Happy Music Makers este prima instituție Simply Music din România, luând naștere în anul 2015. Antreprenorul din spatele acestui proiect este Ilinca Mureșan, absolventă a Academiei de Muzică „Gh. Dima”, din Cluj-Napoca, cu specializarea Pedagogie Muzicală și Pian, Simply Music Piano Certified Teacher și Simply Music Rhapsody Certified Teacher, proiect inițiat cu scopul de a oferi o nouă viziune pentru educația muzicală din România. Happy Music Makers se adresează tuturor: preșcolari, adolescenți, adulți, bunici:
„Ne dorim să expunem, să dezvoltăm și să încurajăm atașamentul pentru muzică, pentru toată lumea. Dorim să stimulăm inteligența, să dezvoltăm creativitatea și să încurajăm libera exprimare în rândul tinerilor, creând astfel personalități puternice și încrezătoare în forțele proprii!”
Cine este Ilinca Mureșan și de ce a ales lumea antreprenoriatului?
Ideea de la care am pornit, când am fondat Studioul Happy Music Makers, în 2015, îmi aparține și constă în convingerea mea că toți suntem înzestrați muzical, fără excepție, încă din naștere. Sunt convinsă că fiecare copil se naște înzestrat cu o muzicalitate profundă.
Programele non-tradiționale de inițiere pianistică, improvizație și cursurile de muzică Orff au început să fie externalizate, adoptate în calitate de componentă curriculară a multor centre educaționale, grădinițe și școli. Mă bucur mult că această idee fundamentală a fost conștientizată și însușită de foarte mulți părinți, care înțeleg adevărata valoare a muzicii, în dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Când discutăm despre construirea unui brand personal, care este cel mai important element de care este necesar să ținem cont?
A fi specific pentru publicul tău, unic prin modul în care ajungi la ei, cu standarde de calitate și proceduri proprii foarte atent susținute, a oferi servicii fundamental bazate pe respect, încredere și siguranță!
Dacă ai avea acum posibilitatea de a schimba 3 lucruri, în cadrul domeniului tău de activitate, care ar fi acelea?
Contraargumentez următoarele convingeri, pe care eu le consider eronate:
„Nu sunt muzical, nu am voce, nu simt ritmul!”
„Este greu să înveți să cânți la pian!”
„Sunt prea bătrân să învăț să cânt la pian!”
Consider că toată lumea se naște profund muzicală, fără excepție și fiecare copil se naște artist! În realitate, copiii învață să vorbească cu mult timp înainte de a învăța să scrie și să citească. În plus, noi toți învățăm să ne legăm șireturile, să ne periem dinții, să ne încheiem nasturii de la cămașă și să trecem ața prin ac, experimentând în mod direct.
Părerea mea este că aceste abilități nu se însușesc niciodată prin studierea „teoriei”, cu alte cuvinte, învățăm prin practică. Abordarea noastră orientată pe „învățarea prin practică” are la bază ipoteza mea, conform căreia toată lumea, fără excepție, este înzestrată muzical: viața este, în mod profund, muzicală; inimile noastre bat producând „zgomot” regulat, ritmul constituind fundamentul muzicii; mersul pe jos este un act foarte ritmic, grațios, muzical; conversația este alcătuită din propoziții și fraze vorbite, de o complexitate muzicală uluitoare, și totuși ne este disponibilă în mod facil și natural, nouă tuturor, legătura noastră înnăscută cu muzica fiind exact ceea ce asigură abilitatea de a vorbi.
Programele de educație muzicală timpurie „Orff Schulwerk” și programele de pian ne „hrănesc” simțul muzical, de care cu toții dispunem, dar ne și învață să ne apropiem de muzică, printr-un proces natural și firesc. Aș încheia cu următorul citat:
„Muzică elementară nu este niciodată doar muzică, ea este contopită cu mișcarea, dansul și vorbirea, este o muzică la care trebuie să participi, nu s-o audiezi.” Carl Orff
Ce nu ai face niciodată?
Acțiunile mele le fac din suflet, din iubire pentru tot ceea ce cred, pentru viața și vocația pe care o am, pentru dragostea infinită pentru copii și muzică. Nu aș putea fi implicată într-un proiect în care nu cred, sau care să nu întrunească calități legate de siguranță, încredere și respect.
Prin ce crezi că se manifestă puterea comunităților?
Pentru mine a fost și este un networking extraordinar, accesul la informații și servicii de calitate foarte util prezentate pe diferite arii de desfășurare, conectarea cu lumea antreprenoriatului, training-uri de specialitate și trebuie să recunosc acest sentiment plăcut de apartenență la comunitatea femeilor antreprenor.
Cum te-a ajutat pe tine faptul că faci parte dintr-o comunitate antreprenorială?
Comunitatea Antreprenoare.ro, creată minunat și profesionist de către Carmen Mihalca, mi-a dat posibilitatea de a mă face cunoscută prin programele de educație muzicală timpurie Orff Schulwerk, pe care le susținem la Studioul nostru, Happy Music Makers/The New School of Music. Îi mulțumesc enorm pe această cale, este o profesionistă și un om minunat!
Ce ți-ai propus pentru 2020, pentru proiectul tău?
Dorim să creăm un mediu muzical liber, unde atât cei foarte mici, cât și adolescenții și persoanele adulte să aibă parte de o experiență muzicală de calitate și pozitivă. Ne dorim să expunem, să dezvoltăm și să încurajăm atașamentul pentru muzică, pentru toată lumea.
Dorim să stimulăm inteligența, să dezvoltăm creativitatea și să încurajăm liberă exprimare în rândul tinerilor, dezvoltând astfel personalități puternice și încrezătoare în forțele proprii și, implicit, o comunitate puternică!
Ce sfat ai da femeilor din comunitatea The Woman?
Prin prisma unui suflet de muzician, le îndemn să aibă încredere în copiii lor. Sunt toți, fără excepție, muzicali. Toți copiii se nasc cu o muzicalitate profundă, care, dacă este ocrotită și prezentă în viața lor de mici, le va fi prietenă pe viață.
Pe doamnele din comunitate le îndemn să și urmeze visul, să nu renunțe vreodată să creadă în ele, să fie îndrăgostite de activitatea pe care o desfășoară!
În acest moment, ne bucurăm de un context și un mediu prielnic pentru dezvoltare, iar colaborarea este cel mai clar mod de a recunoaște meritele celei de lângă noi. Succesul pe cont propriu – indiferent ce formă capătă el, e răsplata muncii. Dar când întreaga comunitate are de beneficiat de pe urma acestuia, cu atât mai mult merită atenția și sprijinul nostru.
Every woman for herself every woman este inițiativa care pune accent pe colaborare și susținere a comunităților de femei care se implică activ în comunitatea din care fac parte.
Material realizat în parteneriat cu Asociația Antreprenoare.ro
Sursă foto: arhivă personală Ilinca Mureșan