Fiecare dintre noi venim pe lumea asta continuând o poveste. Practic tu ești naratorul, unul dintre personaje și cel care lași moștenire o istorie de viață celor care îți urmează, lucru mai valoros decât orice este material.
Ce știm din psihologie este că tot ce este fizic, sufletesc sau spiritual, ne leagă de familie, de neamul din care ne tragem și oricât de mult am încerca să facem abstracție de povestea de viață a celui cu care lucrăm, mereu ne întoarcem la …..“mai povestește-mi câteva lucruri despre familia ta”
Moștenirea noastră nu este doar una materială sau una genetică, ci este și una psihologică pentru că ne naștem într-o anumită familie, cu anumite obiceiuri și trăsături, pentru că ne naștem într-o anumită societate cu anumite valori pe care le promovează și cu o anumită istorie, pentru că dacă ne-am fi născut într-un alt loc pe acest pământ sau într-o altă epocă, am fi fost cu totul diferiți.
În concluzie, fiecare dintre noi suntem ca o verigă dintr-un lanț care a trecut prin multe evenimente înainte noastră și veriga de la care se vor mai petrece multe de acum înainte.
Întrebarea esențială este CUM? Cum se vor întâmplă lucrurile? CE vrem să ducem mai departe? Ce vrem să transmitem? CARE sunt lucrurile la care vrem să renunțăm? Ce rol are această verigă în întregul sistem?
Iar apoi, marea majoritate dintre noi lăsăm toate aceste mecanisme moștenire copiilor noștri. Prin ei, povestea noastră merge mai departe, ei purtând în interiorul minții lor și o parte din viața noastră. Practic, fiecare om care trece prin existența noastră a pus o amprentă care ne-a conturat un fel de a fi, niște frici, niște angoase, niște bucurii, niște reacții pe care noi, la rândul nostru le dăm mai departe.
|Întrebarea care apare acum este dacă vrem să fim conștienți de toate aceste lucruri sau vrem să rămânem la nivel de automatism fără să ne ancorăm în toată această poveste? Mi-ar plăcea să cred că cei care citiți aceste rânduri faceți parte, alături de mine, din prima categorie. Vreau să cred că pentru noi contează să fim o parte activă a schimbării pe care o vom trăi și noi, dar și cei care ne vor urma.
Și știi de ce? Pentru că adevărata libertate începe atunci când putem să percepem și să înțelegem sistemul de convingeri care ne influențează și să alegem dacă ni se potrivește sau nu.
Dar ce am învățat eu până acum este că nu ajută doar să spunem cum NU mai vrem să fim, ci mai degrabă, cum am vrea să fim! Iar scopul nu ar trebui să fie să mă debarasez de mine, cel de până acum pentru a pune, în loc, o persoană diferită. Ci, mai degrabă, să devenim mai buni punând în loc alte valori și alte convingeri care să ne ajute să mergem mai departe cu mai mult sens și mai multă semnificație.
Tot ce am scris mai sus implică un proces de cunoaștere înainte de toate. Și îmi dau seama că neavând acest exercițiu al introspecției ne vine multora dificil să îl parcurgem. Acesta a fost și motivul pentru care am construit un curs care conține 10 video-uri și 50 de pagini de exerciții. Tocmai pentru a te însoți într-o astfel de călătorie către propria persoană și pentru a-ți face drumul mai lin, dar și plin de descoperiri despre tine însuți pe care, poate, altfel, nu le-ai fi făcut.
Raluca Anton este doctor în psihologie, psihoterapeut principal și terapeut relațional cu o formare internațională.
Lucrează de 13 ani cu oameni, fie că e vorba despre procesul de psihoterapie individuală sau de cuplu, de consiliere, de coaching, de training.
Declară că a întâlnit mii de oameni de-a lungul acestor ani, fiecare dintre ei dorindu-și să învețe lucruri despre propria persoană, să se cunoască mai bine și majoritate dintre ei având două obiective: pe de-o parte starea de bine și, pe de altă parte, relațiile sănătoase.
Află mai multe despre masterclass-ul conceput de către Raluca, cui se adresează, cum te poate ajuta, aici: Masterclass Cum ai devenit cine esti.