Nașterea. Alina Tănasă: îndemn la o alegere conștientă și asumată, benefică viitoarei mămici și a bebelușului ei

Naștere naturală sau cezariană? Ca viitoare mămici ar trebui să ne punem din start (încă de la primul test pozitiv) această întrebare?

Se spune că nu ești niciodată suficient de bine pregătită pentru a fi mămică. Presiunea socială, dorința de a reuși în viață, în carieră sau pe plan personal ne fac să nu ne dorim copii sau să îi punem în plan secund.

Apoi, multe mămici, doresc să se întoarcă cât mai repede la stilul de viață de dinainte, la jobul sau proiectele lor și încearcă să treacă cât mai repede peste această perioada și aici mă refer la cele aproximativ 9 luni de sarcină, travaliu, naștere și apoi nopțile luni nedormite și greutățile cu un sugar.

O parte dintre noi ne-am obișnuit cu confortul. Ne-am obișnuit cu alegerea celei mai ușoare metode de a obține ceva. Totul se desfășoară cu rapiditate în jur nostru și ne raportăm la asta. Doar gândul unui travaliu lung și chinuitor ne fac să nu mai analizam sau să ne informăm despre beneficiile unui astfel de travaliu.

Într-un referat legat de nașterile din Romania, prezentat de către Dr. Masoumeh Birjandi și Prof. Dr. Dimitrie Nan se arată faptul că nașterile prin cezariană au înregistrat o creştere alarmantă în ultimele trei decenii.

În România, rata operaţiei cezariene a crescut dramatic după anul 1990. Creşterea procentului de practicare a operaţiei cezariene ar putea fi legată de schimbările demografice ale femeilor care nasc (vârsta, greutatea, paritatea) sau modificarea practicii obstetricale (inducţie, monitorizarea fetală, scăderea inciziilor vaginale), precum şi indicaţiilor mai ample pentru naşterea prin cezariană şi cezariana la cerere.

Variaţia largă a naşterilor prin cezariană nu se datorează numai diferenţelor de factori demografici, dar ar putea rezulta şi din concepţii diferite privind riscurile şi beneficiile materne şi neonatale ale acestui tip de naştere în cadrul clinicilor de obstetrică.

La nivel mondial se observă de asemenea o creștere a numărului de nașteri prin cazariană, România clasandu-se pe locul 3 în Europa cu un procent de aproximativ 40% din totalul de nașteri dintr-un an.

Alexandre Dumont împreună cu Christophe Z. Guilmoto cercetători în cadrul Institului de Cercetare și Dezvoltare din Paris au publicat în septembrie 2020 o analiză actualizată legată de procentul nașterilor prin cezariană.

Unele țări dezvoltate precum Finlanda, Olanda, Japonia, cu un nivel el educației ridicat, au desigur un procent scăzut de sub 20% când vine vorba de cezariene.

harta cezariene

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un precent situat între 10%-15%.

Și totuși România este departe de aceste cifre. Să nu mai vorbim despre sistemul privat, unde cifrele sunt mult mai îngrijorătoare.

În 2018 OMS a lansat un ghid adresat managerilor de spital, medicilor obstreticieni, moașelor, asistentelor și întregului echipaj medical care intră în contact cu o viitoare mămică cu scopul de a reduce operațiile de cezariană care nu sunt necesare.

Ghidul încorporează opiniile, fricile și convingerile în egala măsură atât a profesioniștilor din domeniul sănătății și a femeilor din postura de pacient. De asemenea, ia în considerare dinamica și limitările complexe ale sistemului medical și relațiile dintre femei și profesioniștii din domeniul sănătății.

ghid who reducere cezariene

Gândul de a avea un copil își găsește locul în mintea și în sufletul meu de câțiva ani încoace și inevitabil mi-am pus întrebări despre toate etapele implicate.

În ultimii doi ani au mai apărut articole pe această temă și mi-a atras atenția un material realizat de către Recorder în care s-a tras un semnal de alarmă legat de situația din Romania când vine vorba de nașteri prin cezariană.

Prin acest material în The Woman, îmi doresc să încurajam femeile să facă o alegere conștientă când vine vorba de naștere, să înțeleagă cât de minunat sunt construite pentru a aduce pe lume o nouă viață.

Sub nici o formă nu condamnăm pe nimeni pentru alegerile făcute.

Am stat de vorbă cu 3 femei minunate, mame, profesioniști în ceea ce fac sau lideri de opinie pe domeniul lor despre nașterea naturala vs nașterea prin cezariană și despre experiențele lor personale.

Alina Tanasă (Fabulous Muses) – digital talent, content creator și, în prezent, mama lui Leon, este una dintre cele mai influente persoane din industria modei românești.

Având o comunitate de sute de mii de urmăritori în mediul online discută deschis despre diverse subiecte iar recent a prezentat și dezbătut mai pe larg subiectul nașterii lui Leon.

O susținătoare a nașterii naturale, Alina nu condamnă mămicile care au născut cu cezariană ci acuză mai degrabă sistemul, lipsa informării și banalitatea cu care este privită o operație de cazariană.

ALINA TANASA1

Ai optat pentru nașterea naturală. De ce ai luat această decizie?

Tocmai faptul că este o opțiune mi se pare foarte greșit. Faptul că în mentalul colectiv există o idee preconceputa că nașterea naturală este oribilă și cezariana nu, face ca femeile să aleagă de frică și să nu aibă încredere în ele și corpul lor.

Din păcate în Romania sistemul este greșit, poveștile mamelor care au avut experiențe urate sunt traumatizante pentru viitoarele mame, lipsa de empatie din unele spitale, faptul că în continuare se naște ca în comununism, faptul că nu suntem lăsate libere în travaliu.

Dar pe lângă sistemul pe care sper să reușim să-l schimbăm cumva în timp, marele păcat este că viitoarele mămici nu se informează despre ce înseamnă nașterea, care este procesul, care sunt beneficiile nașterii naturale. Și multe își pun bazele, poate, doar în doctorii cu care petrec 20 de minute o dată la două luni.

E foarte mult de povestit și de disecat despre decizia mea de a naște natural. Aveam povestea mamei care a născut natural. Mama e foarte sensibilă la durere și mereu mi am spus că daca mama a putut nu există ca eu să nu pot. Plus că mi-am dorit întotdeauna să trăiesc această experiență care s-a dovedit a fi și mai înălțătoare decât credeam.

Mi-a dat atât de multă putere, încredere în mine încât am devenit un mesager al nașterii. Nu mi-am iubit niciodată mai mult corpul ca după naștere. Avem o putere fantastică, suntem extraordinare și îmi pare rău când frica ne fură puterea.

Care au fost sursele tale de informare și cum te-ai pregătit pentru naștere?

Dincolo de ce tine de partea medicală, Google & Instagram sunt cele mai la îndemână! Asta pentru cele care nu vor să dea bani pe cărți. Sunt sute de conturi de instagram cu informații wow despre naștere (conturi ale unor moașe sau doula cu super experiență).

Eu am citit Mama Natural, The Positive Birth, Guide to Childbirth. Au fost mai multe dar pe astea mi le amintesc acum. Am făcut și un curs de hipnobirthing și exista și în Romania o doula care face aceste cursuri care sunt extrem de utile. Iți dau încredere și iți activează forța interioară.

Există o frică de durere și de neprevăzut a viitoarelor mămici. Cum a decurs nașterea în cazul tău? Ai schimba ceva la modul în care ai născut? Ai face o altă alegere la un viitor bebe?

 

Frica este cea mai mare problemă. Și frica este hrănită și de către medicii care își doresc să facă cezariene și să termine repede. Frica ne blochează corpul și mintea de multe ori.

Mie mi-a fost frică de cezariană. Nu-mi doream să trec printr-o astfel de operație și să fiu privată de bebe, să nu-l pot tine în brațe, pe piept când se naște, să nu pot alăpta. Mi-era frică de medicamentele contra durerii și de tot ce presupune o astfel de intervenție.

Mi-am schimbat medicul în săptămâna 36 pentru a fi sigură că nu mi se va face cezariană decât în caz de urgența și pentru că exista o problema reală.

Cezariana salvează vieți. Nu sunt împotrivă ei deloc. Dar nu este o operație de rutină! Nu e lapte și miere și din păcate, în general, doctorii nu le explica mămicilor ce presupune de fapt. De multe ori pare așa, ceva simplu, când de fapt nu e deloc. Sunt 7 straturi care se taie!

Ai vorbit cu deschidere și transparență despre acest subiect și inevitabil au apărut controverse în social media. Cum le-ai gestionat și ce ai vrea să le transmiți femeilor care te urmăresc?

Nu a fost deloc ușor. Eu îmi doresc că viitoarele mămici să prindă forță în ele și să nu se lase păcălite sau influențate greșit. Să se informeze, să citească, să caute și să înțeleagă.

Mămicile care au născut prin cezariană se pot simți ofensate de mesajele mele dar eu nu am nimic cu ele. Sunt eroinele mele pentru că e mult mai greu (în opinia mea) după o operație, să ai grijă de un bebe.

Dar eu mă adresez viitoarelor mămici. Aud tot mai des că miopia e contraindicație sau circulara de cordon când lucrurile nu stau chiar așa. Mi se pare că suntem păcălite și din păcate multe mămici au depresii postanatale și cezariana este una dintre cauze.

Suntem create pentru nașterea naturală și cezariana este o neîmplinire a corpului oricât de mult am nega asta. Rămânem cu un gol care nu mai poate fi umplut.

Am multe povești de la mămici care au născut NVDC, care și-au vindecat prima naștere și care s-au simțit împlinite.

Mi-aș dori tare să ajut. Atât. Îmi pare rău că rănesc în același timp :(.

Dr. Oana Roxana Pușcaș este Medic specialist ginecolog | Obstetrică & ginecologie, susține nașterea pe cale naturala însă vorbește cu precauție de riscurile asociate nașterii pe cale naturală dar în același timp punctează beneficiile acesteia.

ROXANA PUSCA DR THE WOMAN-01

Procentul nașterilor cu cezariană în Romania este cu mult mai ridicat decât media la nivel european. Care credeți că sunt cauzele acestui fenomen?

Nașterea este un proces de mari așteptări și de speranțe. În timp, operația cezariana, a câștigat teren în fata nașterilor naturale.

Cererile pentru operația cezariană sunt justificate de protejarea fața de o posibilă lezare perineala, vulvara sau față de riscurile obstetricale și sechelele acestora.

Nu puține sunt femeile care au marea teamă de travaliu și a finalității lui oricum ulterior prin operație cezariană din alte indicații obstetricale, motiv pentru care solicită de la început cezariana, pentru a se proteja de o posibilă traumă psihică.

Ați recomanda nașterea naturală în detrimentul celei cu cezariană? Care sunt avantajele? Expuneți aceste avantaje pacientelor care ajung la dumneavoastră?

Da, recomand și susțin nașterea naturală atâta timp cât permite situația obstetricala, starea materno-fetala.

Nu încerc să duc muncă de convingere cu pacientele să aleagă nașterea naturala daca ele vin cu ideea decisivă de cezariană și se simt mai în siguranță așa. Nu există date de certitudine care să spună care este mai avantajoasă: operația cezariană electiva versus nașterea pe cale naturală în cazul sarcinii necomplicate.

Pe de altă parte obstetricianul nu poate garanta cu certitudine dacă în travaliu vor surveni diferite afecțiuni ale mamei sau ale fătului, care să necesite ulterior operație cezariana. Nu puține sunt însă riscurile care intervin în cazul nașterii naturale și vor trebui de asemenea asumate de ambele părți: pacienta și obstetrician; precum traumele pelvine-perineale, rupturile de vagin, de vulva, ale uretrei și ale sfincterului anal, asociate cu o predispoziție de lungă durată la prolaps genital și de incontinență urinară și anală; traumatisme asupra fătului, craniocerebrale, elongații de plex brahial, rupturi de claviculă.

Bineînțeles sunt foarte puține cazurile în care se întâmplă astfel de evenimente, dar nu le putem neapărat întotdeauna preîntâmpina sau prevedea.

Dar revenind la avantaje, recuperarea este mult mai facilă după nașterea naturală, este de menționat că păstrarea integrității uterului este un mare avantaj, riscurile fiind mai puține la o viitoare sarcină față de operația cezariană.

Să nu uităm de contactul mamă – nou născut care există din prima clipă după nașterea naturala față de operația cezariana, unde mama primește nou născutul abia după secționarea cordonul ombilical.

Sunt cazuri în care cezariana este necesară pentru siguranța mamei sau a fătului. Ne puteți da niște exemple? 

Exista multiple indicații de naștere prin operație cezariană.

Am exemplificat și mai sus. Exemple: o disproporție între bazinul matern și dimensiunea fătului – un făt mult mai mare decât ar permite anatomia bazinului matern, afecțiuni materne care ar pune în pericol viață acesteia prin naștere naturală sau care ar duce la agravarea lor; o placentă inserata necorespunzător, o afectare fetală datorita căreia să fie riscul mare de apariție a complicațiilor în timpul travaliului.

Cum pot să se pregătească mămicile pentru naștere? 

Depinde la ce ne referim.

Daca e să o luam ca atare, sunt multe de făcut, pe lângă cele subînțelese de aranjare a camerei copilului, pătuț, cărucior, haine pentru nou născut.

Pe cealaltă parte, e o întrebare la care este greu de răspuns. Deși am fost însărcinată, am născut, nu cred că am fost pregătită în vreun moment. Nici chiar în momentul zero nu m-am considerat pregătită. Și nu cred că se poate să sfătuiești o viitoare mămică în legătură cu ce are de făcut să fie pregătită.

Dar, ar trebui ca fiecare femeie, fiecare proaspătă mămică să-și asculte și să-și urmeze instinctele în ceea ce privește îngrijirea nou născutului. Și mai ales, să aibă încredere în ele. Totul vine natural dacă permitem asta.

Care este rolul moașelor?

Moașele au un rol important în procesul nașterii. Împreună cu medicul urmăresc travaliul, starea de sănătate a mamei și a fătului. Moașa este cea care susține și încurajează viitoarea mamă pe perioada travaliului.

Credeți că numărul nașterilor naturale ar crește dacă s-ar pune mai mult accent pe educarea viitoarelor mame?

Probabil. Aici nu fac multe comentarii, deoarece exista deja foarte multe cursuri la care viitorii părinți se pot înscrie și de unde pot primii informații și cu toate acestea, se văd unele rezultate care nu sunt neapărat de comentat sau de contestat. Eu sunt imparțială. Sunt de părere că la fel nașterea prin operația cezariană ca și nașterea naturală, este tot NAȘTERE, că nu ești mai puțin mamă dacă ai născut într-un fel sau în celalalt și că mai presus de orice este ca la final, să fie bine atât nou născutul cât și mama și să se poată bucura unul de celalalt fară regrete, traume și dezamăgiri sau reproșuri.

Îmi încurajez pacientele care doresc naștere naturală, susțin nașterea naturală, dar nu cu orice preț. Nașterea trebuie să fie un motiv de bucurie, de împlinire, de întregire a familiei.

Dr. Ioana Bujor, locuiește în Cluj Napoca, este de profesie Medic rezident Chirurgie Vasculară și mama a doi copii născuți la o distanța de 7 ani. Punctează avantajele unei nașteri pe cale naturală și recomandă cursurile prenatale desfășurate într-un centru de profil, pentru a avea toate informațiile legate de momentul nașterii.ioana bujor the woman

Ești mama a doi copii, născuți la o distanță destul de mare, ca timp. Ai optat pentru naștere naturală în cazul amândorura?

Sunt mamă a doi copii, născuți la o distanță de 7 ani. Am optat în cazul amândurora pentru nașterea naturală.

Înainte de toate, sunt medic, mereu am fost fascinată de cât de minunat este corpul nostru și câte minunații poate ascunde și că fiecare celulă din corp își are rolul ei.

Perioada sarcinii s-a făcut remarcabilă nu doar prin entuziasm ci și prin multe schimbări fiziologice. Nu mi-a fost teamă să le înfrunt, așa cum nu m-am gândit niciodată să optez pentru un alt fel de naștere decât cea pe cale naturala.

Deși, fară îndoială, este un proces dureros, este unul natural, și în absența unei patologii dovedite, fiecare femeie este pregătită fizic pentru nașterea naturala.

De ce ai optat pentru nașterea naturală?

De ce am optat pentru nașterea naturală? Pentru că, de-a lungul celor 9 luni de sarcină, corpul nostru devine mai puternic și mai pregătit pentru un astfel de proces, trebuie doar să-l asculți și să ai răbdare să-l înțelegi până la final.

Cu alte cuvinte, nașterea naturală oferă o perioada de recuperare mai scurtă, astfel încât am putut fi mai aproape de bebelușul meu încă din primele momente după naștere (cu cezariana acest lucru ar fi fost posibil dar cu limitele impuse de o mobilizare postoperatorie mai dificilă).

Riscul de sângerare și complicații după naștere (infecțioase, hemoragice, trombotice) este mai mic în cazul nașterii naturale, la fel și procesele de declanșare a secreției lactate și de involuție uterină (revenirea progresivă a uterului la starea normală) se desfășoară într-un ritm mai rapid decât după operația cezariană.

De asemenea, știam că nașterea naturala îi vă face bine și bebelușului meu, în sensul că, copiii născuți natural primesc o doză de bacterii saprofite (bune) pe măsură ce parcurg canalul de naștere, acestea stimulează sistemul imunitar al nou născutului și le protejează tractul digestiv. Vor prezenta risc mai redus de probleme respiratorii la naștere și nu în ultimul rând, contactul cu mama și începerea alimentației la sân sunt posibile imediat după naștere.

Doresc să le transmit viitorelor mămici, că nimic nu se compară cu sentimentul de bucurie, emoție, încredere în forțele proprii că reușești să aduci pe lume un bebeluș!

Cum au decurs lucrurile în cazul tău? (travaliu, naștere, recuperare)

Pentru o mai bună înțelegere a întregului proces al nașterii recomand cursurile prenatale desfășurate într-un centru de profil, cu personal specializat, care oferă o serie de informații corecte și extrem de utile în pregatirea nașterii.

Și aici mă refer la durata și modul de evoluție a travaliului normal, înțelegerea diferențelor individuale de progresie a travaliului, de percepție a durerii (la mine a fost un travaliu destul de lung în cazul ambelor sarcini aproximativ 8 ore, dar este diferit de la caz la caz, nu e de speriat, la fel și pragul durerii diferă de la o persoană la alta), cât de importante sunt exercițiile de respirație și de gimnastică prenatală care vor ajuta foarte mult la expulzie și prevenirea leziunilor de perineu (eu am practicat pilates pentru gravide în cursul sarcinii, în cadrul căruia am exersat mult partea cu respirația dar și o serie de exerciții pentru întărirea planșeului pelvin), posibilitățile de suport psihologic în travaliu, dar și metodele de reducere a durerii din timpul nașterii (analgezia epidurala, tehnici de relaxare în travaliu, etc).

Pregătirea psihologică cred că este partea cea mai importantă, din punctul meu de vedere, transformând nașterea într-o experiență pozitivă, în contextul în care ai alături o echipă medicală care te ajută să depășești durerea din travaliu și expulzia la final.

Nașterea este o experiență naturală incredibilă, o bucurie extraordinară, care iți împlinește existența!

Așadar, concluziile le trageți voi!

Aducerea pe lume a unei noi vieți reprezintă un moment de celebrare și de bucurie pentru membrii familiei, dar în același timp o perioadă mai dificila pentru mămică. Atât din punct de vedere medical cât și emoțional sunt mai multe aspecte de care trebuie să ținem cont.

Îmi doresc să faceți alegeri conștiente și asumate, benefice vouă și bebelușului vostru!

Crina Ciocian, The Woman.

Surse: World Health Organization, 
Too many yet too few: The double burden of Caesarean births Alexandre Dumont, Christophe Z. Guilmoto In Population & Societies Volume 581, Issue 9, September 2020,
WHO recommendations: non-clinical interventions to reduce unnecessary caesarean sections