Mădălina Bereș, campioană mondială la canotaj: „Lecțiile memorabile reies din eșecuri, uneori câstigi, uneori înveți!” 

La 11 Septembrie 2023, delegația echipei de canotaj a României a revenit în țară, marcând o nouă performanță istorică la Campionatele Mondiale de Seniori de la Belgrad, Serbia. Din 13 echipaje, un număr de 11 echipaje s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, păstrând locul canotajului românesc în topurile sportive internaționale. La proba de 8 rame cu cârmaci, sportivele noastre au urcat pe cea mai înaltă treaptă a clasamentului, marcând astfel 49 de ani de la prima medalie de aur obținută vreodată la un campionat mondial de către un echipaj feminin la canotaj.

Mădălina Bereș este multiplă campioană continentală și mondială cu barca de 8+1 a României și una dintre veteranele delegației României, având în palmares titluri remarcabile. Avea mai puțin de 14 ani când a fost selectată pentru Centrul Olimpic de juniori din Orșova, iar în prezent se antrenează în cadrul Complexului Sportiv Național Snagov.

 

Palmares olimpic și competițional de excepție

În anul 2016, la ultima regată de calificare olimpică de la Lucerna, Elveția, Mădălina a făcut parte din echipajul de 8+ al României, care s-a clasat pe primul loc. Tot în 2016, la Campionatele Europene de la Brandenburg, Germania, la proba de 2 rame fără cârmaci a obținut bronzul, alături de Laura Oprea. Astfel, Mădălina a fost selecționată pentru echipajul de 8+, care a reprezentat România la Rio 2016, unde fetele au câștigat locul al doilea, conform cosr.ro. 

Anul următor, la Campionatele Mondiale de Canotaj de la Sarasota-Bradenton, SUA, canotoarea a luat aurul la proba de 8 rame cu cârmaci, alături de colegele sale: Adelina Bogus, Daniela Druncea, Denisa Tilvescu, Iuliana Popa, Laura Oprea, Mihaela Petrila și Viviana Liliana Bejinariu. Fetele au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului după o cursă spectaculoasă. România nu mai câștigase aurul, până în acel moment, din anul 1999.

 

Mădălina Bereş, numită portdrapelul României la Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020

În toamna aceluiași an a fost inclusă în „Samurai 2020”, programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a XXXII-a ediție de vară a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, unde canotoarea Mădălina Bereş a fost numită portdrapelul României, alături de înotătorul Robert Glinţă. Datorită performanţelor realizate, barca de 8+1, din care face parte şi Mădălina, ocupă Locul 6 în TOP 10 al celor mai buni sportivi ai României în 2020. 

Mădălina Bereș a dezvăluit pentru The Woman Magazine câtă muncă există de fapt în spatele celor mai strălucitoare medalii, despre eforturile depuse de sportivi în pandemie, dar și despre importanța sprijinului familiei și ce înseamnă să iubești ceea ce faci. Susține că perseverența este unul dintre punctele ei forte, dar aș mai putea să adaug modestia și respectul pe care îl are pentru meseria sa, datorită modului în care percepe rolul eșecului în drumul către succes.

 

Aveai mai puțin de 14 ani când ai pornit să cucerești lumea. Cum a ajuns adolescenta Mădălina să opteze pentru acest sport? 

 

Pentru majoritatea canotorilor, descoperirea acestui sport nu ar fi fost posibilă fără ajutorul antrenorilor selecționeri. Așa a fost și în cazul meu. Antrenoarea Mariana Maliș a ajuns și în comuna Mogoșești-Siret, unde am copilărit și am făcut școala generală, oferindu-mi o carte de vizită și explicându-mi cât mai concis și detaliat în ce constă practicarea acestui sport. Nu a fost ușor să ies din zona de confort, să mă despart de prieteni, de casă, de familie, dar părinții m-au susținut și mi-au oferit încrederea și curajul de a încerca. Am învățat să vâslesc la Orșova, acolo am făcut junioratul și tot acolo am descoperit o altfel de familie, familia canotajului. 

 

Viața unui canotor impune o rutină strictă. Ai putea să ne spui cum decurge o zi obișnuită pentru tine la Baza Sportivă din Snagov? Cum îți adaptezi însă programul, atunci când călătorești peste hotare, la antrenamentele din timpul iernii sau în cadrul competițiilor?

 

Condiția fizică este foarte importantă pentru orice sportiv de performanță, de aceea noi avem o rutină destul de strictă. Stăm foarte mult timp în cantonament, atât la Baza Sportivă din Snagov, cât și la Piediluco, Italia. În total, sunt 10 luni pe an. Programul nostru de pregătire este împărțit în cicluri de trei săptămâni de încărcare (în care facem 3 antrenamente pe zi) și o săptămână de 50%, unde facem un antrenament pe zi. 

Ne trezim devreme pentru a lua micul dejun, iar între orele 08:00-09:00 avem primul antrenament, care constă în vâslit în jur de 24 km la diferite intensități pe apă sau ergometru (dacă nu ne permite vremea să ieșim pe apă). Servim prânzul între orele 12:30-13:00, urmând o perioadă de odihnă de 1 oră și jumătate. Începând cu 15:30 ne pregătim pentru bicicletă în sală, un antrenament de aproximativ o oră și jumătate, în completarea căruia avem antrenamentul de forță de aproximativ 2 ore. După servirea cinei de la 19:00, avem timp pentru recuperare, refacere și timp pentru noi. 

Pe perioada iernii lucrăm doar în sală, dar în ultimii ani facem cantonamente de două-trei luni în Italia, la Piediluco, pentru a putea vâsli pe apă. 

În săptămână de 50% în care avem un antrenament pe zi, putem călători unde dorim cu o singură condiție: de a face antrenamentul. Pe parcursul anului avem două competiții principale, Campionatul European și Campionatul Mondial, dar și cupe mondiale de verificare.

 

Consideri că pandemia a influențat parcursul tău, ca sportiv? Cum ai reușit să faci față acelei perioade?  

 

Pandemia ne-a forțat pe toți, nu doar pe sportivi, să ne schimbăm rutina zilnică. Perioada în care am stat izolați, pentru ca toată lumea să fie în siguranță, a fost dificilă. Am fost nevoiți să ne adaptăm, așa cum majoritatea oamenilor lucrau de acasă și noi ne-am antrenat acasă. Ne întâlneam zilnic pe zoom pentru a face antrenamentele principale împreună, iar antrenamentul de forță îl lucram individual. Au fost două luni grele pentru noi, urmate mai apoi de amânarea Jocurilor Olimpice. 

Pandemia mi-a adus și unele răspunsuri. După Jocurile Olimpice de la Tokyo, mă gândeam să-mi închei cariera sportivă. 

Însă perioada petrecută acasă m-a ajutat să-mi dau seama cât de mult îmi lipsea ieșitul pe apă, colectivul, dar mai ales competițiile.

 

Anul acesta ai avut din nou rezultate excepționale! Ai obținut aurul și argintul, alături de colegele tale de barcă, la Campionatele Mondiale și Europene. Care este secretul unor astfel de rezultate în cadrul probelor de echipă și cum se schimbă dinamica când treci de la o probă la alta (de la 4 rame la 8 rame cu cârmaci)?

 

Secretul constă în perseverență. Medaliile câștigate în prezent sunt rezultatul multor ani de muncă, seriozitate și dorința de a deveni mai bun, de a evolua în fiecare an. Sunt recunoscătoare colegelor mele din proba de 4 rame, cât și cea în 8 rame cu cârmaci, pentru că au reușit să treacă de toate clipele de neputință și, împreună, am făcut curse atât de frumoase și spectaculoase. Datorită faptului că ne antrenăm împreună, tehnica de vâslit ne ajută să ne adaptăm în fiecare probă și să putem trece dintr-o probă în alta cu ușurință.

 

Consideri că există o rețetă a succesului în canotaj? Cum manageriază un sportiv cu asemenea performanțe presiunea de a excela? Cum ai defini în schimb eșecul? 

 

Nu știu dacă pot oferi o rețetă a succesului, pe mine m-a ajutat foarte mult perseverența, încrederea în mine, să fac totul cu pasiune și din plăcere. 

Dorința de a deveni mai bun este prezentă în spiritul fiecărui sportiv, nu văd din asta o presiune. 

Pentru mine este ca o provocare, prin care îmi testez limitele. Și ce poate fi mai frumos decât competiția cu tine însuți din care ai doar de învățat! Aș putea spune că eșecul și succesul vin împreună, lecțiile cu adevărat memorabile reies din eșecuri. Am mers mereu pe premisa „Uneori câștigi, uneori înveți!”.

 

Rezultatele din cadrul Campionatelor Mondiale de la Belgrad, Slovenia 2023, v-au obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. În ce constă pregătirea pentru o astfel de competiție? 

 

În urma rezultatelor obținute în cadrul Campionatului Mondial am reușit să calificăm barca de 4 rame și 8 rame cu cârmaci. Totodată, România a făcut istorie calificând 11 echipaje cu sportivi care au dublat în barcile de 8 rame cu cârmaci, atât la fete cât și la băieții. Vom începe pregătirea la Baza Sportivă din Snagov, urmând mai apoi să mergem în Italia în cantonament. Acum ne aflăm într-o scurtă vacanță, dar la întoarcerea în cantonament antrenorul Antonio Colamonici ne va pune în temă cu programa pentru noul an. 

 

Cum te motivează un astfel de rezultat și cât de mult contează pentru tine faptul că faci echipă și alături de sora ta, Amalia Bereș?

 

Rezultatele obținute la Campionatul Mondial de la Belgrad ne oferă elanul și încrederea de care avem nevoie în începerea acestui an. Cele mai dificile  emoții de gestionat în competiții nu le-am avut pentru mine. Faptul că Amalia practică acest sport, mă face să trăiesc totul și mai intens. Din anul 2019 tragem în aceleași bărci. 

Bucuria când trec linia de finish și sunt pe podium alături de sora mea este unică. 

Există o legătură strânsă între noi, chiar dacă uneori ne contrazicem. Știu că aș face tot ce-mi stă în putință să o știu bine și știu că ea ar face la fel.

 

Care este visul tău acum? 

 

În momentul de față toată energia mi-o canalizez asupra Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Visul meu este acela de a obține o medalie cât mai strălucitoare, alături de Ama. Anul care urmează după jocurile olimpice va fi unul de tranzit pentru mine, deoarece vreau să iau în calcul decizia de a mă retrage. Nu am luat încă decizia dacă voi continua pe latura sportivă, însă voi avea la dispoziție un an întreg pentru asta.

 

Îți permite timpul să ai și anumite hobby-uri, pasiuni? Cum este Mădălina în timpul liber?

 

Timpul nostru liber este destul de limitat, dar atunci când se ivește ocazia îmi place să citesc, să merg la teatru, la film, să descopăr locuri noi. Timpul liber petrecut alături de familie mi se pare cel mai prețios!

 

Dacă ai putea oferi trei sfaturi importante sportivelor aflate la început de drum, care ar fi acelea?  

 

Nu lăsa pe nimeni să îți spună că nu se poate!

Ai încredere în visurile tale!

Tot ce avem nevoie pentru a reuși se găsește în noi!

 

Ce cuvânt te definește cel mai bine?

 

PERSEVERENȚA.

 

Interviul a fost publicat în Ediția Print The Woman 2023, care poate fi comandată aici.

 

Sursă foto: arhivă personală Mădălina Bereș

 

Editor: Diana Turcu