiții: „A scrie cod este foarte frumos, a face un produs este minunat, dar să-l și vinzi este țelul spre care vrem să îndreptăm fondatorii: să facă un produs pe care să îl pună într-o piață reală”.
„Una dintre valorile importante ale Early Game Ventures este să inspire și să ducă la nivelul următor ideile tinerilor, să le integreze în mediul de business, să înțeleagă cum se dezvoltă și scalează o companie și să învețe regulile jocului de atragere de investiții. Asocierea noastră cu Innovation Labs are un obiectiv pe termen lung, adăugând o dimensiune de business la educația tehnică, deschizând posibilitatea viitorilor antreprenori de a crea sinergii în diferite domenii, pe diverse verticale”, a mai precizat Dan Călugăreanu, Partner al Early Game Ventures.
Innovation Labs așteaptă cât mai multe echipe să participe la ediția a 12-a a Innovation Labs, care va fi deschisă prin 4 hackathoane desfășurate la nivel național la începutul lunii martie.