Cu o carieră de peste 20 de ani, Nina Moldovan a jucat un rol cheie în inițierea și dezvoltarea unor afaceri și proiecte de succes în domenii precum turismul, imobiliarele și ospitalitatea.
Nina este un lider cu vastă experiență și un specialist în dezvoltarea afacerilor, având realizări notabile atât în mediul de business, cât și în cel non-profit. A fost mereu dedicată susținerii antreprenoriatului în România, promovând creșterea și inovația în industriile în care a activat, o misiune pe care o continuă cu aceeași pasiune și astăzi.
În plus, Nina deține titlul de Consul Onorific al Republicii Moldova în România, un rol care subliniază angajamentul său în consolidarea relațiilor diplomatice și culturale între cele două țări. Această funcție reflectă adaptabilitatea și dedicarea sa de a aduce un impact pozitiv nu doar în afaceri, ci și pe plan internațional.
În acest interviu, Nina ne împărtășește experiența ei și aspectele care au adus-o în punctul în care este astăzi. Despre educație, motivație, valori și principii, provocări și susținerea tinerei generații, ne povestește Nina Moldovan.
Ți-ai construit o carieră în domenii precum turism, imobiliare și ospitalitate, consolidându-ți reputația ca lider feminin în România. Cum te-ai dezvoltat ca profesionistă în acest parcurs și care au fost momentele-cheie care ți-au definit cariera? Pe de altă parte, cum se conturează Nina Moldovan, femeia din spatele acestor realizări?
Am fost norocoasă să explorez în carieră diverse industrii și să-mi dezvolt abilități complementare.
„În turism și în ospitalitate am învățat că importanța experienței oaspeților nu se măsoară doar în servicii, ci în emoțiile pe care le trăiesc și în relațiile interumane create.”
În imobiliare, am dobândit o înțelegere profundă a pieței și a nevoii de strategie pe termen lung. De exemplu, una dintre cele mai provocatoare experiențe a fost lansarea Liberty Technology Park, unde am reușit să transformăm o idee abstractă și spațiul vechii fabrici de mobilă într-un spațiu vibrant pentru inovație, lucrând îndeaproape cu echipe diverse pentru a crea un mediu adecvat colaborării.
Momentele-cheie care mi-au definit cariera includ realizări concrete, cum ar fi proiectele City Plaza și Radisson Blu, dar și provocările care m-au obligat să mă reinventez. În spatele acestor realizări, sunt o persoană perseverentă, determinată, pasionată de creștere, dar și de mentorat, dornică să sprijin generațiile următoare și optimistă.
Cât din ceea ce este astăzi femeia de business Nina Moldovan se datorează familiei sau educației de-a lungul anilor?
Familia m-a susținut mereu, oferindu-mi libertatea de a explora și de a învăța din greșeli, ceea ce a fost esențial pentru dezvoltarea mea. Am crescut într-un mediu în care munca, disciplina și valorile morale erau centrale, ceea ce mi-a format o bază solidă. Educația formală mi-a oferit cunoștințele necesare, dar interacțiunile și experiențele din afara școlii m-au învățat cum să gestionez relațiile și provocările din business.
Mereu mă provoc să ies din zona mea de confort, cum este cazul doctoratului pe care l-am început la Academia Română, în cadrul Institutului de Istorie, unde lucrez la o teză de istorie economică. Această călătorie academică mă provoacă constant să gândesc critic și să descopăr conexiuni între trecut și prezent, transformându-mă treptat nu doar într-un cercetător, ci și într-un povestitor.
Un moment semnificativ în formarea mea profesională a fost și masteratul la Ecole Hôtelière de Lausanne (EHL), care m-a învățat că ospitalitatea nu este doar o meserie, ci o vocație și arta de a crea experiențe memorabile.
Rolul tău de Consul Onorific al Republicii Moldova în România aduce o dimensiune diplomatică parcursului tău profesional. Ce te-a motivat să accepți această responsabilitate și cum reușești să îmbini diplomația cu activitățile tale în mediul de afaceri?
Această pregătire a început cu mai mult timp în urmă. În calitate de CEO al Liberty Technology Park Cluj, am avut oportunitatea de a interacționa cu comunitățile de afaceri și de studenți din Republica Moldova, experiență care mi-a permis să cunosc mai bine idealurile oamenilor și dorința de a construi un viitor mai bun, inclusiv pentru românii din Republica Moldova.
Îmbinarea diplomației cu afacerile vine natural, deoarece ambele domenii presupun o înțelegere profundă a diversității umane. Atât diplomatul, cât și omul de afaceri trebuie să fie conștienți de nuanțele culturale și să dezvolte abilități de negociere care să ducă la soluții win-win. În fond, fiecare întâlnire, fie că se desfășoară într-un cadru formal sau informal, reprezintă o oportunitate de a transforma diferențele în avantaje strategice, aducând beneficii comune.
Pe parcursul carierei tale, ai lucrat cu numeroase echipe și ai gestionat proiecte complexe. Care sunt valorile și principiile după care te ghidezi atunci când îți formezi și motivezi echipa? Există un moment în care ai simțit că stilul tău de leadership a fost pus la încercare?
Valorile care mă ghidează în formarea și motivarea echipei includ respectul pentru colegi, clienți și parteneri, precum și transparența, responsabilitatea și colaborarea. Consider că un lider trebuie să fie un exemplu, inspirând prin acțiuni.
În timpul unei crize economice, când am fost nevoită să iau decizii dificile pentru a menține afacerea, am realizat cât de esențiale sunt empatia și comunicarea clară pentru a depăși provocările împreună cu echipa. Mă văd ca un arhitect și strateg, dedicată să conduc, să inspir și să ating standarde înalte, dar și dispusă să muncesc.
Nu este ușor să vorbești despre provocări, pentru că asta presupune să rememorezi momente și contexte dificile. La 20 de ani provocarea era să fiu percepută ca o persoană matură și să câștig rapid încrederea clienților și partenerilor. Pe parcurs, a fost nevoie să mă adaptez constant și să accept că fiecare provocare vine cu lecții de învățat.
De aceea, am căutat mereu să am un impact pozitiv în tot ceea ce fac. Îmi doresc să lucrez cu oameni care îmi plac, să învăț de la ei, să-i sprijin și să creez o comunitate bazată pe încredere în fiecare echipă din care fac parte. Am ales proiecte de la zero, unde am avut responsabilități mari de la început, ceea ce mi-a oferit oportunitatea de a construi, împreună cu acționarii, produsul și echipa, conform viziunii mele.
Faci parte dintr-o nouă generație de femei antreprenor care deschide drumul pentru alte femei în leadership. Cum percepi evoluția rolului femeii în afaceri în România și ce crezi că ar trebui făcut pentru a încuraja și mai mult implicarea lor?
În ultimii ani într-adevăr este o transformare încurajatoare privind rolul femeilor în afaceri în România, cu tot mai multe reprezentante în poziții de conducere. Cu toate acestea, pentru a accelera această evoluție, este esențial să continuăm să creăm un ecosistem care să sprijine implicarea lor. Oportunitățile de mentorat, accesul la educație de calitate și resursele pentru menținerea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea personală sunt vitale.
Este esențial să creăm medii de lucru incluzive și să susținem liderii tineri, indiferent de gen. Colaborarea dintre femei și bărbați la toate nivelurile organizațiilor, poate crea un mediu de lucru mai dinamic și mai echilibrat. Iar pentru ca această evoluție să continue, trebuie să încurajăm politici publice și corporative care să promoveze egalitatea de șanse și o cultură a meritocrației.
În parcursul tău profesional, ai avut ocazia să colaborezi cu diverse personalități și organizații. Ce înseamnă pentru tine un parteneriat de succes și cum îți alegi colaboratorii în proiectele tale?
Partenerii de succes sunt cei care se adaptează și evoluează împreună, fiind mereu deschiși la inovație și la evoluție. Un parteneriat de succes se bazează pe încredere reciprocă, obiective comune și o viziune pe termen lung. Colaboratorii mei sunt aleși nu doar pe baza competențelor profesionale, ci și în funcție de valorile pe care le împărtășim.
„Cred că relațiile de afaceri trebuie să fie construite pe integritate și pe transparență, iar atunci când toți partenerii au aceeași viziune și etică de lucru, succesul devine inevitabil.”
Ești implicată în mod constant în multe proiecte. Cum îți gestionezi timpul și prioritățile? Ai o metodă sau un ritual care te ajută să rămâi organizată și să îți atingi obiectivele?
Organizarea este cheia succesului pentru mine. Îmi stabilesc clar prioritățile și îmi planific activitățile cu atenție, folosind liste zilnice și săptămânale. De asemenea, deleg cu încredere anumite sarcini echipei mele.
Un ritual care mă ajută să rămân concentrată este să încep fiecare dimineață cu câteva momente de reflecție și stabilirea obiectivelor pentru ziua respectivă, ceea ce mă ajută să-mi mențin claritatea și productivitatea.
Privind înainte, ce planuri ai pentru viitorul carierei tale și ce proiecte te entuziasmează cel mai mult în acest moment?
Îmi propun să mă implic și mai activ în mentoratul pentru tinerii antreprenori și să lansez proiecte internaționale care promovează inovația și colaborarea transfrontalieră.
În acest moment, cel mai mult mă entuziasmează inițiativele legate de sustenabilitate și noile tehnologii emergente și, cu atât mai mult, îmi doresc să dezvolt parteneriate între România și Republica Moldova. Cred că scopul comun de a genera impact pozitiv atât din punct de vedere economic, cât și cultural pentru ambele țări, ar fi cel mai mare beneficiu pentru acest moment al carierei mele.
Tocuri sau flat shoes? – Tocuri always!
Cartea de pe noptieră: „Sapiens: Scurtă istorie a omenirii”, de Yuval Noah Harari.
SUV sau decapotabilă? – SUV, pentru confort și versatilitate.
Designerul preferat: prefer clasicul, dar puțin edgy și sustenabil, de aceea o aleg pe Stella McCartney.
La munte sau la mare? – Cu siguranță la mare, pentru toată energia solară pe care o primesc.
–
Credit foto: Laura Bâlc
Redactor: Crina Ciocian
–
Interviul face parte din ediția print The Woman 2024-2025 – TRUST & TRANSPARENCY. Aceasta poate fi achiziționată de aici.