Jacinda Ardern, cel mai tânăr premier neo-zeelandez al ultimilor 150 de ani

Jacinda Ardern a devenit cea mai tânără femeie premier, aleasă în Noua Zeelandă, dar și al doilea cel mai tânăr dintre toți prim-miniștrii neo-zeelandezi, după Edward Stafford, care a devenit premier în anul 1856. Membră a Partidului Laburist, Ardern a devenit președinte al formațiunii în luna august, după ce predecesorul ei, Andrew Little, a demisionat la începutul campaniei electorale.

ja4

Politicianul Jacinda Kate Laurell Ardern a fost aleasă premier la 26 octombrie 2017, devenind cel mai tânăr șef al guvernului din lume, când a preluat funcția la vârsta de 37 de ani. După ce a absolvit Universitatea din Waikato, în anul 2001, Ardern și-a început cariera ca cercetător. Mai târziu, a lucrat în Regatul Unit în calitate de consilier politic al primului-ministru britanic Tony Blair.

Aceasta a devenit deputat în anul 2008, o poziție pe care a deținut-o aproape zece ani până la alegerea sa în din  2017. Jacinda Ardern a fost aleasă în unanimitate ca lider adjunct al Partidului Laburist din Noua Zeelandă, la 1 martie 2017, în urma demisiei lui Annette King.

ja2

Premierul se descrie atât ca social-democrat, cât și ca progresist, susține mobilitatea forței de muncă și se opune reducerilor fiscale pentru persoanele cu venituri mari. Ardern și-a stabilit prioritățile pentru țară, spunând că intenționează să abordeze urgent problema schimbărilor climatice și să îmbunătățească viața femeilor la domiciliu și la locul de muncă.

După preluarea mandatului, Jacinda Ardern a spus că guvernul său va fi „concentrat, empatic și puternic”. Ardern este cea de-a treia femeie prim-ministru din Noua Zeelandă după Jenny Shipley (1997-1999) și Helen Clark (1999-2008).

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Processed with MOLDIV

Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: time.com, thetimes.co.uk., pinterest.com.