Oferind servicii de contabilitate, dincolo de întocmirea balanțelor și raportările către ANAF, ajungi să înțelegi în profunzime nevoile unui antreprenor și să găsești împreună cu acesta soluții la problemele cu care se confruntă zi de zi.
Absolventă de finanțe-contabilitate, Mirabela Miron a fondat alături de soțul ei, Ovidiu Miron, societatea Avisso specializată în furnizarea serviciilor financiar contabile și de audit.
În calitate de președinte și fondator AVISSO dar și din rolul de vicepreședinte al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România filiala Iași și președinte al Clubului Tinerilor Experți Contabili din România, Mirabela Miron contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri ieșean.
În interviul exclusiv acordat The Woman aflăm mai multe despre mediul de business din Romania văzut prin ochii Mirabelei Miron.
Care au fost cele mai mari provocări până acum în activitatea antreprenorială?
Provocări au fost multe și diverse, dar atunci când pornești pe drumul antreprenoriatului și faci ceea ce-ți place, parcă nici nu mai percepi provocările la adevărata lor amploare. În România, și mai ales în zona Moldovei, încă învățăm ce înseamnă să fii cu adevărat antreprenor. Mulți dintre noi nu avem experiența Vestului și nici mentalitatea antreprenorilor din Occident.
Recunosc că pe mine m-ar fi ajutat foarte mult să am acces la platforme și modele de antreprenori, mentori, asociații ale antreprenorilor, să existe un mediu de dezvoltare a ideilor creative, un dialog constant cu acei oameni care au aceleași preocupări și probleme ca ale tinerilor antreprenori. Mă bucur însă să văd că astăzi, tinerii au acces facil la astfel de informații, iar dialogul cu oamenii care au reușit să performeze în afaceri este activ și motivant.
O altă provocare, majoră aș spune, este insuficienta susținere a sistemului bancar în creditarea întreprinderilor mici și mijlocii. Cred că aici ar putea interveni și statul, care, prin emiterea unor instrumente de garantare, ar putea ajuta la o creditare mai facilă pentru antreprenorii români. Statistic, din peste 700.000 de societăți comerciale, doar puțin peste 11.000 pot accesa credite bancare, iar cifra este destul de mică.
În plus, în demararea unei afaceri, sprijinul statului este destul de slab. Legislația fiscală, aflată într-o veșnică dinamică, ridică mari probleme atunci când pornești pe drumul antreprenoriatului. De cele mai multe ori, nu știi ce cheltuieli vei avea și cum să ți le estimezi și, mai rău decât atât, pot să apară de la o zi la alta ordonanțe de urgență care dau peste cap tot sistemul fiscal. Ori, în aceste condiții, este foarte greu să îți păstrezi optimismul și să te mobilizezi să găsești soluții la o situație de criză, pe care nu ai provocat-o tu, ci statul.
La toate acestea, dacă mai adăugăm și infrastructura deficitară și lipsa acută a forței calificate de muncă, putem spune că a fi antreprenor în România este în sine o mare provocare.
Însă sunt de părere că toate aceste lucruri nu înseamnă altceva decât că avem potențial de creștere. Depinde foarte mult care jumătate a paharului vrem să o vedem.
Ați simțit vreodată o atitudine ostilă doar pentru că sunteți femeie?
Ooo, da! Mai ales atunci când am început afacerea, în anul 2005. E adevărat că situația s-a schimbat mult în bine, în ultimii ani și că acum noi, femeile, suntem privite cu mai multă încredere, ba chiar uneori suntem mai „alintate”, dar până să ajungem aici, a trebuit să ne luptăm cu o mentalitate destul de greu de depășit. Din păcate, în mediul rural, încă persistă aceste prejudecăți.
Care ați spune că sunt forțele care au maturizat mediul de business românesc în anii de activitate de până acum?
Sunt convinsă că ce a ajutat la maturizarea mediului de business din România sunt oamenii, antreprenorii de aici și iubirea lor față de țară. Vedem o serie de oameni de afaceri de succes care nu numai că nu au plecat din țară, ci chiar au ales să investească și să militeze pentru creșterea și dezvoltarea pe plan local. Până la urmă, importante sunt moștenirea și amintirea pe care le lăsăm fiecare dintre noi. Amprenta fiecăruia este esențială pentru comunitate și pentru dezvoltarea acesteia, mai ales cât vorbim de planuri pe termen lung.
Ați început din Iasi, v-ați extins la București. De ce nu invers? Totodată, care sunt câteva diferențe sesizabile între cele două orașe de care ați vrea să știe și alți antreprenori?
Am început la Iași, pentru că Iașul este orașul meu. Aici am familia și prietenii. Am considerat că îmi este mult mai ușor să încep o afacere într-un mediu cunoscut, printre oameni cunoscuți, înconjurată de familie și prieteni. Plus că Bucureștiul mi se părea un oraș destul de dur, cu un alt ritm de viață.
Acum trebuie să recunosc că m-am obișnuit. Cea mai mare diferență dintre cele două orașe este că în Capitală, concurența este mult mai mare și nimeni nu are timp de pierdut. Nu ai timpul necesar pe care să îl aloci începutului, cât poate ai nevoie de mai mult răgaz până pui funcționarea afacerii pe o direcție, până te acomodezi. Totul este în viteză, în schimbare. Pulsul Bucureștiului este mult mai accelerat decât cel al Iașului. Și asta își lasă amprenta și asupra antreprenorilor.
Se discută tot mai des despre echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Cum le-ați împăcat pe cele două?
Nu pot să spun despre mine că îmbin perfect viața personală cu cea profesională. Încă exersez, învăț, mă adaptez de la o zi la alta. Pentru că nicio zi nu seamănă una cu alta, zilele unui antreprenor nu sunt trase la indigo. Partea plină a paharului, pentru că întotdeauna există o parte plină a paharului, este că ajungi să prețuiești altfel timpul. Am ajuns să apreciez altfel momentele dedicate vieții personale, la adevărata lor valoare, așa s-a transformat în timp de calitate.
Secretul meu este simplu: nu renunț decât în mod excepțional la momentele cu familia, cu cei dragi, pentru că acesta este modul în care îmi încarc de fiecare dată bateriile. Și vreau să mă bucur din plin de copilăria fetițelor mele. Nu-mi place să ard etape, pentru că acești ani și amintirile din această perioadă, cât ele sunt încă mici, sunt unice în viață.
Care sunt sacrificiile pe care ar trebui să fie dispuși antreprenorii să le facă pentru a avea succes? Elon Musk, de exemplu, a zis că doarme în fabrică, astfel încât să se asigure că treaba e facută la timp. E o atitudine sănătoasă extremismul acesta către muncă?
Unul dintre cele mai mari sacrificii pe care trebuie să le facă un antreprenor este legat tot de timp. Când pornești pe acest drum știi foarte clar, de la bun început, că nu lucrezi „la program”, opt ore pe zi, cinci zile din șapte. Iar, de cele mai multe ori, mai ales la început de drum, nu-ți permiți niciun concediu de odihnă, pentru că știi foarte bine, indiferent câte atribuții ai delega, că „fișa postului” tău nu o face nimeni.
Nu mi se pare deloc sănătos extremismul în muncă, pentru că acesta nu este echivalent cu succesul afacerii. Trebuie să fie un echilibru în toate, pentru că ai nevoie de viață de familie, ca să te simți împlinit, ai nevoie de orele de odihnă de la care nu trebuie să faci rabat, ai nevoie de timp pentru a învăța și pentru a fi la curent cu toate informațiile care te pot ajuta să-ți crești afacerea. Altfel, nu poți face performanță pe termen lung.
V-ați implicat în proiectul Restart Home pentru a-i susține pe antreprenorii care revin în România. Pe acești oameni cum credeți că i-a schimbat viața în diaspora?
M-am implicat în proiectul Restart Home pentru că este un proiect drag mie și mă bucur să văd că românii aleg să se întoarcă acasă. Cred că orice antreprenor care pornește în țară o afacere pe cont propriu și își dorește să facă ceva aici este pentru România o realizare. Mulți dintre cei care au revenit și pe care i-am cunoscut sunt foarte motivați, serioși și au încredere în ei. Au reușit în străinătate, deci nu au cum să nu reușească acasă.
Mai mult decât atât, acești oameni se întorc cu respect față de munca bine făcută. Își iau treaba în serios și se implică pe deplin.
Cum credeți că ar putea să crească forța de business a României în următorii ani?
Forța de business din România poate să crească natural, cu o singură condiție: statul trebuie să ofere mai bună predictibilitate antreprenorilor. Iar modelul pe care l-am văzut cu toții până acum, al ordonanțelor date de pe o zi pe alta, ar trebui să devină istorie. În rest, mediul de afaceri știe el singur ce trebuie să facă.
Sunt voci care spun că ne paște o criză economică. Alte voci spun că nu va fi ca în urmă cu 10 ani. Ce măsuri de protecție și auto-protecție ați recomanda mediului de business ca să nu piară în fața unor astfel de momente?
Din punctul meu de vedere, precauția e cea mai bună metodă de protecție pentru momentele nesigure. Precauție maximă!
Cum vă relaxați, ce faceți în timpul liber?
Cel mai bine mă relaxez în aer liber. Îmi place să merg la mama, în Suceava, să stau în curte cât mai mult și să privesc cerul. Mă relaxează orice contact cu natura.
Îmi place și sportul, mă duc la sală sau la înot. Depinde de anotimp. Iar seara, indiferent de cât de grea sau încărcată a fost ziua, îmi place să citesc, măcar jumătate de oră. Dar la fel de relaxantă mi se pare și o întâlnire cu prietenii. E drept, destul de rar, dar tot îmi fac timp!
Ce le recomandați tinerelor la început de drum să citească?
Orice carte, biografie a femeilor celebre sau antreprenorilor de succes. Orice carte de dezvoltare personală care le pică în mână. Important este să citească mult, cât mai mult. Pentru că întotdeauna este mai bine să înveți din greșelile altora, decât din ale tale! De ce să pierzi timpul și să le repeți?
Ce vă inspiră? Unde vă găsiți energia?
Mă inspiră oamenii frumoși, calzi. Mă inspiră oamenii care și-au propus un țel în viață și se străduiesc să-l atingă. Mă inspiră drumul lor, parcursul, entuziasmul cu care muncesc să-și atingă scopul. Mă inspiră caracterele adevărate, sinceritatea, spontaneitatea. Mă inspiră chiar și o întâmplare pe care o văd pe stradă.
Energia o găsesc în credință, în mine și în familia mea. Aș putea spune că am atâta energie încât pot să mut și munții. Dar munții se mută singuri, nici nu e nevoie să mă ostenesc eu.
Sursa fotografii: arhiva persoanala