JO, artistă: „Cine pierde pasiunea pentru muzică, se pierde pe sine ca artist.”

Călătoria muzicală a lui JO a început încă din copilărie. Când avea 2-3 ani cânta toate reclamele de la TV. Serios s-a apucat de treabă pe la vârsta de 12 ani, când părinții săi au fost chemați la școală de profesoara sa de muzică. „Am fost o binecuvântată. M-au susținut toți oamenii din jurul meu… familia, prietenii, profesorii…”, a declarat ea într-un interviu anterior.

Familia ei a susținut-o de mică și o susține în continuare: „M-au susținut de mică și mă susțin în continuare”. Lor le trimite întotdeauna prima dată o piesă imediat cum o înregistrează în studio, cu ei se sfătuiește întotdeauna înainte de a lua o decizie importantă în carieră și în ei are cea mai mare încredere.

Ei i-au fost alături atunci când a participat la emisiuni precum „X Factor” și „Te cunosc de undeva”, emisiuni care au pus-o pe harta industriei muzicale românești; ei i-au fost alături în procesul devenirii ei profesionale; și tot ei i-au fost alături atunci când ea s-a făcut remarcată ca artistă prin hituri precum „Până vara viitoare” (feat. Randi).

„Relația mea cu muzica e foarte intimă. Îi spun muzicii tot ce nu știu nici mie să-mi spun.

Am stat de vorbă cu JO despre relația sa cu muzica, despre procesul prin care s-a maturizat atât ca femeie, cât și ca artistă, precum și despre cine este ea, atunci când nu e pe scenă.

Credit foto: Ștefan Dani

Care au fost genurile muzicale sau, mai specific, artiștii muzicali cu a căror muzică ai crescut încă din copilărie?

Prima piesă pe care am învățat-o cu adevărat și pentru care ne-am străduit să găsim negativul, pentru a o interpreta la serbări sau alte evenimente școlare, a fost „Doar o clipă” de la Andra. Influențele Andrei au jucat un rol semnificativ în evoluția mea în această carieră și rămâne una dintre artistele mele preferate.

În copilărie ascultam diverse genuri muzicale, atât românești precum N&D, 3SudEst, cât și internaționale, de la Rihanna, Beyoncé și Michael Jackson la trupe rock precum Paramore, The Script sau 30 Seconds to Mars. I know, „o ciorbă” de influențe muzicale, dar tot acest amalgam de stiluri diverse m-a ajutat să îmi dezvolt abilitățile de interpretare și să îmi îmbogățesc cultura muzicală.

Dacă ai putea să te întorci în timp și să spui un singur lucru versiunii tale din copilărie care tocmai și-a descoperit pasiunea pentru muzică, care ar fi acela și de ce?

„Să nu uit nicio secundă ca pasiunea e cea care trebuie să primeze întotdeauna.”

E ușor să te fure valul în această industrie. Vor fi mulți oameni care îți vor demonstra că e mai mult despre business decât despre pasiune, însă ceea ce arde înăuntru este întotdeauna mai important.

Cum crezi că te-ar descrie prietena ta cea mai bună și / sau prietenii tăi cei mai apropiați?

Eu și prietena mea cea mai bună suntem soul-sisters. Îmi spune mereu ca sunt un suflet mare, bun și un om de încredere, pe care se poate baza oricând.

„Aud deseori de la oamenii din jurul meu că îmi iubesc sufletul și asta mă face să cred că am reușit.”

În ce fel a contribuit participarea ta la emisiuni precum „X Factor” și „Te cunosc de undeva” la conturarea parcursului tău profesional pe scena muzicală românească? Care simți că este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o despre ceea ce înseamnă să fii artist participând la astfel de emisiuni?

„X-Factor” a fost rampa mea de lansare în această industrie. A contat nemărginit participarea mea in emisiune. Genul acesta de producții TV ajută atât timp cât și tu te ajuți.

Cel mai important este să fii sincer în primul rând cu tine, apoi cu cei de acasă care te privesc, pentru că pe ei nu poți să-i păcălești niciodată. Cu cât ești mai autentic și adevărat, cu atât mai repede ajungi la inimile oamenilor.

Credit foto: Ștefan Dani

Care-ai spune că este atuul pe care-l aduci tu pe scena muzicală românească?

Nu am trăit niciodată comparându-mă cu ceilalți. Eu știu cine sunt și ce înseamnă muzica mea, iar pentru mine ea vindecă. Fac muzică din adâncul sufletului meu pentru suflete care au nevoie să audă și să simtă.

Trăiesc pentru oamenii care îmi ascultă muzica și îmi spun ca au trecut peste momente grele din viața lor cu ajutorul pieselor mele. Probabil mai sunt artiști care gândesc așa, iar asta chiar mă bucură, pentru că muzica e medicament, iar cei care pot să-l dea oamenilor sunt binecuvântați cu cel mai frumos dar. 

„Muzica e medicament.”

Cine este JO, din punct de vedere muzical, astăzi? Dar în plan personal?

Îmi place să cred ca nu există diferențe prea mari între cele două planuri. Sunt o persoană foarte transparentă și nu țin departe de ochii lumii ceea ce sunt în viața personală.

Sunt un om simplu, sincer și fericit. Iubesc mult viața, animalele, oamenii, natura. Ador să călătoresc atunci când am timp liber, iar atunci când este vorba de muncă sunt extrem de implicată, muncitoare, dedicată.

Deocamdată mă concentrez foarte mult pe treabă și carieră.

De la debutul tău pe scena muzicală românească până astăzi, ai lansat numeroase hit-uri, printre care se numără „Șoapte”, „Fără tine”, „Ulelele” și „Până vara viitoare” (feat. Randi). Dac-ar fi să sumarizezi povestea omului JO în nu mai mult de trei piese de-ale tale lansate până acum, care ar fi acestea? Ce spun ele despre parcursul tău personal și artistic de până acum?

Aș începe categoric cu piesa Cu un picior în Rai”. Știu și simt că piesa asta a pus bazele artistului JO. E piesa cu cel mai frumos mesaj pe care puteam să-l dau oamenilor: „Dacă dragostea e tot ce ai/ Să știi că ești cu un picior în Rai”.

Aș continua cu „Tot la tine mă întorc”, piesă pe care am scris-o într-un moment de resemnare în fața unei relații toxice care mi-a condus mintea și sufletul în ultimii șapte ani, piesă care însă a avut un impact extraordinar asupra mea și care mi-a dat puterea să pot să schimb ceea ce trăiam în momentul acela.

Și aș încheia cu „Ulelele”, o piesă care nu s-a bucurat neapărat de un foarte mare succes, însă este unul dintre cântecele mele preferate de la noi din țară, cu un mesaj aproape la fel de liniștitor precum „Cu un picior în Rai”. Vă invit să o ascultați și să o simțiți.

Credit foto: Daniel Emanuel Blejan

În ce fel simți și/sau trăiești diferit melodiile pe care le cânți și ale cărui songwriter ești, spre deosebire de melodiile pe care le cânți, fără să te fi implicat în scrierea versurilor lor? Cât de natural îți vine să scrii versuri?

Le simt mult mai puternic pe cele scrise de mine, sunt mult mai personale, însă nu am cântat niciodată o piesă pe care nu am simțit-o cu adevărat. Scriu versuri natural de fiecare dată când sunt inspirată de muzica mea.

Ai vreun mentor care te ghidează și la care apelezi în momente-cheie de pe parcursul devenirii tale profesionale?

Întotdeauna mă sfătuiesc cu părinții mei. Ei sunt cei în care am avut încredere de la bun început. Ei m-au încurajat și m-au ajutat întotdeauna.

Cum ai descrie relația pe care ai reușit s-o construiești în decursul timpului cu muzica?

Muzica pentru mine înseamnă viață. Trăiesc prin muzică, mă descarc în muzică, transmit prin muzică. Când mă găsesc scriind o piesă, realizez că niciodată n-am fost în stare să spun lucrurile respective așa cum am spus-o în anumite versuri sau cu o anumită linie melodică.

Simt ca și cum îmi curge muzică prin vene și mă face pur și simplu să fiu.

Credit foto: Sebastian Aniculesei

Primul lucru pe care-l faci dimineața:

Exerciții de respirație.

Cel mai bun sfat pe care l-ai primit la început de drum:

Să fiu reală, sinceră, autentică.

Colaborarea în cadrul căreia ai simțit cea mai multă chimie muzicală cu persoana alături de care ai lucrat:

Colaborarea cu Randi. 😊

Ce spune look-ul tău despre tine:

Haos.

Credit foto: Sebastian Aniculesei

Un vers pe care l-ai scris în ultimul an și-n care te regăsești:

Mă doare, și ce dacă?

Melodia din playlistul tău pe care o ai pe replay în perioada aceasta:

Tyla – “Safer”.

_

Editor: Carina-Marisa Cichi

Credit foto cover: Ștefan Dani