MIRA, artistă: „Nu am luat niciodată în calcul să renunț la muzică.”

MIRA este o artistă completă, cunoscută pentru versatilitatea sa și abilitățile vocale remarcabile. Cu o prezență puternică pe platformele online, își ține aproape urmăritorii prin experimentarea continuă a diverselor forme de conținut. De la debutul său în trupa Anonim și până la succesul său solo, colaborările sale cu artiști precum Uzzi, Theo Rose, Vescan și DJ Project au fost întotdeauna remarcabile. Hiturile sale, precum „Fete din Balcani”, „Inima nebună” și „Uit de tine”, au fost imediat adoptate de public și au strâns milioane de vizualizări pe YouTube.

Însă MIRA nu se oprește aici; ea și-a extins influența și în afara granițelor țării. În 2024 a lansat prima piesă în limba spaniolă, “DURO”, continuând cu succesul pieselor “Come with me” și “Strawberry Heart”. Mai mult decât atât, MIRA a colaborat cu rareș pentru piesa „Să fii tu” și cu JUNO pentru „E Româncă”. Prin intermediul unei prezențe active pe Instagram, Facebook și TikTok, MIRA rămâne în contact direct cu fanii săi, ceea ce îi întărește legăturile și le oferă o experiență autentică în fiecare zi.

Ultima sa lansare, alături de florianrus, „Încă ne iubim”, reprezintă continuarea hitului „Străzile din București” și deja se bucură de propriul succes.

Întotdeauna am crezut ca pașii micuți mă vor conduce către ceea ce visam, și uite că intuiția nu m-a dezamăgit.

Despre cum s-a conturat parcursul ei artistic până astăzi, MIRA mi-a împărtășit mai multe într-o discuție deschisă și transparentă despre muzică și celebritate – cu bune și cu rele.

Cum a arătat, pentru tine, primul moment când ți-ai dat seama că muzica s-ar putea să fie “your thing”?

Nu cred că a existat vreodată acest moment specific. Totul a decurs atât de natural și de firesc, dat fiind faptul că eu cântam prin casă, împreună cu mama mea, de când mă știu. Multe s-au schimbat, într-adevăr, după ce am participat la Vocea României, unde m-au descoperit mai mulți producători, cu care ulterior am și lucrat.

Care au fost genurile muzicale sau, mai specific, artiștii cu a căror muzică ai crescut?

Țin minte că ascultam Celine Dion pe CD când eram micuță și îmi scriam versurile fix așa cum auzeam, ca să pot cânta împreună cu ea. Cu siguranță a avut un impact mare, fiindcă mă declar o mare iubitoare de balade și am o sensibilitate aparte când ascult acest gen, iar după cum s-a și văzut, primele mele lansări au fost doar balade.

Dacă ai putea să te întorci în timp și să spui un singur lucru versiunii tale din trecut care tocmai și-a descoperit pasiunea pentru muzică, care ar fi acela și de ce?

Să fii artist înseamnă că odată ce ai intrat în această horă, chiar trebuie să o joci.”

Jobul tău nu începe de la o oră și se termină la o altă oră. Să fii artist înseamnă să ai un job full-time și să înveți cum să separi asta de viața personală, să știi când și cum să o faci – poate fi cea mai grea parte.

Cât de ușor sau, respectiv, cât de greu s-a dovedit a fi pentru tine să îți creezi un nume în industria muzicală românească? Fără de ce crezi că n-ai fi reușit să ajungi în punctul profesional în care te afli astăzi?

Cred cu tărie că, pentru orice om, orice fel de realizare, nu se obține ușor. Munca și perseverența își spun cuvântul, cel puțin în cazul meu.

Mă simt norocoasă că am reușit să mențin un parcurs organic și fără “spike-uri”, cred că asta m-a ajutat foarte mult.

Care este relația familiei tale cu muzica ta? Dar cu cariera ta?

Mama a fost motorul meu în ceea ce privește muzica. Faptul că o auzeam cântând de când mă știu, o vedeam mereu cum se pregătește să meargă la evenimente, m-a inspirat enorm să vreau și eu să fiu așa.

În acest moment, mama se bucură cel mai mult de această reușită a mea; cred că într-un fel, își trăiește și visul ei, prin mine.

Cum crezi că te-ar descrie prietena ta cea mai bună?

Posibil să mă descrie ca fiind excentrică la figurat. 😊

Ai luat în calcul vreodată posibilitatea de a renunța la muzică? Dacă n-ai face muzică astăzi, ce altceva ai face – și de ce?

Niciodată. Însă dacă nu aș fi făcut totuși muzică, probabil tot în zona artistică m-aș fi dus – probabil că aș fi făcut teatru sau pictură. Sunt pasionată de aceste zone, îmi place mult actoria, iar pictura mi-a fost insuflată de către tata, care picta foarte mult în tinerețe.

De la momentul debutului tău pe scena muzicală românească până astăzi, care ai spune că au ajuns să fie cele mai grele părți ale vieții de artist și care sunt momentele în care simți că merită?

Cu timpul am început să simt greutatea statului departe de casă. Când eram la început, nu simțeam nimic ca fiind o greutate, însă, odată cu trecerea timpului începe să fie greu să nu stai împreună cu familia…

Dar uit de tot și de toate în momentul în care urc pe scenă și mă conectez cu ceea ce știu eu să fac cel mai bine. Cred că ăsta e momentul în care simt că merită – momentul în care sunt în fața publicului și văd cât de mult se bucură împreună cu mine.

Ce înseamnă viața de artist în ore de muncă – pregătiri, înregistrări, filmări? Cum și când îți vine inspirația pentru scris printre toate orele de muncă propriu-zisă pentru proiectul tău muzical?

Să faci muzică înseamnă să program full-time – dar nu, nu este vorba despre cele opt ore clasice, ci despre full-time în adevăratul sens al cuvântului. E foarte greu să determini când și cum vine inspirația; se întâmplă pur și simplu.

Cumva, cred că și creierul meu a ajuns să fie împărțit: lucrurile administrative pe o parte, și creația pe alta. Mintea unui artist e ca un ocean, nu se știe niciodată care e adâncimea inspirației lui.

Care sunt etapele tale specifice în procesul de creație, de la conceperea unei idei până la finalizarea unei melodii? Există un ritual sau un mediu preferat care te ajută să fii creativă?

Înainte să am un program atât de încărcat existau medii neconvenționale în care îmi veneau ideile – aveam idei noi înainte să adorm, în metrou, sau în timp ce îmi cumpăram un covrig. 😊

Odată cu toate responsabilitățile, însă, am început să organizăm totul și să fie foarte controlat. Pe scurt, am început să ne facem programul în așa fel încât să avem sesiuni stabilite în studio, împreună cu producători și alți songwriteri.

Nu cred că mediile sau ritualurile te ajută să fii mai creativ, ci cred că există un cumul de situații care contribuie – sau nu – la asta.

Dac-ar fi să sumarizezi povestea omului MIRA în nu mai mult de trei piese de-ale tale lansate până acum, care ar fi acestea?

„Uit de Tine”, „Străzile din București” și „Ca-n România”. Acestea sunt trei etape muzicale pe care le-am simțit atât ca evoluție a artistului Mira, cât și a diferitelor perioade prin care treceam la momentul respectiv.

Celebritarea are, de cele mai multe ori, un preț de plătit. Care ai spune că este prețul pe care îl plătești tu?

Timpul.

Cum reușești să trasezi limite între viața profesională și cea personală, între ceea ce expui public comunității tale (pe rețelele de social media, spre exemplu) și ceea ce păstrezi privat, pentru tine? Care sunt limitele pe care le impui transparenței, pentru a păstra în continuare încrederea fanilor tăi în proiectul tău muzical?

Întotdeauna îmi place să expun lucruri care au un sens și o valoare – și sper ca oamenii să vadă și să simtă asta.

„Știu că am o voce pe care o pot folosi ca să fac să fie auzite lucrurile care chiar contează și care pot fi de ajutor.”

Cum definești succesul? În ce feluri s-a modificat, pentru tine, definiția pe care o acorzi succesului pe parcursul anilor?

Nu cred că s-a modificat; dintotdeauna am știu că succesul înseamnă libertate. Libertatea de a face ceea ce iubești sau ceea ce ai visat. Astăzi, fac tocmai asta.

Talentul, munca sau pasiunea:

Puțin din toate.

Cel mai romantic parfum pe care-l porți:

Biblioteque – Byredo.

Ce spune muzica ta despre tine:

Iubesc viața și ceea ce fac.

Un loc vizitat, care s-a transformat în inspirație pentru o piesă scrisă ulterior:

Tot ce am vizitat vreodată s-a transformat, ulterior, în inspirație.

Melodia din playlistul tău pe care o ai pe replay în perioada aceasta:

“Taste” – Sabrina Carpenter.

O întrebare care ți-ai fi dorit să-ți fie adresată într-un interviu, dar care nu a fost până acum, și răspunsul la aceasta:

„Ce îți dorești să devii la bătrânețe? 😂

„Bătrânica care a reușit să viziteze toată lumea și care are o grădină impresionantă cu legume, dar și multe animale.”

_

Editor:

Credit foto: Tibi Clenci, Dimitri Caceaune, David Gal