O expresie des întâlnită, atât în cinematografie, cât și în literatură, intuiția feminină este definită de către experți ca stare pe care o avem, atunci când ne dăm seama de anumite lucruri, fără ajutorul gândirii raționale. Studiile intenaționale arată că femeile beneficiază de o capacitate intuitivă mult mai profundă decât cea a bărbaților, fiind capabile să înțeleagă mult mai repede emoțiile și limbajul non-verbal.
Intuiția este adesea întâlnită ca „ revelație”, „ voce interioară”, „ al șaselea simț” sau „ instinct”. Cauza se pare că este una anatomică, situată la nivelul traseelor nervoase, care leagă cele două calote ale creierului, femeile fiind cele care se bucură de o mai bună conectare a celor două jumătăți ale creierului.
Într-un studiu publicat de British Journal of Psychology, intuiția este definită ca fiind ceea ce se întâmplă atunci când creierul nostru caută prin amintiri, prin experiențele trecute, oferind semnale externe, pentru a ne ajuta să luăm decizia potrivită:
„ Intuiția constă în acea reacție a creierului, care corelează experiențele trecute cu indicii venite din exterior, într-un anumit moment, pentru a permite luarea unei dezicii. Pentru că se întamplă atât de repede și la nivel subconștient, se numește proces intuitiv. ”
Potrivit Dr. Judith Orloff, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, există neurotransmițători, care răspund la stimuli exteriori și la emoții, nu doar la experiențele trecute. Aceste semnale se transmit creierului, care joacă un rol esențial în intuiție.
Pentru a ne dezvolta intuiția, am putea începe prin a asculta mai mult semnalele pe care corpul le transmite, încercând să privim la nivel neutru problema, care urmează a fi rezolvată. Deși este demonstrat faptul că fiecare individ se naște cu intuiție, se pare că femeile, în special personalitățile creative, sunt înzestrate cu o intuiție mai profundă.
În anul 1983, Christine de Lacoste-Utamsing, de la Universitatea Columbia, a demonstrat că femeile prezintă fascicule de fibre nervoase în corpul calos, cel care leagă cele două emisfere cerebrale, care sunt mai voluminoase decât la bărbați.
Acest fapt ajută la un schimb mult mai intens de informații între cele două părți ale creierului și la o mai bună capacitate de rezolvare a problemelor. Femeile au, de asemenea, emisfera dreaptă, cea responsabilă cu partea emoțională, mai mare, motiv pentru care își ascultă mai bine intuiția, bărbații fiind mai raționali în luarea deciziilor.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: adevarul.ro, resenhavirtual.com, descopera.ro, bucurestifm.ro. Surse articol: bps.org.uk, tonica.ro